Haberler

Amerikalılar Türk Mutfağını Mercek Altına Aldı

Güncelleme:

Lezzet ustası Emine Beder, obeziteyle mücadele eden Amerikalıların, Türk mutfağını yakından incelediğini söyledi.

Lezzet ustası Emine Beder, obeziteyle mücadele eden Amerikalıların, Türk mutfağını yakından incelediğini söyledi.

Beder, Kahramanmaraş Piazza Alışveriş ve Yaşam Merkezi'nde düzenlenen "Yöresel Yemekler Yarışıyor" etkinliğine katıldı. Kentin sosyal hayatına büyük canlılık kazandıran Piazza'da, Kahramanmaraşlı kadınların hazırladığı lezzetleri tadan Beder, protokol eşlerinden oluşan jüriyle birlikte hazırlanan 30 farklı yöresel yemek çeşidine not verdi.

Kahramanmaraşlı kadınlardan büyük ilgi gören Beder, kentin zengin bir mutfağa sahip olduğunu belirterek, bu lezzetlerin tanıtılması gerektiğini ifade etti. Gazetecilerin de sorularını yanıtlayan Beder, Türk yemek kültürünün, dünyada eşine az rastlanacak zenginliğe sahip olduğuna dikkat çekti.

Türk yemeklerinin Kültür Bakanlığı eliyle kitaplaşması ve tanıtılması gerektiğini kaydeden Beder, "Yani bu ülkenin o kadar çok bilinmeyen, unutulmuş ya da unutulmaya yüz tutmuş yemeği ve bu yemeklerin sunuluşu ve bazılarının öyküleri var ki maalesef bunların bugüne kadar üstü örtülmüş, kapanmış, unutulmuş gitmiş. Halbuki tıpkı Fransız ihtilalinden sonra Napolyon Bonapart'ın yaptığı gibi kayıt altına alınması gerekirdi. Bugün Fransız mutfağı dünyanın en iyi mutfağı diye biliniyor, gidin Fransa'ya karnınızı doyuramazsınız. Çünkü mutfakları çok zayıftır. Onların çok iyi oldukları şey pastacılıktır. Ancak tanıtımı iyi yapılıyor" dedi.

Türk yemek kültürüne ait bazı rivayetlere göre 3-4 bin tarifin kayıp olduğunu öne süren Beder, "Bir de bunun üstüne, yörelerdeki mutfaklardaki lezzetler devlet eliyle hemen hemen hiç kaleme kağıda alınmadığı için, bunlar bir yazılı eser olarak basılmadığı için unutuluyor. Kültür Bakanlığı'nın benim bildiğim bir tane kitabı var ama bu lezzetlerin kaçta kaçı derseniz inanın devede kulak bile değil" diye konuştu.

Türk yemeklerinin sağlıklı olmasına da değinen Beder, bu lezzetlerin Amerikalıların da dikkatini çektiğini belirtti. Beder, sözlerini şöyle tamamladı:

"Örneğin saray mutfağı denince Osmanlı'nın zarafetini saray mutfağında görüyorsunuz. O yemeklerin zarifliği, sunuluşları her anlamda çok sağlıklı bir mutfak olduğunu düşünüyorum. Çünkü şeker yerine bal, pekmez kullanılıyordu. Yemekler gerçekten çok sağlıklıydı. Bugün bakın Amerika fast food tarzı beslenmeyi bırakıyor. Artık Türk mutfağını incelemeye geçmiş durumda. Çünkü halkı çok sağlıksız ve obez. Kanser ve benzeri hastalıklar çok artmış durumda. Oysa bizim öz mutfağımız aslında çok sağlıklı bir mutfak ve saray mutfağı da öyleydi. İncelemeye aldılar çünkü sağlıklı beslenme konusunda bizim yörelerdeki sebze kurutmalar, tarhana ve benzeri yiyecekler ve bulgur önemli. Bulgurun son dönemde Avrupa mutfağında da önemi anlaşıldı ve şimdi bulgur üretme merkezleri kurdular."

Etkinliğe katılan İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı ise bir şehrin kültürel değerleri açısından mutfağının önemli yer tuttuğunu dile getirdi. Küçükdağlı, "Mutfak kültürü hem turizm açısından hem de tanıtım açısından çok önemlidir. Bu bağlamda şehrimizin tek alışveriş ve yaşam merkezi olan Piazza'da yöresel yemeklerin tanıtılması önemli. Bugün içli köftesiyle, ekşili çorbasıyla, havuçlu pilavı ve mumbarıyla yarışmaya katılan hanımlar, dereceye girmek için tüm hünerlerini sergiledi. Dereceye giren arkadaşlarımıza da ödüller verilecek. Emeği geçenleri kutluyorum" ifadelerini kullandı.

Yarışmanın ardından dereceye giren kişilere Piazza yönetimi tarafından çeşitli hediyeler takdim edildi. Piazza Genel Müdürü Serbülent Tekinşen de günün anısına Beder'e kente özgü istiklal madalyası beratı takdim etti. - KAHRAMANMARAŞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Kültür Bakanlığı Kahramanmaraş Emine Beder Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title