Haberler

İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Törenle Açıldı

Güncelleme:

Tesisin açılışında Belediyemizin çocuk korosu olan OmedyaMestu (Yarınların Umudu) Kırmanciki(Zazaca) seslendirdikleri ezgilerle başladı.

Açılışa, Belediye Başkanımız Edibe Şahin, BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Muş Varto Belediye Başkanı Gülşen Çelebi, Tunceli Vali Yardımcısı, Kenan Eskin, Elazığ İller Bankası Bölge Müdürü Selahattin ÖZSOY, Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin, Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, Kentteki STK,Siyasi parti ve Kamu Kurum temsilcileri ve çok sayıda vatandaşlarımız katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanımız Edibe Şahin; Dersim'de 68 yıllık Belediye tarihinde ilimiz için en büyük yatırımı halkımızın hizmetine sunmanın gururunu yaşadığını belirterek, şunları dile getirdi. "Çevreyle uyumlu, ekolojik imar plan çalışmaları devam ederken, İşte tamda bugün insan eliyle yaratılan afet sonucu kirletilen Munzur'umuzun korunması için yaptığımız önemli bir projenin açılışındayız. Bizler için kutsal olan Munzur'a yapılan barajla kirletilmesi aynı zamanda kent sağlığını da oldukça olumsuz etkilemekteydi. Kirletilen geleceğimizdi, kutsalımızdı. Buna tedbir alınması gerekiyordu. Dolaysıyla işe boyumuzu çok aşan bu büyük projeyle başlamak zorundaydık. Yapacağımız arıtma mekanik olmamalıydı yine doğayla uyumlu bir proje olmalıydı. İşte bugün bütün bunların toplamı olan bir tesisin açılışındayız. Göreve geldiğimiz 2009 yılında halkımıza hizmet konusunda önceliklerini sorduğumuzda barajlar ve arıtma tesisi birinci sırayı almıştı. Bizlerde 2008 yılında başlatılan projeyi, 2009 yılında revize ederek, 2010 yılında inşaat çalışmalarına başladık. Bu projeyle 9 bin metre küp kapasiteli arıtma tesisimizde atıksular son teknolojiyle yani ileri biyolojik arıtma sistemiyle arıtılarak temiz biçimde baraj gölüne aktarılmaktadır."

ATIKSU ARITMA TESİSİ KAPSAMINDA

22 dönümlük arazi üzerine kurulan ileri biyolojik arıtma tesisimizle birlikte

21 000 metre kanalizasyon hattı,

5 000metrelik yağmur suyu şebeke hattı

5100 metre terfi hattı yapıldı.

Projenin yaklaşık maliyeti 16 milyon olarak hesaplanmış, toplam 12milyon 555bin liraya mal oldu. Belediyemiz hem atıksu arıtma tesisini yaparak, hem de tesisi işleterek küçük bir belediyenin mali ve teknik kapasitesinin aşan çok büyük ölçekli bir yatırımı gerçekleştirmiştir. Mevcut durumda kentin yaklaşık %90'nın atıksuları kanalizasyon sistemi ile toplanarak tesisimizde arıtılmaktadır. % 90 oranı Türkiye ortalamasının çok üzerindedir. Arıtma tesisi olan belediyelerin atıksularını arıtma oranı ortalama % 60–70 civarındadır.Bu çalışmaları yürütürken oldukça zorlu süreçten geçtik. Belediye meclis üyelerimiz ve çalışanlarımız tutuklandı. Hakkımızda onlarca dava açıldı soruşturmalar devam ediyor. Bir kısım arkadaşlarımız tahliye olsa da başkan yardımcımız ve meclis üyelerimiz hala tutuklu. Görevine iade edilmeyenler de var. Demokratikleşme ve barış sürecinin Türkiye de herkesi olduğu gibi tutuklu arkadaşlarımızı da özgürleştireceği umuduyla hepsine buradan sevgi ve saygılarımı iletiyorum.

Bugün burada bu çalışmaları gururla sunarken, bu çalışmada emeği geçen başta İller Bankası bölge müdürümüz Selahattin bey ve onun şahsında tüm ekibine, kurumlar arasında sıkıntıları çözme koordinasyonunu sağlayan valiliğe, İller Bankası altyapı daire başkanlığına, tesisin yapımını büyük titizlikle yürüten Güven İnşaata, çalışmalar sürerken oluşan büyük sıkıntıları bizimle birlikte göğüsleyen partimize ve iki yıl boyunca yaptığımız kazı çalışmalarından dolayı büyük sabırları ve bize verdikleri güçle her daim yanımızda olan Dersim halkına, belediye çalışanlarımıza huzurlarınızda teşekkür ederim."dedi.

Ardından Muş Milletvekili Demir Çelik,"Avrupa ülkelerinin herhangi birisinde böyle bir proje sıradan bir projeden farkı yoktur. Çünkü bu tür hizmetler bizde pek yapılmaz,bu nedenle bizde çok önemli bir hizmettir. Belediyemiz büyük bir hizmeti Dersim'e getirmiştir 90 yıllık Türkiye Cumhuriyeti'nde kentler insan ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak durmuş politikalarla sürdürülmüştür. Biz doğanın sahibi değiliz. Bu doğanın milyarlarca canlı organizmasından biriyiz. Tüm canlı organizmayı hiçe sayan kendimize ve ihtiyaçlarımızı karşılamada pervasızca davrandığımız algıdan uzaklaştığımız anda doğa, bize ihtiyaçlarımızı karşılayacak kadar imkan sunmaya hazırdır"dedi.

ller bankası ElazığBölge Müdürü ve Vali Yardımcısı'nın da konuşmalar yaptıklarından sonra protokol üyeleri hep birlikte kurdele keserek tesisin açılışını gerçekleştirdi.Ardından Belediye Başkanımız Edibe Şahin, katılanlara tesisin çalışma yapısını ve genel durumunu hakkında bilgiler verdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

İller Bankası Edibe Şahin Dersim Elazığ Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title