Haberler

Işid'in Kobani'ye Saldırısı, Diyarbakır'da Yürüyüşle Protesto Edildi

Suriye'de IŞİD'in Kobani'ye düzenlediği saldırılar, Diyarbakır'da yürüyüşle protesto edildi.

Suriye'de IŞİD'in Kobani'ye düzenlediği saldırılar, Diyarbakır'da yürüyüşle protesto edildi. HDP'li Diyarbakır Milletvekilleri ile belediye başkanlarının katıldığı yürüyüş sırasında bir sürücünün aracıyla grubun arasından geçmek istemesi, kısa süreli tartışmaya yol açtı. HDP'li görevliler, bazı göstericilerin saldırdığı aracı korumak isteyen çevik kuvet polisi ile göstericiler arasına girerek, olayın büyümesini önledi.

IŞİD'in Kobani'ye yönelik düzenlediği bombalı saldırılar Diyarbakır'da DBP, HDP ve DTK öncülüğünde düzenlenen yürüyüşle protesto edildi. DBP il başkanlığı önünde toplanan ve aralarında HDP Diyarbakır Milletvekilleri, Feleknas Uca, Çağlar Demir, Sibel Yiğitalp, İmam Taşçıer, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, merkez ve diğer ilçe belediye başkanları ile yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Parti yetkilileri, önlem alan polis müdürleriyle yaptığı görüşmenin ardından yaklaşık 3 kilometre mesafedeki Koşuyolu Parkı'na HDP seçim otobüsünden çalınan Kürtçe şarkılar eşliğinde yürüyüşe geçti. Grup yürüyüş sırasında, Abdullah Öcalan, PKK, YPG, YPJ ile 'PKK intikam intikam' sloganları attı.

Milletvekilleri ve belediye başkanları ile parti yöneticilerinin en önde kol kola girdiği yürüyüşte grup, Turgut Özal Bulvarı'ndaki kavşağı geçtiği sırada, dönüş almak isteyen bir sürücü ile yürüyüşteki grup arasında arbede yaşandı. Kalabalık gruba rağmen dönüş almakta ısrar eden sürücü ile grup arasında bulunan gençler arasında sözlü tartışma başladı. Tartışma sırasında sürücü, aracını hareket ettirerek dönüş alması, gruptakilerin tepkisine yolaçtı. Gençler araca doğru hareketlenince yakında bulunan çevik kuvvet polisi de grupla sürücü arasına girmeye çalıştı.

Koşuyolu Parkı önünde seçim otobüsünen üzerine çıkan DBP İl Başkanı Ali Şimşek, Kobani'de yaşanan olaylarda hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşu yapılmasını istedi. Yapılan saygı duruşunun ardından Şimşek, Kürtçe yaptığı konuşmada, Kobani'de yaşanan olayları kınadığını söyledi. Daha sonra HDP İl Başkanı Ömer Önen, Kobani'de IŞİD saldırı sonrası 152 sivil insanın öldürüldüğünü, yüzlercesinin de yaralandığını belirterek, şöyle dedi: "İslam aleminin mübarek Ramazan ayında dahi bu barbaca saldırılarına ara vermeden devam etmektedirler. Nitekim işte dün sabaha karşı Kobane'deki halkımıza sahur vakti barbar IŞİD çeteleri tarafından kalleşçe bir saldırı düzenlemiştir. Kadın yaşlı çocuk demeden bir bütün olarak halkın tamamı bu saldırıların hedefi haline gelmiş çok sayıda insanımız yaşamını yitirirken birçoğu da yaralanmıştır. Bugün elimize ulaşan bilgilere göre 152 sivil insanımız şehit oldu, yüzlercesi de yaralanmış bulunmaktadır. YPG ve YPJ karşısında yenilgi üzerine yenilgi alan faşist çete, mübarek Ramazan Ayında Kobane'de sivil halkı vahşice katlederek, bu yenilgilerin rövanşını almak istemiş ve halkımızın moralini bozmayı amaçlamışlardır. Bu saldırılar, faşist çetelerin ne kadar sıkıştığını ortaya koymuştur. Tüm dünya, Ortadoğu ve Türkiye halkları bilmelidir ki, özgürlüğü için mücadele eden halkımızın evlatları katliamın hesabını mutlaka soracaklardır. Kürt halkını katliamlarla hizaya getirmeye çalışanlar bilmelidir ki bu halk asla boyun eğmemiş, özgürlüğünden asla taviz vermemiştir."

Ak Parti'nin, IŞİD'in bugüne gelmesinde etkisi olduğunu öne süren Önen, "IŞİD çetesinin bugüne gelmesinde çok önemli bir etkisi olan AKP hükümetinin Suriye politikası bugün artık iflas etmiş bulunmaktadır. Buna rağmen Kürt düşmanlığı üzerine kurgulanmış bulunan AKP hükümetinin yaklaşımı ve bu politikadaki ısrarı bu tür barbarca saldırıları da beslemekte, cesaretlendirmekte ve teşvik etmektedir. AKP'ye bağlı havuz medyası son dönem yaptığı haberler ve attığı manşetleri de bu gerçeği açık bir şekilde gözler önüne sermektedir. 'PYD IŞİD'ten daha tehlikelidir' manşetleri tesadüfi olmayıp Ortadoğu'da çağ dışı bir anlayış ve barbarlığı körüklemeyi hedeflemektedir. Bu çetelere ve barbarlara kol kanat gerenler, Kobane kuşatması sırasında Kobaneli sivil halkın sınırdan Türkiye'ye geçişini engellerken, silahlı barbarlar elini kolunu sallayarak Türkiye sınırından geçip Kobane'de ki halkımıza bombalarla saldırıları rahat bir şekilde yapabiliyorlar. Rojava, devrim düşmanlığı bırakılmadan Kürdistan'ın dört parçasındaki Kürtler devletin bu suç ortaklığını, AKP hükümetinin Kürt düşmanı politika ve söylemlerini unutmayacaktır. Halkımızın elleri her zaman AKP hükümeti ve sorumlularının iki yakasında olacaktır. Saldırıda yaşamını yitirenleri saygı, minnet ve rahmetle anıyor, yaralılara da acil şifalar diliyoruz. Halkımıza yapılan tüm bu saldırılar başta Rojava ve Suriye olmak üzere Kürdistan'ın özgürleştirilmesi ve Ortadoğu'nun demokratikleşmesini önleyemeyecektir" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından kalabalık grup olaysız bir şekilde dağıldı. - Diyarbakır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Diyarbakır Ak Parti Suriye Işid Politika Güncel Haberler

title