Haberler

TABA/Amcham'den ABD'ye 'Hızlı Giriş'!

Güncelleme:

TABA/AmCham, ABD Kongre üyelerinin de desteğiyle Türkiye'nin, Global Geçiş Programı'na dahil edilmesi için çalışmalara başladı.

Türkiye'nin programa dahil edilmesi halinde, vizesi olan Türk vatandaşları, hızlandırılmış giriş hakkına sahip olacak ve sınırda bekleme sorunuyla karşılaşmayacak. TABA /AmCham Başkanı Alptekin, "21'nci yüzyılda iş dünyası zamanla yarışıyor. Saniyeler bile önemli. Programa kabul edilmemiz halinde ABD'yi ziyarette eden işadamlarımız hem zaman kaybı yaşamayacak hem de 'sınır kapısında bekleme' derdinden kurtulacak" dedi

TABA/AmCham (Türk Amerikan İş Adamları Derneği) yeni dönemine hızlı girdi. 2 Haziran 2012'de yapılan 26'ncı Genel Kurul'da oybirliği ile Genel Başkan seçilen Ekim Alptekin, 10-13 Haziran Tarihleri arasında ATC Konferansı'na katılmak üzere gittiği Washington D.C'de, Türk işadamlarının Amerika Birleşik Devletleri'ne girişleri sırasında yaşadıkları prosedürü azaltmak için harekete geçti.

ABD girişleri sırasında hız ve kolaylık sağlayan 'Global Entry' isimli, 'Hızlı Geçiş Programı'na Türkiye'yi de dahil etmek için TABA/AmCham adına girişimlerde bulunan Başkan Ekim Alptekin, konuyla ilgili olarak ABD Kongresinin kilit üyelerinden destek aldı.

KİLİT İSİMLERDEN TAM DESTEK

ABD Kongresi'nin kilit isimlerinden olan ve bu süreci destekleyen isimlerden biri olan Gregory W. Meeks, Amerikan Ulusal Güvenlik Bakanı Janet Napolitano'ya hitaben yazdığı mektubunda şu ifadelere yer verdi: "Global Geçiş Programı'na Türkiye Cumhuriyeti'nin de eklenmesi sürecinde desteğinizi istiyorum. Dışa dönük yapısı, çalışan işgücü nüfusu ile Türkiye, hali hazırda ekonomik anlamda önemli bir güçtür. Türkiye'nin Global Geçiş Programı'na dahil edilmesi hem Türkiye hem ABD ekonomisi açısından büyük fayda sağlayacaktır."

Meeks, Dış İşleri Bakanı Hillary Clinton, Ticaret Bakanı Vekili Rebecca Blank'a da gönderdiği mektubunda, Türkiye ile ticari ilişkilerin yeterince gelişmediğine de değinerek, "Bu az gelişmiş ilişkinin güçlenebilmesi için, güvenilir, hali hazırda vizesi olan T.C vatandaşlarına hızlandırılmış giriş hakkının tanınması gerekmektedir" dedi.

Mektubunda, Birleşik Devletler'in iş alanları yaratma ve büyüme yönünde bir rota belirlemesi ve bu rotada, dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri olan Türkiye'yi tercih etmesi gerektiğini de dile getiren Meeks, "Başkan Obama'nın İhracat stratejisine göre Türkiye'nin ihracatı 2015 yılında ikiye katlanacak. Türk Hükümeti ve TABA/AmCham'in başlattığı bu girişimin her iki ülkenin ticari ve ekonomik ilişkilerini geliştireceğine inanıyor ve konuyla ilgili desteğinizi istiyorum" ifadelerini kullandı.

AMAÇ, TİCARİ TRAFİĞİ ARTTIRMAK

TABA'nın yeni döneminde ABD-Türkiye ilişkilerine dinamizm katmak istediklerini dile getiren Ekim Alptekin, Başkan Obama ve Başbakan Erdoğan arasındaki güven ilişkisi ve ABD Büyükelçimiz Namık Tan gibi tecrübeli bir ismin iki ülke ilişkilerine yansıttığı ivmenin süreçleri hızlandırdığına dikkat çekti. Ekim Alptekin konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye-ABD ilişkilerinin gelişmesi için atılacak en önemli adımlardan biri, iki ülke arasında ticari trafiği arttırmak. 21'nci yüzyılda iş dünyası zamanla yarışıyor. Saniyelerin bile önemi var. ABD'ye ziyarette bulunan vatandaşlarımızın hem bu zaman sorununu aşmaları hem de, 'sınır kapısında bekleme' sıkıntılarından kurtulmaları için Kongre Üyeleri ile ikili görüşmeler gerçekleştirdik. Başta Gregory W. Meeks ve ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner olmak üzere pek çok önemli bürokratın desteğini aldık. Kamu Güvenliği Bakanlığı da konuyu gündemine aldı. Yakın bir süreçte Türkiye'nin Global Entry Programı'na dahil edileceğine umuyorum. Konuyla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor" dedi.

Ekim Alptekin, mütekabiliyet prensibiyle ABD vatandaşlarına da aynı kolaylıkların sağlanmasının önemine işaret ederek, "Hükümetimiz insani ve sosyal ilişki içinde bulunduğumuz tüm ülkelerle ticaretin gelişmesi adına zaten azami hassasiyeti gösteriyor. Bu konuda da gerekeni yapacağına kuşkun yok" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Ekim Alptekin Barack Obama Washington Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title