Haberler

Prens Adaları nerede, haritadaki yeri neresi? Prens Adaları'nın diğer ismi nedir? Adalar İstanbul'da mı bulunuyor?

Güncelleme:

Prens Adaları'nın diğer ismi nedir merak edildi. Youtube'da Adalar ile ilgili çekilen belgesel programlarından sonra Prens Adaları nerede, haritadaki yeri neresi? Prens Adaları'nın diğer ismi nedir? Adalar İstanbul'da mı bulunuyor? merak ediliyor. İşte Prens Adaları ile ilgili detaylar...

Adalar, Prens Adaları, İstanbul Adaları ya da Kızıl Adalar, İstanbul'un Anadolu Yakası'nın güney kıyılarının açıklarında, Marmara Denizi'nin kuzeydoğu kesiminde yer alan ve kısaca Adalar olarak anılan takımadadır. Peki, Prens adaları nerede bulunuyor? Prens adaları diğer isimleri nedir? Prens adaları kaç tane? İstanbul'daki Adalar'ın diğer isimleri nedir? Haritadaki yerleri sizlerle...

PRENS ADALARI NEDİR? DİĞER İSMİ NEDİR?

Prens Adaları diğer isimleri: Adalar, İstanbul Adaları, Kızıl Adalar

Adalar, Prens Adaları, İstanbul Adaları ya da Kızıl Adalar, İstanbul'un Anadolu Yakası'nın güney kıyılarının açıklarında, Marmara Denizi'nin kuzeydoğu kesiminde yer alan ve kısaca Adalar olarak anılan takımadadır. Büyüklü küçüklü 9 ada ve kıyıya yakın iki kayalıktan oluşur. Aynı zamanda İstanbul ilinin bir ilçesini oluşturan Adaların beşinde (Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada ve Sedefadası) yerleşim vardır. Sivriada, Yassıada, Kaşık Adası ve Tavşan Adası'nda ise sürekli ve düzenli yerleşim bulunmamaktadır. Kıyıya yakın kayalıkların (Yıldız ve Dilek kayalıkları) ise 1010 yılındaki depremde batmış olan Vordonos Adaları'nın zirveleri olduğu bilinmektedir.

Adalar ilçesinin merkezi Büyükada olup, ilçe 5 mahalleden oluşmaktadır; Büyükada'daki Maden ve Nizam mahalleleri, Kınalıada, Burgazada ve Heybeliada. 2013 verilerine göre nüfusu 16.166'dır.

PRENS ADALARI NEREDE? HARİTADAKİ YERİ NERESİ?

Prens Adaları, İstanbul'un Anadolu Yakası'nın güney kıyılarının açıklarında, Marmara Denizi'nin kuzeydoğu kesiminde yer alan ve kısaca Adalar olarak anılan takımadadır.

Prens Adaları haritadaki yeri:

Prens Adaları nerede, haritadaki yeri neresi? Prens Adaları'nın diğer ismi nedir? Adalar İstanbul'da mı bulunuyor?Prens Adaları (Adalar) haritadaki yeri

Prens Adaları nerede, haritadaki yeri neresi? Prens Adaları'nın diğer ismi nedir? Adalar İstanbul'da mı bulunuyor?

PRENS ADALARI (ADALAR) ETİMOLOJİSİ

Adalar, tarih boyunca çeşitli kaynaklarda ve dönemlerde çeşitli adlarla anılmıştır. Bunların en yaygını Batı kaynaklarının kullandığı "Prens Adaları" ya da "Prensler Adaları"dır. Bu ad adalara, Bizans döneminde soyluların, prenslerin, patriklerin hatta imparatorların sürgün yeri olarak kullanıldıkları; kimi kaynaklara göre de, Bizans İmparatoru II. Justinus 567'de Büyükada'da görkemli bir saray ve manastır yaptırdığı için verilmiştir. Antik dönemde adalara Dimonisi veya Demonisi (Cin Adaları) denmiş, Aristoteles "Demonisi"nin Heybeliada'da ilk kez bakır madeni işleten birinin adı olduğunu ve adaların giderek onun adıyla anıldığını ileri sürmüş, kendisi ise Halkedon (Kadıköy) Adaları demiştir. Yunan filozof Artemidoros, Pitiusa (Çamlı), Romalı tabiat bilgini Plinius, Propontidas (Marmara Adaları) derken Bizanslılar burada yaşayan keşişlerden dolayı Papadonisia (Papaz Adaları, Keşiş Adaları) demişler; tarihçi Hammer, Les İles des Saint (Evliya Adaları), Thomas Allom Demonesca, Türkler, topraklarının renginden dolayı Kızıl Adalar diye adlandırmışlardır.

Adaların Yunanca adları şöyledir; Büyükada (Prinkipos), Heybeliada (Halki), Burgazadası (Antigoni), Kınalıada (Proti), Sedefadası (Terebinthos, modern Yunanca: Antirovithos), Yassıada (Plati), Kaşıkadası (Pita), Sivriada (Ohia) ve Tavşanadası (Neandros).

ADALAR EKONOMİ

Adalar'ın bir yandan seçkin ve zengin bir yazlık semt olması, öte yandan turistik yönü, Büyükada başta olmak üzere, ilçede hizmet sektörü ağırlıklı bir faal nüfusun barınmasını sağlamakta, bu sektör kendine gerekli işgücünü daha çok adalara dışarıdan gelen göçten devşirmektedir.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Adalar Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title