Haberler

    Üniversitelerde Seçim Heyecanı

    Ramazan ayına denk geldiği için Yükseköğretim Kurulu'nun temmuz ayı olarak belirlediği takvime göre Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerinde sandıklar 12 Temmuz'da kurulacak, Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve Prof. Dr. Mehmet Füzün'den boşalacak koltuklar için 3'ü kadın 19 aday yarışacak.

    Ramazan ayına denk geldiği için Yükseköğretim Kurulu'nun temmuz ayı olarak belirlediği takvime göre Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerinde sandıklar 12 Temmuz'da kurulacak, Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve Prof. Dr. Mehmet Füzün'den boşalacak koltuklar için 3'ü kadın 19 aday yarışacak.

    Ege'de ikisi kadın 9 aday var

    Prof. Dr. Candeğer Yılmaz'ın iki dönemdir rektörlük görevini sürdürdüğü Ege Üniversitesi'nde bu makama talip 7'si tıp fakültesinden 9 aday var. Adaylardan ikisi kadın. Kadın rektör adayları, Tıp Fakültesi'nden, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yeşim Kirazlı ile Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nadide Kazancı. Diğer adaylar ise Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Tahir Yağdı, Prof. Dr. Kamil Kumanlıoğlu, Prof. Dr. Mehmet Özkahya, Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, Prof. Dr. Mustafa Akın, Prof. Dr. Yüksel Gürüz, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Olgun. 1760 civarında öğretim üyesinin oy kullanacağı sandıklar, 12 Temmuz Salı günü saat 9.00'da, Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi'nde kurulacak. Çoğunluk sağlandığı taktirde hemen seçimlere geçilecek.

    DEÜ'de 10 adaydan teki kadın

    Ege Üniversitesi'ndeki gibi son dakikaya kadar "yüz yüze" görüşme prensibiyle seçim çalışmalarını sürdüren Dokuz Eylül Üniversitesi rektör adayları da kozlarını 12 Temmuz'da Sabancı Kültür Merkezi'nde paylaşacak. Mimarlık Fakültesi'nden Prof. Dr. Yeşim Kamile Aktuğlu'nun tek kadın aday olduğu DEÜ'de toplam 10 aday Prof. Dr. Mehmet Füzün'den boşalacak koltuk için yarışacak. Mühendislik Fakültesi'nden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Köse ve Prof. Dr. Erdal Çelik, İlahiyat Fakültesi eski Dekanı Ömer Dumlu, İşletme Fakültesi'nden Prof. Dr. Adnan Kasman tıp dışı diğer adaylar. Tıp Fakültesi'nden ise Başhekim Prof. Dr. Can Karaca, eski başhekim Prof. Dr. Mehmet Refik Mas, Prof. Dr. Hasan Havıtçıoğlu, Prof. Dr. Cenk Erdal ve Prof. Dr. Orhan Maden aday. Dokuz Eylül Üniversitesi'nde oy kullanacak öğretim üyesi sayısı yaklaşık 1680.

    Çalışmalar sosyal medyadan da sürüyor

    İki üniversitede de aylar değil bir iki yıl öncesinden rektörlüğe aday olduğunu açıklayıp çalışmalara başlayan adaylar var. Adayların çoğu sosyal medyayı tanıtım amacıyla kullanıp, bildirgelerini yayınladılar, hedef ve projelerini seçmenlerine renkli kuşe kağıtlara basılmış broşürlerle açıklayıp, sosyal paylaşım hesaplarında yayınladılar. Öğretim üyeleriyle bire bir görüşmelerini sıcağa karşın aksatmadılar.

    Katılım endişesi

    Öte yandan her yıl rektör adayları seçimleri için haziran ayında takvim belirleyen Yükseköğretim Kurulu'nun bu yıl ramazan nedeniyle seçimleri temmuza bırakması adaylara oy kaybı kaygısı yaşatıyor. Öğretim üyelerinin seçimlerin her zamanki gibi haziranda yapılacağını düşünerek yıllık izinlerini temmuz ayına aldıkları ve seçime katılacak öğretim üyesi sayısının düşük olabileceği dile getiriliyor. Öğretim üyelerinin yarısından fazlasının 12 Temmuz'da katılmaması halinde seçimler çoğunluk aranmaksızın 14 Temmuz'da yapılacak.

    Takvim daraldı

    Aralarında Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerinin bulunduğu 20 üniversitede seçimden hemen sonra rektörler en fazla oy alan 6 adayın ismini YÖK'e bildirecek. 18-26 Temmuz arasında Rektör Adaylarını İnceleme Komisyonu çalışacak. Bu komisyonun raporları 27-28 Temmuz'da toplanacak YÖK Genel Kurulu'nda değerlendirilecek, aday sayısı 3'e indirilip liste 1 Ağustos'ta Cumhurbaşkanlığı'na sunulacak. Rektörlerin görev süresi ağustos ayının ilk haftasında dolduğu için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın o hafta içinde atama yapması bekleniyor.

    Öte yandan bu 20 üniversite dışında da 17 üniversitenin daha rektörlerinin görev süresi doluyor. YÖK'ün bu üniversiteler için belirlediği seçim tarihi ise 26-28 Temmuz. Listeler ise 15 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Dokuz Eylül Üniversitesi Candeğer Yılmaz Mehmet Füzün Eylül Politika Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title