Haberler

Yüksekova'yı Sel ve Fırtına Vurdu

Hakkari'nin Yüksekova İlçesinde Etkili Olan Fırtına ve Sel Felaketinde Milyarlarca Lira Zarar Meydana Gelirken, Çevre Köyler Sular Altında Kaldı. Fırtına Yüzünden Uçarak Elektrik Tellerine Takılan Çatı İse İlçeyi Bir Süre Elektriksiz Bıraktı.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde etkili olan fırtına ve sel felaketinde milyarlarca lira zarar meydana gelirken, çevre köyler sular altında kaldı. Fırtına yüzünden uçarak elektrik tellerine takılan çatı ise ilçeyi bir süre elektriksiz bıraktı.

Etkili olan fırtına ve yağış sonucu ilçeye 8 kilometre uzaklıkta bulunan Cilo Dağı eteklerinde bulunan Gürdere, Bulaklı, Dağdibi, Adaklı ve Karlı köyleri sular altında kaldı. Köylülerin sel sularını zamanında fark etmeleri sonucu herhangi bir can kaybı yaşanmazken, yüzlerce küçükbaş hayvan, binlerce arı telef oldu, birçok ev ve ahır hasar gördü. Felakette on binlerce bağ ot, sebze bahçeleri ve buğday tarlaları hasar gördü.

Sel nedeniyle mahsur kalan köylülere Kaymakamlık İlçe Özel İdaresi ve Yüksekova İlçe Belediyesi tarafından oluşturulan ekipler yardım etti. Hasar gören bölgelere 9 kepçe ve 2 kazıcı gönderildi. Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığı ise zarar tespit çalışmaları başlattı.

Yüksekova Kaymakamı Celalettin Cantürk, meydana gelen sel felaketi ile ilgili kriz masası oluşturduğunu, çeşitli kurumlara ait tüm araçların şu an sel bölgesinde çalışma yürüttüğünü belirterek, "İlçemizde meydana gelen sel felaketi nedeniyle büyük çapta maddi hasar meydana gelmiştir. Bizim tek tesellimiz can kaybının olmayışıdır. Sel felaketi haberini alır almaz İlçe Kaymakamlığı'nda kriz masası oluşturdum. Tüm araçları olay bölgesine sevk ettirdim. Şu an çalışmalarımız devam ediyor. Sel felaketi olan

köylerimizle ilgili heyetler gönderip tespit yaptıracağız. Gelecek bilgilere göre zarar ve ziyan konusunda net bilgi verebilirim. Sel felaket nedeniyle hasar oluşan köy yolları da onarılacaktır" açıklamasını yaptı.

Köylerdeki çalışmaları yerinde inceleyen Yüksekova Belediye Başkanı M. Salih Yıldız ise zararın büyük olduğunu belirterek bu bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini söyledi. Yıldız "Olayı duyar duymaz kısıtlı imkanlarımıza ve görev bölgemizin dışında olmasına rağmen belediyemizin bütün araçlarını sel bölgesine yolladım. Köylere gönderdiğim 8 adet iş makinesinin 4 adedi belediyemize ait, diğerleri de yardım etmek isteyen şahıslara aittir. Köylülerimizin çok miktarda maddi zararı var. Bu köyler her

zaman bu tür afetlere maruz kalıyor" diye konuştu.

400 arılı kovanı telef olan Dağdibi köyünden İshak Özçobanoğlu ise "Bu konuda zararım çok büyük. Bu arılar ile 30 nüfusa bakıyordum. Şimdi ne yapacağımı bilemiyorum" dedi. Köşkönü Muhtarı Reşit İşözü ise muhtarlığına bağlı Dağdibi köylülerinin zararlarının çok fazla olduğunu belirterek, devletin acil yardımda bulunması gerektiğini belirtti. İşözü "İnsanlarımızın geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığımız sel felaketine maruz kaldı. On binlerce dönüm biçenek ve ekinimiz sellerle gelen toprağın altında

kaldı. Büyük masraflarla biçtiğimiz otlar ziyan, hayvanlarımız da telef oldu. Sebze bahçelerimiz kullanılamaz halde" dedi.

Bu arada Yüksekova ilçe merkezindeki Cengiz Topel Caddesi üzerinde bulunan Dereli Apartmanı'nın çatısı şiddetli fırtına yüzünden uçtu. Trafiğin yoğun olduğu saatte yola düşen çatı, birçok araca zarar verdi. Uzun süre elektriklerin kesilmesi ve yolun araç trafiğine kapanmasına neden olan olaya, Yüksekova Belediyesi'nin itfaiye birimi müdahale etti. Yaklaşık 1 saat süren çalışmada şehir şebekesine takılan saclar sökülerek yol araç trafiğine açıldı.

Öte yandan, aşırı yağış sonucunda Yüksekova-Van karayolunun 16. kilometresinde bulunan Pilonk Çeşmesi mevkiindeki yola heyelan düştü. Uzun bir süre trafiğe kapatılan yol, çalışmaların tamamlanmasının ardından açıldı.

(SY-MET-GS-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title