Haberler

Ölen Definecilerin Vukuatı Çok

Güncelleme:

Define aramak için yaptıkları patlatıyıcı tünelde patlayınca ölen definecilerin, başka bir evde de tünel kazdıkları ortaya çıktı.

Konya'nın Karapınar İlçesi Hotamış Beldesi'nde define aramak için kazdıkları tünelde kullanmak amacıyla kendi yaptıkları patlayıcıyı denerken, meydana gelen patlamada ölen definecilerin, aynı mahallede başka bir evin altında da tünel kazıp define aradıkları ortaya çıktı. Konya'da oturan ev sahibi olayı jandarma sayesinde öğrendi. 4 kişinin öldüğü olayla ilgili 2 kişi gözaltına alındı.

Karapınar İlçesi'ne bağlı Hotamış Beldesi Şabanlı Mahallesi'nde, çiftçi 44 yaşındaki Mehmet Emin Yemiş'e ait tek katlı fazla kullanılmayan müstakil bir evde geçen perşembe günü saat 21.30'da şiddetli bir patlama meydana geldi. Patlamanın ardından alevlerin yükseldiğini gören çevrede bulunanlar, jandarma ve itfaiyeye haber verdi. İtfaiye görevlilerinin müdahalesiyle yangın kısa sürede söndürüldü. Patlamada yaralanan Mehmet Emin Yemiş'in kızı 16 yaşındaki Ayşegül Yemiş ve 31 yaşındaki Yavuz Sözen, ambulanslarla hastaneye kaldırılırken, evinde 4 ceset bulundu.

DEFİNE İÇİN 11 METRE TÜNEL

Yapılan incelemede cesetlerin ev sahibi Mehmet Emin Yemiş, kızı, 10 yaşındaki Dönay Yemiş, 39 yaşındaki İskender Gümüşsoy ve 30 yaşındaki Cengiz Akhan'a ait olduğu belirlendi. Evin bir odasında yaklaşık 11 metre derinliğinde tünel bulundu. Bunun üzerine Cumhuriyet Savcılığı tarafından yapılan soruşturamada tünelin define aramak için kazıldığı ortaya çıktı.

Mehmet Emin Yemiş'in olaydan yaklaşık 1 ay önce oturduğu evin yaklaşık 10 metre ilerisinde bulunan patlamanın olduğu, fazla kullanmadığı kendine ait 2 odalı evde, detektörlerle araştırma yaptırdığı saptandı. Araştırma ardından patlamada ölen Cengiz Akhan, İskender Gümüşsoy ve yaralı Yavuz Sözen ile birlikte define aramak için kazı çalışmasına başladıkları ortaya çıktı. Kazı çalışması sırasında sert zeminle karşılaşılması üzerine definecilerin bomba hazırlayarak, 'sorunu çözmeye' çalıştıkları ortaya çıktı.

BOMBAYI DENEMEK İSTERKEN PATLAMA OLDU

Yapılan araştırmaya göre, 4 kişi, belirlenemeyen bir sıvı maddesine toz şeker katarak patlayıcı hazırladı. Ardından yaptıkları patlayıcıdan bir miktar alıp kül tablasında, patlayıp patlamadığını denemek istedi. Sigara ateşiyle kül tablasındaki patlayıcı tutuşturuldu. Bu sırada kül tablasından sıçrayan kıvılcımının leğendeki bombaya isabet etmesi sonucu şiddetli bir patlama meydana geldiği ifade edildi. Patlama ardından evde bulunan eşyalar da alev aldı.

Patlamada ölen 10 yaşındaki Dönay Yemiş'in ise babası ve arkadaşlarının kazı ve bomba yapma çalışmalarını izlemek için yanlarında bulunduğu belirtildi. Yaralanan Ayşegül Yemiş'in ise içmeleri için su getirdiği sırada patlamanın olduğu tespit edildi. Yaralıların tedavisi sürerken patlamada ölen 1'i çocuk 4 kişi belde mezarlığında defnedildi.

Hotamış Beldesi'nde halk arasında patlamada ölen Mehmet Emin Yemiş'in, eve bir hoca getirip okuttuğu bu kişinin evin tabanında altın olduğunu söylemesi üzerine kazı çalışmalarının başladığı iddia edildi.

BAŞKA BİR EVDE DE TÜNEL KAZMIŞLAR

Patlama ardından soruşturmayı derinleştiren jandarma, patlamanın olduğu evin yaklaşık 100 metre ilerisinde 27 yaşındaki Hasip Turan'a ait tek katlı evin giriş kapısı önünde de kazı çalışması yapıldığını saptadı. Ev sahibi Turan'ın Konya'da oturmasını fırsat bilen ve patlamada ölen definecilerin, içerisinde aydınlatma amaçlı elektrik tesisatı da olan 3 metre derinliğinde çukur kazdıktan sonra evin altına doğru da 4 metre tünel kazdıkları ortaya çıktı.

Meram Eğitim Uygulama ve Araştırma Hastanesi Yanık Ünitesi Bölümü'nde tedavi altında olan Yavuz Sözen'in, suçunu itiraf edip define aramak için kazı çalışması yaptıkları söylediği kaydedildi. Sözen, tedavisi tamamlandıktan sonra gözaltına alınacak.

Olayla bağlantısı olduğu öne sürülen ve patlamada ölenlere yardım ettiği öne sürülen Bayram T. ve Abdullah S., gözaltın alındı. 2 şüphelinin de suçun itiraf ettikleri ve defin aramak için yapılan kazı çalışmasına yardım ettiklerini söyledikleri bildirildi.

EVİN YIKILMA TEHLİKESİ VAR

Yapılan incelemede, definecilerin evin altındaki tüneli kazmaya devam etmeleri halinde, evin yıkılabileceği belirtildi. İnceleme ardından evin önündeki çukur ve tünel kapatıldı.

Konya'da oturduğu için Hotamış Beldesi'ndeki evini fazla kullanmadığını ve ara sıra gittiğini belirten Hasip Turan, şunları söyledi:

"Biz olayı, yeni öğrendik. Evi normalde kullanmıyoruz. Patlama olayıyla bağlantılı olduğunu biliyoruz. Beldeden de bize haber veren olmadı. Artık gece mi kazdılar, yoksa gündüz mü belli değil. Jandarma soruşturmasını sürdürüyor."

HD,MO(İA/İD) - Konya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Karapınar Hotamış Konya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title