Haberler

Suriye Sorununda Sorumlu' 193 Ülke, Uluslararası Adalet Divanı'na Şikayet Edildi

İzmir'de, avukat, gazeteci ve işadamının bir araya gelmesiyle oluşan 4 kişilik heyet, Suriye savaşı sonrasında ortaya çıkan sığınmacı sorununu Lahey Uluslararası Adalet Divanı'na taşıdı.

İzmir'de, avukat, gazeteci ve işadamının bir araya gelmesiyle oluşan 4 kişilik heyet, Suriye savaşı sonrasında ortaya çıkan sığınmacı sorununu Lahey Uluslararası Adalet Divanı'na taşıdı. Başvuru dilekçesinde dünyadaki 193 ülkeden şikayetçi olduklarını belirten Avukat Senih Özay, "Bu insanlık dramına, savaşa, masum insanların ölümüne sebep olan hangi düşünce ve sözde tez olursa olsun, sorumluları kimler olurlarsa olsunlar, üstelik savaşa mani olma çabasına girmeyenler de dahil olmak üzere Lahey Uluslararası Adalet Divanı'nda yargılanmalı" dedi.

'Arap baharı' olarak Afrika ülkelerinde başlayan halk ayaklanmalarıyla birçok ülkenin rejimlerinde değişiklikler oldu. Bu ayaklanmalar 5 yıl önce de Suriye'de başladı. Ülkede giderek karmaşık hale gelen gelişmelerden sonra, ölümden kaçan milyonlarca Suriyeli, Türkiye'ye sığındı. Buradan da Avrupa ülkelerine geçmek için kaçak yollardan kaçmaya çalıştı. Suriyeli mülteci sorunu, başta Türkiye ve Avrupa ülkeleri olmak üzere hemen tüm ülkeleri ilgilendirmeye başladı.

İZMİR'DEN İTİRAZ YÜKSELDİ

Savaş sonrası ortaya çıkan mülteci dramlarına karşı duyarsız kalamayan İzmirli avukatlar Senih Özay, Murat Fatih Ülkü, işadamı Mehmet Refik Soyer ve gazeteci, yazar Feyzi Hepşenkal, olayı Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'na taşıdı. Adalet Divanı'na dilekçelerini sunan Avukat Senih Özay, mülteciler meselesinin, evrensel boyutta giderek hız kazandığını, batı ülkelerinin devasa sorunu haline geldiğini vurguladı. Söz konusu mülteci sorunuyla nasıl baş edeceğini bilmeyen batılı ülkelerin, geçici çözümler üretip bundan kurtulacaklarını varsaydıklarını da savunan Senih Özay, şöyle dedi:

"Oysa bu meselede pabuç pahalı. Süper güçlerin adeta harpçilik oynadıklarını sandıkları önemli alanlardan birisi olan Suriye'de, çok ciddi savaş ve insanlık dramları giderek, artan bir ivmeyle devam ediyor. Çocuk, kadın, yaşlı, sefil vaziyette, aç biilaç ve ölüm korkusuyla soğuk, yağmur, çamur demeden yollara düştüler. En yakındaki Türkiye'ye, yollanmış durumdalar."

"HUKUK VE ADALET ARAYIŞINA YÖNELDİK"

Siyasi, sosyal, ekonomik, askeri ve dini sebeplere dayalı bu kavgalardan dolayı masum insanların hayatlarının alt üst olduğunu, yarım milyona yakın insanın yaşamı yitirdiğini anlatan Senih Özay, şöyle konuştu:

"Hukuk ve adalet arayışına yönelmemizden bu yana meselenin vahameti artmış ve ne yazık ki, bizleri haklı kılmıştır. 'Bu insanlık dramına ve savaşa, masum insanların ölümüne sebep olan hangi düşünce ve sözde tez olursa olsun, müsebbibleri kimler olurlarsa olsunlar, üstelik savaşa mani olma çabasına girmeyenler de olmak üzere Lahey Uluslararası Adalet Divanı'nda yargılanmalılar. Suriyeli mülteciler trajedisi artan bir dehşetle sürdüğü sırada Adalet Divanı'na yaptığımız başvurunun ne kadar doğru olduğu da her geçen gün daha iyi anlaşılıyor. Haklı çıktığımız için hüzünlü, mutsusuz. Başta Avrupa Birliği olmak üzere, Birleşmiş Milletler'i dünya ülkelerini, sorunun çözümüne gerçekçi biçimde yaklaşmaya bir kez daha davet ediyoruz. Biz de, Birleşmiş Milletler üyesi 193 ülkenin tümünü birden, yargılanmaları talebiyle Uluslararası Adalet Divanı'na havale ediyoruz. Dünya halklarını da uyanık olmaya çağırıyoruz." - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Senih Özay Suriye İzmir Lahey Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki! Cuma namazı kaçta bitiyor? Cuma namazı ne zaman biter, saat kaçta bitiyor? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY maçı ne zaman? #9917 Maç saat kaçta, hangi kanalda? Survivor Nefise kaza mı geçirdi, ne oldu? Survivor Nefise'nin son durumu ne? 23 Nisan'daki Dilan Polat gösterisine soruşturma başlatıldı mı? Dilan Polat taklidi için bakanlık harekete geçti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title