Haberler

Hınıs Belediyesi, 3 Dilde Tabela Astı

Güncelleme:

Hınıs Belediyesi tarafından hizmet binasına iki dilde, kentin giriş ve çıkış noktalarına ise Türkçe, Kürtçe ve Zazaca tabelalar asıldı.

Belediye meclisinin aldığı karar doğrultusunda, Hınıs Belediyesi'ne Kürtçe, "Şaredariya Xınus'e", Türkçe olarak da "Hınıs Belediyesi" yazılı tabela yerleştirildi.

Hizmet binasının içerisindeki tüm birimlerin isimleri de Türkçe ve Kürtçe yazıldı. Kentin giriş ve çıkış noktalarına ise Türkçe, Kürtçe ve Zazaca olarak "Hınıs'a Hoşgeldiniz", "Güle Güle"  tabelaları asıldı.

Hınıs Belediye Eş Başkanı Gülay Peker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyden ve bazı semtlerden gelen vatandaşların sadece Kürtçe bildiği için bazı adresleri bulmakta güçlük çektiğini söyledi.

Bunun için de bazı tabelalarda düzenlemeye gittiklerini anlatan Peker, "Eğer biz Kürdüyle, Türküyle, Çerkeziyle, Zazasıyla beraber yaşıyorsak çok dilli olmak da güzel bir şey. Bu ayrım bir dil değildir, hepimizin dilidir. Kimisi Türkçe biliyor kimisi Kürtçe biliyor kimisi Zazaca biliyor. Belediyeye geldiği zaman kendi dilinden de bilsin. 'Ben bu sokağa kendi dilimle girdim' desin" dedi.

Kendisinin de Kürtçe'yi fazla bilmediğini ifade eden Peker, şunları kaydetti:

"Ben de beş altı kelimeden fazla Kürtçe bilmiyorum ama bilen insanlar için eğer biz kardeşliği savunuyorsak, bu halkı bir arada tutmak istiyorsak hepsiyle kendi anladığı dille konuşabilmeliyiz. Neden Türkçe, Kürtçe, Zazaca olmasın? Buradaki insanlar üç dilde konuşuyor. Hınıs karma bir yer. Laz, Çerkez de var. Biz Lazca'da tabela hazırlatacaktık ancak bu dili bilen yok. Onun için üç dilde tabela hazırlamaya karar verdik."

"Bu uygulamamız Erzurum'da ilk oldu"

Belediye içerisindeki yazıları da iki dilde astıklarını vurgulayan Peker, "İlçenin giriş ve çıkışlarına Türkçe, Kürtçe ve Zazaca olmak üzere üç dilde tabelalar astık. Bu uygulamamız Erzurum'da ilk oldu. Diyarbakır tarafından var. Belediye meclisi toplanarak böyle bir karar verdik. Güzel de oldu sanırım" diye konuştu.

Sokak ve köy isimlerinin de iki dilde olması için çalışma yapacaklarını belirten Peker, "Park, sokak ve köy isimlerinin değiştirilebilmesi için meclis kararı aldık ancak kaymakamlık ve valiliğin onayı gerekiyor. Konuyu onlarla da paylaşıp, bir çalışma yapacağız" ifadelerini kullandı.

Kentteki "Recep Tayyip Erdoğan Parkı"nın ismini de değiştirmek istediklerinin altını çizen Peker, şöyle devam etti:

"Burada o kadar güzel isim var ki mesela 'Işıklandırma (Ronahi) Parkı'. 'Ronahi' Kürtçe, 'park' kısmını Türkçe olarak düşündük. Böyle bir karar da aldık ancak valilik ya da kaymakamlıktan izin gerekiyor. Recep Tayyip Erdoğan yaşayan bir insan. Bize biraz saçma geliyor. Mesela Atatürk Parkı olsa güzel olur. Mesela o kadar gazilerimiz, şehitlerimiz var. Çanakkale'de var. Daha değişik bir isim koyabiliriz mesela." - Erzurum

Kaynak: AA / Yerel

Recep Tayyip Erdoğan Erzurum Hınıs Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı ne zaman? Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil?
title