Haberler

Kılıçdaroğlu: Bütün Mesele Geride Hoş Bir Seda Bırakmak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Eski CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın "CHP Mustafa Kemal Atatürk'e kalmadı, Kemal Kılıçdaroğlu'na da kalmaz" sözlerini değerlendirirken, "Doğru bir söz, yani hiç bir makam hiç bir kişiye kalıcı değildir. Bütün mesele şudur, geride hoş bir seda bırakıyorsanız, güzel olan da odur" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, NTV'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı. CHP Lideri, partisindeki tüzük tartışmalarının CHP'yi yıpratıp yıpratmadığının sorulması üzerine, "Eğer tüzük değişikliğini örgütün istediği şekilde daha demokratik yapı için yapıyorsak bu CHP'yi yıpratmaz. Tam tersine, diğer siyasal partilere de örnek olur. Yaptığımız değişikliğin temelinde bu yatıyor. Ben buna demokrasi şöleni diyorum" değerlendirmesinde bulundu.

"KIRICI, KISIR TARTIŞMALAR DOĞRU DEĞİL"

CHP'nin içindeki tartışmaların kamuoyuna "parti içinde sorun varmış" gibi yansıtılmasının doğru olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Önce bize diyorlar ki, "Niye çok sık kurultay topluyorsunuz?' Kurultay aslında demokrasinin gereği. Yani kurultay toplamak ayıp bir şey değil. Siz kurultayı topluyorsunuz, delegeye başvuruyorsunuz. Taban da karar veriyor. Bu kararı herkesin saygıyla karşılaması lazım. CHP'de öteden beri tartışmalar olur, bunun demokrasilerde sağlığın işareti olarak algılanması gerekir. Farklı şeyleri düşünebiliriz, tartışabiliriz. Ama bakın, iki şeyi ayırmak lazım: Tartışmalar her zaman sağlıklıdır, bu ekonomi konusunda olur, siyaset konusunda olur, yol yöntem konusunda olur. Çünkü bu tartışmalar, yönetime dolaylı da olsa katkıdır. Hatalarımızı, eksikliklerimizi görür, ona göre yolumuza devam ederiz. Ama kırıcı, kısır tartışmalar olursa bunlar doğru değil. Bunlara izin vermeyeceğim ama bir süre sonra, şimdi değil" dedi.

Kılıçdaroğlu, "Bu dönem sizin için kalfalık dönemi mi, ustalık dönemi ne zaman başlayacak?" şeklindeki soru üzerine ise yapacakları kurultayın seçimli bir kurultay olmadığını vurguladı.

MİLLETVEKİLLERİYLE TÜZÜK TOPLANTISI

Kılıçdaroğlu, hazırlanan tüzük ilk taslağını CHP'nin internet sitesine koyduklarını, örgütün tartıştığını ve ardından 81 ilden gelen temsilcilerle biraz daha olgunlaştırıldığını belirtirken, taslağın yarın toplanacak Parti Meclisi'nde de tartışılacağını, Cumartesi günü ise bütün milletvekilleriyle bir toplantı yapılacağını kaydetti.

Kılıçdaroğlu, soru üzerine Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da CHP'ye uzun zaman hizmet ettiğini, deneyimli bir siyasetçi olduğunu ifade ederek, "Dolayısıyla Baykal'ın da görüşleri bizim için önemli. Henüz gelmedi ama büyük olasılıkla ondan da öneriler gelecektir" dedi.

Eski CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın "CHP Mustafa Kemal Atatürk'e kalmadı, Kemal Kılıçdaroğlu'na da kalmaz" sözlerini de değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Doğru bir söz, yani hiç bir makam hiç bir kişiye kalıcı değildir. Bütün mesele şudur, geride hoş bir seda bırakıyorsanız, güzel olan da odur" ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, "Şu anda genel başkan benim, bu görevi yapmaya çalışıyorum. Benden sonra çok genel başkan gelecektir. CHP sadece Türkiye'nin değil, dünyanın sayılı köklü partilerinden biridir. Sayıları 10'u geçmez belki. CHP, Türkiye Cumhuriyeti'nin büyük dönüşümlerine imza atan partidir. Örneğin cumhuriyeti kuran kadrolar CHP'yi kurmuşlardır" dedi.

SAV'IN İDDİALARI: MİLLETVEKİLLERİMİZ DE, PM ÜYELERİMİZ DE PARTİMİZİN ÜYESİDİR

Kılıçdaroğlu, Sav'ın "parti meclisinin 17 üyesinin seçildikleri gün CHP üyesi olmadıkları" yönündeki iddiasının hatırlatılması üzerine de, "Ben de sizden duyuyorum. Bugün bir gazetede de bir haber var. Şu an da milletvekillerimiz de, PM üyelerimiz de partimizin üyesidir. Partiye yeni gelmek isteyenler veya partiye uzun yıllar hizmet veren ama parti üyesi olmayanlar da var. Ben parti üyesi olmadan önce partinin bilim, yönetim, kültür platformunda çalıştım ama parti üyesi değildim, çok sonra parti üyesi oldum. Dolayısıyla partiye hizmet veren, sosyal anlayışı kabul eden herkesi bağrımıza basarız" dedi.

Kılıçdaroğlu, "2008'de tüzüğü değiştiren isimler, şu anda tüzüğü değiştirmek istiyor. Bu kadar kısa süre içinde bu farklı görüşler neden kaynaklanmış olabilir?" sorusu üzerine de, "Var olan tüzük kimseyi aslında mutlu etmedi. Onun için bunun değişmesi gerektiği söyleniyordu. Yani bu tüzük CHP'nin kaldırabileceği türden bir tüzük değil. Çünkü CHP'de demokrasi ve özgürlük anlayışı var. Tüzük bunlara kısıtlamalar getiriyorsa, bunu kabul etmez" dedi. Kılıçdaroğlu, tüzükte üç dönem üst üste liderlik veya milletvekilliği hakkında bir düzenleme yapılıp yapılmayacağının sorusu üzerine de, "Bu konuda bazı görüşler var, tartışılıyor. Buna karar verecek olan kurultaydır. Kurultay böyle bir öneriyi kabul ederse niye olmasın" dedi.

ANKETLER: OYLARIMIZDA GERİLEME YOK, BELİRGİN BİR ARTIŞ DA YOK

CHP Lideri, son dönemdeki CHP'nin oy oranıyla ilgili kamuoyu yoklamalarının hatırlatılması üzerine "Bütün anketlere saygım var. Anketlerden yararlanmaya çalışıyoruz. Ama bize ulaşan bilgilere göre oylarımızda bir gerileme yok ama belirgin bir artışın olmadığını da ifade edeyim, açık yüreklilikle. Tabi seçimlerden beklediğimiz oyu alamadık ama daha fazla çalışmalıyız, daha fazla üretmeliyiz, eksikliklerimizi görmeliyiz. Neden oyumuzu artıramadık, onun sorgulamasını yapmalıyız. Demek ki daha fazla çalışmamız, daha fazla halka gitmemiz gerekiyor. Van depreminden sonra o bölgeye en fazla CHP gitti. Suriye'de yaşanan dramın sınır kentlerimizdeki ekonomik sorunlar nedir, bu konuda rapor hazırlayanlar CHP milletvekilleridir. CHP gelirse Türkiye'nin şu sorunlarını çözer güvenini vermemiz lazım" dedi.

DERSİM TARTIŞMALARI: BİZ GEÇMİŞİMİZLE HİÇBİR ZAMAN UTANÇ DUYMADIK"

Kılıçdaroğlu, Dersim tartışmalarının hatırlatılarak, "Size çağrılar var, CHP Geçmişiyle hesaplaşsın diye, böyle bir süreçte buna gerek var mı, sizce?" sorusuna ise, "CHP, devrimci gelenekten gelen bir partidir, devrimler her yerde, her ortamda sancılıdır. Çünkü devrim, toplumu çok hızlı dönüştüren mekanizmalardan, anlayışlardan oluşur. Geçmişle CHP'nin yüzleşmesi... Biz geçmişimizle hiçbir zaman utanç duymadık ki. Geçmişimizle övünüyoruz. Eksiğimiz varsa, yanlışımız varsa kabul ederiz. Ama biz Türkiye'de üç büyük devrime imza atan bir partiyiz. Yargının bağımsızlığını önce dile getiren partiyiz. Dolayısıyla geçmişimizde varsa bir şey, hesaplaşırız" dedi.

DANIŞTAY'DA BÖCEK BULUNMASI: AKP İKTİDARINDA NORMALDİR

Kılıçdaroğlu, Danıştay'da böcek bulunduğunun hatırlatılması ve "Siz de dinlemeler konusunda partide ya da evinizde bir önlem aldınız mı?" şeklindeki soru üzerine de, "Evimizde bir önlem almadık. Böcek bulunabilir. AKP'nin iktidar olduğu bir ülkede bunlar normaldir. Başbakan genişletilmiş il başkanları toplantısında aynen şunu söyledi, "Kılıçdaroğlu adım adım izleniyorsun, nefes alışlarını bile takip ediyoruz' dedi. Kim eleştirdi bunu? Beni izlediğini söylüyor, nefes alışımın bile izlediğini söylüyor. Bunu, ülkenin Başbakanı söylüyor. Anayasa'da özel yaşamın gizliliği diye bir kavram var. Danıştay'da böcek bulunuyor, koyan belli. İçişleri Bakanı TBMM'de kürsüde çıktı, "Özel şeyleri telefonla konuşmayın' dedi. Ne demek bu?" diye konuştu.

BAŞBAKAN'LA TELEFON GÖRÜŞMESİ: İNSANİ BOYUT BAŞKA, SİYASİ BOYUT BAŞKA

Kılıçdaroğlu, Başbakan'ı "geçmiş olsun" demek için aradığında, telefon konuşmalarının nasıl geçtiğinin sorulması üzerine de şöyle dedi:

"İnsani boyutla siyasi boyutu ayırmamız lazım. Herkesin sağlık sorunu olabilir. Onun bir an önce sağlığına kavuşması, işinin başına dönmesi bizim için önemli, herkes için önemli, ülke için de önemli. Bir başbakanın görevinden ayrı kalması doğru bir olay değil. O açıdan insani boyutunu düşündüğümüz zaman budur. Ameliyat sonrası kendisini AKP Genel Merkezi'nde ziyaret ettim. Kendisini sağlıklı görmenin beni mutlu ettiğini de kendisine ifade ettim. Ama siyasi boyutu farklıdır. Başbakan çıkıp bir kişiyi korumak için özel bir yasa getirirse, bunun doğru olmadığını söylüyoruz." dedi.

Kılıçdaroğlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yayınlanan mesajlarının hatırlatılarak, "yazamadığım' dediğiniz şeyler var mı?" sorusuna, "Onay vermediğim ve yayınlanmayan metinler de var, onay verdiğim kısımlar twitter hesabımdan yayınlanıyor. O nedenle onları açıklamayalım" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu son olarak, 26 Şubat'taki kurultayın güzel bir kurultay olacağını, güzel bir tüzüğe sahip olacaklarını ifade ederken, "Bütün siyasal partiler bizim tüzüğü örnek alacaklar. Bizim bir parti programımız var, yaklaşık 350 sayfa yaklaşık. Bunu da değiştireceğiz, önümüzdeki kurultaya yetiştirebilirsek, daha sağlıklı, daha tutarlı, daha kısa ama geleceğe yönelik iddialı hedefleri olan yeni bir programla halkın önüne çıkacağız" dedi.

- Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Kemal Kılıçdaroğlu Önder Sav Danıştay Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title