Haberler

İş Birliği Yapmamamız İçin Hiçbir Neden Yok"

Rusya Federal Turizm Ajansı Toplumsal Forum Başkan Yardımcısı Sergey Markov, Suriye meselesinin Rusya, Türkiye ve İran tarafından çözülmesi durumunda, nitelikli bir iş birliğinin yakalanacağını belirterek, bunun daha önce hayal bile edemeyecekleri bir durum olduğunu söyledi.

SİNAN ÖZMÜŞ - Rusya Federal Turizm Ajansı Toplumsal Forum Başkan Yardımcısı Sergey Markov, Suriye meselesinin Rusya, Türkiye ve İran tarafından çözülmesi durumunda, nitelikli bir iş birliğinin yakalanacağını belirterek, bunun daha önce hayal bile edemeyecekleri bir durum olduğunu söyledi.

Türkiye- Rusya 11. Çalışma Grubu toplantısı için Antalya'ya gelen Markov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya ziyaretinde söylediği gibi Rusya ile Türkiye arasındaki normalleşme sürecinin tamamlandığını, şu anda iki ülke arasındaki ilişkilerin normal bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Bu sürecin henüz her şeyi tam olarak kapsamadığını dile getiren Markov, örnek olarak da domates ihracatı konusunun hala çözüme kavuşmamasını ve Türk vatandaşlarının eskiden olduğu gibi Rusya'yı vizesiz ziyaret edememesini gösterdi.

Markov, buna karşın bazı konuların ise krizden öncesiyle karşılaştırıldığında daha iyi durumda olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Krizden önce Suriye'deki konularla ilgili sadece farklı düşünmekle kalmıyorduk, bu konuda bir iş birliğimiz oluşmamıştı. Şu anda Savunma Bakanlığı, Genelkurmaylar, ayrıca istihbarat teşkilatları Suriye'deki durumun normalleşmesi için bayağı çaba harcıyorlar ve bayağı iş birliği içindeler. Rusya, Türkiye ve İran, bu konuyu çözerse, öyle bir nitelikli iş birliği yakalayacağız ki daha önce öyle bir şeyi hayal bile edemezdik. Suriye'deki iş birliğimiz iyi netice verirse uluslararası çözümü bekleyen diğer konularda da iyi bir netice alabiliriz. Misal; Avrupa Birliği (AB) ile ilgili bizim de Türkiye'nin de sorunları var. AB ile çok benzer sorunlar yaşıyoruz. İki ülke bu sorunların çözümünde de iyi partner olursa iyi bir sonuç alırız."

"İş birliği yapmamamız için hiçbir neden yok"

Türkiye ile Rusya arasındaki yakınlaşmayı, her zaman büyük ülke ve imparatorluk olma hayalleriyle yaşayan ülkelerin hoş karşılamadığını vurgulayan Rusya Federal Turizm Ajansı Toplumsal Forum Başkan Yardımcısı Markov, "İmparatorluğun en önemli kuralı, ülkeler ve halklar arasında kavga çıkarmak ve daha sonra bundan nemalanmaktır. Tabii politikacılar bunu açık açık söyleyemiyorlar ama gazetecilere çok açık bir şekilde, 'Rusya-Türkiye çok sıkı bir iş birliği içinde, tehlikelidir, şudur budur' diyorlar, hiç de memnun değiller." dedi.

Markov, Türkiye ile Rusya arasındaki en büyük ortak özelliğin her iki ülkenin jepolitik konumları olduğunu dile getirerek, iki ülkenin de Avrupa ve Asya'nın köprüsü görevini üstlenen ülkeler olduğunu belirtti.

Bir diğer ortak noktanın, ne Türkiye'nin ne de Rusya'nın AB üyesi olma şansının bulunması olduğunu savunan Markov, "Her iki ülkenin de çok genç nüfusu var ve hızlı bir şekilde büyüyen ekonomilerini çeşitlendiriyorlar." diye konuştu.

Türkiye ve Rusya'nın modern ama gelenekselliğe de yeşil ışık açan iki toplum olduklarına işaret eden Markov, şöyle devam etti:

"İş birliği yapmamamız için hiçbir neden yok. Ekonomilerimiz hiçbir şekilde yarış içinde değil, birbirini tamamlayıcı ekonomiler. Bizde olmayan her şey Türkiye'de var, Türkiye'de olmayan her şey Rusya'da var. Mesela KOBİ'lerin çok hızlı büyümesi Türkiye'de var, bizde öyle bir durum yok. Tekstilin ve hafif sanayinin, diğer alanların gelişmesi Türkiye'de var, bizde o yok. Doğalgaz ve diğer doğal kaynaklar açısından Rusya çok zengin, Türkiye bunları ithal ediyor. Dolayısıyla iki ülke arasındaki ilişkilerin pekişmesinde tamamlayıcı ekonomiler önemli faktördür." dedi.

Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının, iki ülke arasındaki vizelerin kaldırılmasıyla çok büyük ölçüde artacağını savunan Markov, bunun yanında düşük fiyatların da Rus turistleri Türkiye'ye çekeceğini vurguladı.

Markov, Antalya'ya yoğun olarak gelen Rus turistlerin kaldıkları otellerde iyi Rusça bilen personel ile karşılanmasına ihtiyaç olduğuna da işaret etti. Markov ayrıca, büyük hacimli otellerde acil durumlar için tıp personelinin de bulundurulması gerektiğini, bu gibi konuların çözülmesi halinde turizm potansiyelinin daha da gelişeceğine inandığını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Rusya Federasyonu Sergey Markov Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 12 MAYIS PAZAR 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ANNELER GÜNÜ MESAJLARI 2024: En iyi, en duygusal, güzel, anlamlı anneler günü mesajları! Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title