Haberler

TSK Kimyasal Silah Kullandı mı?

Güncelleme:

Genelkurmay Başkanı'nın talimatıyla başlatılan "kimyasal silah soruşturması" tamamlandı.

Çukurca'da 2011'de düzenlenen operasyonda kimyasal silah kullanıldığı iddiasıyla ilgili olarak "kovuşturmaya yer olmadığı" kararı verildi

Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı, Çukurca Kazan Vadisi'nde PKK'lı teröristlere yönelik düzenlenen operasyonda, "kimyasal silah kullanıldığı" iddiasıyla başlattığı soruşturmada, kimyasal unsur saptayamadı. 19 Ekim 2011 tarihinde 24 Mehmetçiğin şehit olduğu Hantepe baskının ardından düzenlenen operasyonda "kovuşturmaya yer olmadığı" kararı verildi.

PKK YOK BTÖ VAR

30'un üzerinde terör örgütü üyesinin ölü ele geçirildiği operasyondan sonra, yaşamını yitiren örgüt üyelerinden 15'nin yakınları tarafından yapılan suç duyurusu üzerine, başlatılan soruşturmayı tamamlayan Genelkurmay Askeri Savcılığı, "takipsizlik" kararının gerekçelerini 17 madde ile açıkladı. Kararda, PKK sözcüğü hiç yer almazken bunun yerine Bölücü Terör Örgütü "BTÖ" ifadesi kullanılması da dikkat çekti.

İSTEK ÖZEL'DEN

PKK'lıların yakınları 6 Aralık 2011 tarihinde Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı'na bir dilekçe vererek, "cesetler üzerinde yanık ve yeşilleşmeler gördüklerini, herhangi bir mermi deliği bulunmadığı ve kimyasal silah kullanılmış olduğundan kuşkulandıklarını" belirterek şikayetçi olmuştu.

Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, BDP milletvekilleri tarafından da soru önergesiyle TBMM gündemine taşınan ve olay yerinde inceleme yapan bazı Avrupa Parlamentosu üyeleri tarafından da dile getirilen iddialarla ilgili olarak, 28 Mayıs 2012 tarihinde Askeri Savcılığa soruşturma emri vermişti. Askeri savcılık olayla ilgili olarak, başta İHA görüntüleri, otopsi sonuçları ve emirler olmak üzere tüm belge ve bilgileri Genelkurmay Başkanlığı'ndan talep ederek bilirkişi istedi.

Pilot Binbaşı Muhammet Şen, Harita Mühendisleri Binbaşı Ayhan Cingöz, Yüzbaşı Mustafa Erdoğan ve Üsteğmen Yasin Erkan olayla ilgili olarak bilirkişi olarak atandı. Bilirkişiler olayla ilgili İHA görüntüleriyle verileri inceledi. Kararda, ilgililerin askeri savcılıklara, cumhuriyet başsavcılıklarına ve askeri mahkemelere verecekleri bir dilekçeyle sonuca itiraz edebileceği de ifade edildi.

ÇATIŞMA DEVAM ETTİ

Kararda, kovuşturmaya yer olmadığı kararı alınmasının sebepleri de 17 madde halinde sıralandı. Gerekçeler şöyle:

1- Operasyon öncesi operasyona katılacak birliklere kimyasal silahtan korunma tedbirleri düşünülmemesi, kimyasal harp maddesini atmak için mevcut bir sistem planlama olmaması, operasyon harekat emirlerinde kimyasal silah kullanımıyla ilgili bir komutanlık emri bulunmadı.

2- Genelkurmay Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün envanterlerinde kimyasal silah bulunmadı.

3- Patlama anında kimyasal silahların atıldığında oluşması gereken bulut oluşmadı.

4- Bombardıman yapılırken devamlı bölgede hareket görüldü.

5- Operasyon aynı bölgeye biribirine çok yakın mesafelerdeharekat görülmesi sebebiyle atışlar yapıldı.

6- Bölgede bombardıman yapılmasından saatler sonra bölgeye koruma teçhizatı olmaksızın birlikler sokuldu.

7- Olaydan sonra bölgeye giren silahlı kuvvetler mensuplarıyla teröristler koruma olmadan çatışmaya girdi.

8- Teröristlerin otopsilerinde kimyasal silah, bulunmadı

9 - Doku örneklerinde herhangi bir bulguya ratlanılmaması.

10- Ceset ve gerekse cesetlerin üzerinden çıkan elbiselerde şarapnel parçaları bulundu

11- Olay bölgesinden toplanan toprak ve bitki numunelerinde kimyasal bulunmadı.

12- Operasyondan sonra birçok sivil vatandaş korumasız bir şekilde olay yerine gitti.

13- Ölü olarak ele geçirilen BTÖ mensuplarıın hiçbir temizleme işlemine tabi tutulmadan toplanmasına rağmen temas sağlayan kişilerde kimyasal etki görülmedi.

14- Operasyondan sonra bölge halkında, toprak ve hayvanlarda rahatsızlık, değişim ve anormallik görülmedi.

15- Kullanılan mühimmat klasik konvansiyonel mühimmattır.

16- Kimyasal silah kullanılmış olabileceği yönündeki ihbarlarda somut delil ve belge sunulamadı.

17- Bilirkişi raporunda kimyasal silah kullanılmadığı yönünde kanaat belirtildi. Kimyasal silah kullanıldığına dair kuşkulu bir durum yok.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Genelkurmay Başkanlığı Kazan Vadisi Hantepe Çukurca Güncel Haberler

title