Çiftçiye müjde var mı? Çiftçiye destek ödemesi yapılacak mı, ne zaman? Çiftçiye hangi destekler yapılacak? Çiftçiye destek müjdesi nedir?
Kabine toplantısının ardından kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, çiftçilere müjde verdi. Bunun ardından vatandaşlar, Çiftçiye müjde var mı? Çiftçiye destek müjdesi nedir? Çiftçiye destek ödemesi yapılacak mı? Çiftçiye hangi destekler yapılacak? merak etti. İşte bilgiler...
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 5 milyar 586 milyon 398 bin 824 liralık tarımsal destekleme ödemelerinin bugünden itibaren çiftçilerin hesaplarına aktarılmaya başlandığını bildirdi. Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından kameraların karşısına çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önemli açıklamalarda bulundu. Çiftçiye müjde var mı? Çiftçiye destek müjdesi nedir? Çiftçiye destek ödemesi yapılacak mı? Çiftçiye hangi destekler yapılacak?
ÇİFTÇİYE MÜJDE GELDİ Mİ?
Kabine toplantısının ardından kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, çiftçilere müjde verdi. Erdoğan, "Tarımsal alanlardaki sulama tesislerini hızla tamamlayacağız. Güneş enerjisi için çiftçilerimize destek vereceğiz. Sulama faaliyetlerinde güneş enerjisinin payını hızla artıracağız. Hazine destekli kredilerin üst limitini yükseltiyoruz." dedi.
TARIMSAL SULAMA
Çiftçilere müjde veren Erdoğan, "Çiftçilerimize sulama, enerji, kredi konusunda müjdemiz var. Ülkemiz tarımını suyla bereketlendirerek barajı ve göleti tamamlanmış tarımsal alanlardaki sulama tesislerini bitirerek milli ekonomiye kazandıracağız. Üreticilerimize yıllık yaklaşık 41 milyar lira gelir artışı sağlayacağız. Özellikle açık sistemden kapalı sisteme süratle geçeceğiz. Ağırlıklı bir çok yerde barajlarımız enerji bağlantılı olsa da buralarda sulama sistemlerine geçmenin adımlarını atacağız." diye konuştu.
"GÜNEŞTEN ELDE EDİLEN ENERJİNİN PAYINI ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ"
Güneş enerjisine değinen Erdoğan, "Türkiye'nin toplam kurulu gücünün yüzde 53'i hidroelektrik, rüzgar, geniş, jeotermal kaynaklardan oluşmaktadır. Güneşten elektrik üretimine yönelik çok büyük yatırımlar yaptık. Hangi şehrimize giderseniz gidin güneş enerjisi tarlalarını, çatı üstü sistemlerini görürsünüz. Her ne kadar elektrikte KDV indirimi ile çiftçilerimizin maliyetlerinde azalma sağladıysak da soruna daha kökten çözümler bulmamız gerektiğinin farkındayız. Özellikle sağlayacağımız finansman kolaylıklarıyla sulama faaliyetlerinde güneşten elde edilen elektriğin payını artırmayı planlıyoruz." dedi.
"KREDİ ÜST LİMİTİNİ YÜKSELTİYORUZ"
Kredi üst limitleriyle ilgili müjde veren Erdoğan, "Ayrıca tüketicilerin kendi elektrik ihtiyaçlarını karşılayacak tesisleri kurabilmelerini kolaylaştırmak için belediye, sanayi tesisleri ve tarımsal sulama abonelerinin iki katına kadar lisanssız üretim tesisi kurabilmelerine imkanlar sağladık. Amacımız her alanda enerji maliyetlerini düşürecek çalışmanın önünü açmaktır. Bu adımlar Paris İklim Anlaşması kapsamında hayata geçirmemiz gereken yapısal değişimlere katkı sağlayacaktır. Hazine faiz destekli kredilerin üst limitini yükseltiyoruz. Çiftçilerimizin finansmana erişimini kolaylaştırıyoruz. Tüm kurumlarımız bu süreçleri yakından takip ederek neticelendirecektir. Sulama, enerji, kredi konusunda attığımız bu adımların çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum." ifadelerini kullandı.
ÇİFTÇİYE DESTEK ÖDEMESİ NE ZAMAN YAPILACAK?
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 5 milyar 586 milyon 398 bin 824 liralık tarımsal destekleme ödemelerinin bugünden itibaren çiftçilerin hesaplarına aktarılmaya başlandığını bildirdi.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, tarımsal destekleme ödemelerine ilişkin bilgi verdi. Bakan Kirişçi, 5,6 milyar liralık ödemenin bugün hesaplarda olacağını söyledi.
"HAYIRLI VE BEREKETLİ OLSUN"
Bakan Kirişci, "5 milyar 586 milyon 398 bin 824 liralık tarımsal destekleme ödemelerini bugünden itibaren çiftçilerimizin hesaplarına aktarmaya başlıyoruz. Çiftçilerimize, üreticilerimize hayırlı ve bereketli olsun." ifadelerini kullandı.
DESTEK ÖDEMELERİ
- Mazot ve gübre desteği kapsamında 4 milyar 675 milyon 260 bin 816 lira,
- Yem bitkileri desteği kapsamında 852 milyon 701 bin 630 lira,
- Hububat, baklagiller ve dane mısır desteği kapsamında 48 milyon 417 bin 432 lira,
- Sertifikalı tohum kullanım desteği kapsamında 5 milyon 567 bin 53 lira,
- Sertifikalı fidan üretim desteği kapsamında 4 milyon 451 bin 893 lira ödeme yapılacak.