Haberler

Aladağ nerede? Aladağ ilçesinin nüfusu, yüzölçümü ne kadar? Aladağ ilçesi hangi ile bağlı?

Güncelleme:

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6'lık depremlerin ardından Adana'da da birçok yerde deprem hissedildi. Adana'nın Aladağ ilçesi merak edildi. Peki, Aladağ nerede? Aladağ ilçesinin nüfusu, yüzölçümü ne kadar? Aladağ ilçesi hangi ile bağlı? İşte detaylar haberimizde...

ALADAĞ NEREDE?

Aladağ, Adana ilinin bir ilçesidir.

Nüfus: 15.855

Yüzölçümü: 1.347 km²

ALADAĞ İLÇESİNİN NÜFUSU NEDİR?

Adana'da yer alan Aladağ ilçesinin nüfusu 15.855'dir.

ALADAĞ HANGİ İLE BAĞLI?

Aladağ, Adana ilinin bir ilçesidir.

Doğusunda Kozan ilçesi, güneyinde İmamoğlu ve Karaisalı ilçeleri, batısında Pozantı ilçesi ve kuzeyinde Niğde ile Kayseri illeri vardır. Yüzölçümü 1.347 km² olup nüfusu 2020 nüfus sayımına göre 15.998'dir.

İlçenin merkezi Aladağ kasabasıdır. Eskiden Karsantı adıyla Karaisalı ilçesine bağlı bir bucak olan ilçe, 1987 yılında ilçe olmuştur. İlçenin kuzey kesiminde Toros Dağları'nın Aladağlar adıyla anılan bölümü bulunmaktadır. İlçe de adını bu dağlardan almaktadır. İlçe coğrafî açıdan dağlık bir bölgede olduğundan tarımda verimlilik düşüktür. İlçe, 6360 sayılı kanunla Büyükşehir ilçe belediyesi statüsüne dönüştürülmüş olup, 31 mahallesi bulunmaktadır.

Turizm açısından en ünlü yerleri; Akören Kilisesi, Meydan Kalesi, Küp Şelalesi, Başkanın Çardağı, Ağacakise Anıt Ağaç, Simit Çağlayanı, Eğner, Kapuzbaşı Çağlayanı, Mazılık Ören Kalesi, Posyağbasan Kalesi, Sandıklı su ve Acı sudur.

Aladağ nerede? Aladağ ilçesinin nüfusu, yüzölçümü ne kadar? Aladağ ilçesi hangi ile bağlı?

Köken bilimi

Aladağ'ın eski adı Karaköy olup 1973 yılında Karsantı olarak değiştirilmiştir. Burası 1987'de ilçe merkezi olunca bugünkü adı verilmiştir. Bu isim de Toros Dağları'nın Aladağlar adıyla anılan bölümünden gelmektedir. Antik çağlarda Anadolu'da konuşulan Luvi dilinden geldiği düşünülen Karsantı adı, Osmanlı Devleti kayıtlarında Karsandı olarak geçmektedir. Ayrıca Karaköy adından da bahsedilmektedir.

Tarihçe

Eski bir yerleşim yeri olduğu bilinen Aladağ, Hitit, Roma ve Bizans egemenliklerinin ardından Selçuklu Hanedanı zamanında da yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. 1360'lı yıllarda şehir Ramazanoğulları Beyliği'ne, Yavuz Sultan Selim zamanında da Osmanlı Devleti'ne ilhak olmuştur. 1973'te şehirde belediye örgütü kurulmuştur. 1987'de aynı adlı ilçenin merkezi olmuştur.

Aladağ nerede? Aladağ ilçesinin nüfusu, yüzölçümü ne kadar? Aladağ ilçesi hangi ile bağlı?

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Aladağ Adana Gündem Yaşam Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title