Haberler

Osmanlı'yla ilgili sözleri tepki çeken Tunç Soyer, kendini Atatürk'ün sözleriyle savundu

Güncelleme:

İzmir'in kurtuluşunun 100'üncü yıldönümünde Osmanlı'yla ilgili söyledikleri tepki çeken Soyer, kendini Atatürk'ün sözleriyle savunarak "Aslında bunlar benim sözlerim değil. Ben Nutuk'tan ilham aldım" dedi. Neden Yunan'dan bahsedilmediği sorusuna ise Soyer, "Biz hepsini 4 dakikaya sığan bir konuşma içerisinde emperyalistler olarak tarif ettik çünkü sadece Yunan değil, İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar, o günün büyük emperyalist güçleri tarihin en büyük tokadını bizden yediler" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir'in kurtuluşunun 100'üncü yıldönümünde konuşmada Osmanlı'yla ilgili sözleri gündem oldu. Konuşmasında Osmanlı'nın son dönemine vurgu yapan Soyer, "100 yıl önceydi. Bu toprakları yönetenler, gaflet, delalet hatta hıyanet içindeydi. Gençleri, kadınları, çocukları, geleceği hiç düşünmediler. Sadece ve sadece saraylarındaki saltanatı korumak için bütün bir milleti ateşe attılar. İnsanlık onurumuzu, bağımsızlık tutkumuzu ayaklar altına aldılar, teslim oldular. Bir sabah emperyalist ülkelerin askerleri, kirli çizmeleri ve kirli emelleriyle körfezin sularını ve güzelim şehrimizi işgal etti. Yine o sabah tam da bu bulunduğumuz noktada, kordon boyundan göğü yırtan bir ses yükseldi" dedi.

KONUŞMASI TEPKİ ÇEKTİ

Soyer'in konuşması sosyal medyayı ikiye böldü. Bazı kullanıcılar bu sözlerin ağır olduğunu belirtti bazıları ise Soyer'e destek verdi. Öte yandan bazı siyasiler de Soyer'e tepki gösteren paylaşımlarda bulundu.

"ASLINDA BUNLAR BENİM SÖZLERİM DEĞİL"

Eleştirilerin ardından Habertürk'te yayınlanan Olaylar ve Görüşler programına bağlanan Soyer," Aslında bunlar benim sözlerim değil. Ben Nutuk'tan ilham aldım. Müsaade ederseniz Nutuk'un 5. sayfasından çok kısa bir bölümü sizlerle paylaşmak isterim. Mustafa Kemal Atatürk diyor ki ' Osmanlı Devleti'nin içinde bulunduğu grup 1. Dünya Savaşı'nda yenilmiş, Osmanlı ordusu her tarafta zedelenmiş şartları ağır bir ateşkes anlaşması imzalamış. Büyük savaşın uzun yılları boyunca millet yorgun ve fakir bir durumda. Milleti ve memleketi 1. dünya savaşına sürükleyenler kendi hayatlarını kurtarma kaygısına düşerek memleketten kaçmışlar, saltanat hilafet makamında oturan Vahdettin soysuzlaşmış, şahsını ve bir de tahtını koruyabileceğini hayal ettiği alçakça tedbirler araştırmakta. Damat Ferit Paşa'nın başkanlığındaki hükümet aciz, haysiyetsiz ve korkak. Yalnız padişahın iradesine boyun eğmekte ve onunla birlikte kendilerini koruyabilecekleri herhangi bir duruma razı.'" dedi.

"BUNU YAD ETMEK ZORUNDAYDIK"

Sözlerini sürdüren Soyer, "Uzatmayayım. Mustafa Kemal Atatürk, bu büyük direnişi ve Kurtuluş Savaşı'nı başlatırken bildiğimiz gibi Osmanlı Sevr'i imzalamış ve ülke işgal altına girmiş. Şimdi bu ülkenin işgaline rıza gösterenler bir tarafta, bir tarafta da emperyalist güçlere karşı direnişi başlatan Mustafa Kemal Atatürk ve bizim kahraman atalarımız. Biz bir kurtuluş gününde bunu yad etmek mecburiyetindeydik." ifadelerini kullandı.

"SADECE YUNAN DEĞİL, TÜM EMPERYALİSTLERİ TARİF ETTİK"

Yunanistan'dan bahsedilmediği eleştirilerine ise Soyer, "Yunandan bahsetmemek diye bir şey yok. Biz hepsini 4 dakikaya sığan bir konuşma içerisinde emperyalistler olarak tarif ettik çünkü sadece Yunan değil, İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar, o günün büyük emperyalist güçleri tarihin en büyük tokadını bizden yediler. Ben de dün akşam bunu söyledim. Kısacası bu hafızayı tazelemek işte bu yüzden önemli. Hafızayı kaybederseniz o zaman hurafelare ve gerçek dışı bilgilere sarılırsınız" şeklinde yanıt verdi.

"OSMANLI BİZİM ATALARIMIZ"

Osmanlı'yla bir meselesi olmadığının altını çizen Soyer, "Benim ve arkadaşlarımın, Osmanlı ile bir meselesi yok. Osmanlı bizim atalarımız. Bizim onlarla hiçbir meselemiz olamaz." dedi.

Haberler.com / Emre İliksiz - Güncel

Tunç Soyer Vahdettin Osmanlı İzmir Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (25)

seyfullah aydın:

son osmanlı padişahı ülkeyi düşmana satmıştır çanakkaleyi topla tüfekle geçemeyen düşmanın ülkeyi işgaline göz yumdu düşmanlar padişahın izniyle çanakkaleyi geçip istanbulu işgal ettiler millete zulüm eziyet katliam yaptılar bunun sorumlusu son osmanlı padişahıdır

66
75
yanıtYanıtla
cemil karaca :

Bunların kökenini araştırın Türk olmadıklarını görürsünüz chpnin içine bakın hdplisi yunanlısı ataisti ne ararsanız bulursunuz böyle bir yapıdan'da bu ülkenin menfaatine birşey çıkmasını beklemek hayalcilik olur izmirde yaşayan biri olarak bunu görüyorum ve biliyorum.

80
58
yanıtYanıtla
Bülent Comba:

Sen kendi kökenini bi araştır hele. Chp lilerin kökeni kök Türklere kadar dayanır.

yanıt14
yanıt25
Batman Malatya:

Kendi atalarına düşman bir nesil yetiştirilmiş ve en önemlisi izmir işgal edilmek istenirken zihinlerde işgal edilmiş

81
34
yanıtYanıtla
Ic Minnak:

“Dersaadet işgal kuvvetleri komutanı General Sir Harrington cenaplarna; İstanbul’da hayatımı tehlikede gördüğümden İngiltere devleti fahimesine iltica ve bir an evvel İstanbul’dan mahalli ahara naklimi talep ederim efendim" Vahdettin. Savunan savunsun, kendi midesi.

49
53
yanıtYanıtla
Atilla Orhan:

Vahdettin Londraya kaçan padişahımız. Ne güzel bir ata değil mi

yanıt33
yanıt50
AhmetAlper Kaban42:

Doğru Söylemiş Tunç soyer Osmanlının son Sultanları son derece başarısızdı

52
49
yanıtYanıtla
Onur Yener:

Son Osmanlı padişahı sizin en iyi dediğinizden 1000 kat daha vatan perverdir.Bu vatana ihanet içinde bulunanlar cephede kazanılan zaferi Lozanda satanlardır.

63
34
yanıtYanıtla
Barbaros:

Padişah Vahdettin ülkesini işgal eden İngiliz zırhlısına binerek ülkeden ayrılmıştı. Unutmadık

39
58
yanıtYanıtla
ilhan kır :

chp nin ne yaptığına ne dediğine şaşırmıyorum amerika ne derse onu yapmak zorundalar apo yu cumhurbaşkanı adayı gösterirlerse şaşırmam

62
29
yanıtYanıtla
Tüm 25 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title