Haberler

İşkur 8. Olağan Genel Kurulu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, "Hedefimiz 2023 yılına kadar istihdamı yüzde 55'e çıkartmak, işsizliği ise yüzde 5'e indirmek" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, "Hedefimiz 2023 yılına kadar istihdamı yüzde 55'e çıkartmak, işsizliği ise yüzde 5'e indirmek" dedi.

Türkiye İş Kurumunda (İŞKUR) düzenlenen "İŞKUR 8. Olağan Genel Kuruluna", Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Eyüp Alemdar ve TİSK Genel Sekreteri Bülent Pirler katıldı.

Bakan Ahmet Erdem, genel kuruldaki konuşmasına İŞKUR'a çalışmalarından dolayı teşekkür ederek başladı.

Dünya ekonomisinin ve buna bağlı iş gücü piyasalarının çalkantılı günler geçirdiğini hatırlatan Erdem, ILO verilerine göre, 2015 yılı Ağustos ayında işsizlik oranının Türkiye'de yüzde 9,8 olarak gerçekleştiğini ifade etti.

Erdem, Türkiye ekonomisinin 2008 yılında dünyada yaşanan ekonomik krizden en az etkilenen ülkelerin başında geldiğini ifade etti.

Aktif iş gücü piyasası politikalarıyla teşvik programlarının eş anlamlı uygulanmasının tüm dünyaya model oluşturduğunu, kriz döneminde dahi istihdamda artış sağlandığını belirten Erdem, "Devam eden ekonomik büyümenin etkisiyle son 13 yılda 7 milyon 752 bin ilave istihdam oluşturulmuş. 2015 Temmuz dönemi TÜİK rakamlarına göre, Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,8 olarak gerçekleşmiştir. Rakamlardan da anlaşılacağı üzere ülkemizdeki işsizlik oranı, hem AB işsizlik oranından hem de bir çok Avrupa ülkesinden düşüş belirtmektedir" dedi.

Bakan Erdem, iş gücü piyasalarının uluslararası alanda rekabet edilebilirliğini ve krizlere direncini artırmak için çalışma hayatında önemli düzenlemeler yaptıklarını ve tedbirler aldıklarını söyledi.

Son 13 yılda istihdamın artırılması için iş yerlerine 53 milyar lira kaynak aktarıldığını dile getiren Erdem, istihdam edilenlerin sayısının ise 20 milyondan, 27 milyona 342 bine yükseldiğini söyledi.

Erdem, son 13 yılda kadınların iş gücüne katılma oranının yüzde 30'un üzerine çıktığını, 2009'da yüzde 25,3 olan genç işsizlik oranının 2015'in Temmuz ayında yüzde 18,3'e indiğini kaydetti.

İş gücünde 8,5 milyon, istihdamda ise 8 milyon artış olduğu bilgisini paylaşan Erdem, "Hedefimiz 2023 yılına kadar istihdamı yüzde 55'e çıkartmak, işsizliği ise yüzde 5'e indirmek. İnşallah istikrarlı yönetimle bu hedefleri hep birlikte başaracağımıza canı gönülden inanıyorum" diye konuştu.

"3 milyon 834 bin kişi işe yerleştirildi"

Bakan Erdem, İŞKUR aracılığıyla son 13 yılda aktif iş gücü piyasası programları kapsamında yaklaşık 1 milyon 100 bin kişiye mesleki eğitim verildiğini de belirterek, yaklaşık 287 bin kişinin iş başı eğitim programlarından, 158 bin kişinin girişimcilik eğitim programlarından faydalandığını ifade etti.

İŞKUR'un insan kaynakları kapasitesinin güçlendirildiğini, iş arayanlarla iş verenler arasında köprü kurulduğunu belirten Erdem, bu kapsamda 1 milyon 635 bin iş yeri ziyaret edildiğini, 7 milyon 658 bin bireysel görüşme gerçekleştirildiğine vurgu yaptı.

Erdem, işsizlik sigortası ödemeleri kapsamında 2002'den itibaren 4 milyon 168 bin işsiz vatandaşa 10 milyar 60 milyon lira ödeme yapıldığı bilgisini verdi.

Ekonomik, sektörel ve bölgesel kriz dönemlerinde iş verenlere sağlanan destekle yaklaşık 230 bin kişinin istihdamda kalmasının sağlandığını dile getiren Erdem, "İŞKUR tarafından uygulanan aktif ve pasif iş gücü programları sayesinde 1 milyon 73 bini kadın olmak üzere 3 milyon 834 bin kişi işe yerleştirilmiştir" dedi.

"İş başı eğitim programından 109 bin kişi faydalandı"

İŞKUR Genel Müdürü Yazıcı ise küreselleşme sürecinin, iş gücü piyasalarının ekonomik ve teknolojik gelişmelere duyarlılığını arttırdığını belirtti.

Kurumun işsizliği azaltmak, daha nitelikli ve kalıcı istihdam sağlamak yoluyla hizmet sunumuna devam ettiğini aktaran Yazıcı, İŞKUR'un faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

2008 kriz döneminde alınan tedbirler sayesinde Türkiye'de ciddi atılımlar olduğunu hatırlatan Yazıcı, "İŞKUR tarafından 2007 yılında 111 bin kişi işe yerleştirilmişken, henüz 2015 yılını tamamlamadığımız bu günlerde 745 bin işe yerleştirmeyi aştık" dedi.

İŞKUR'un ülke kalkınmasında önemli bir lokomotif olduğunu ifade eden Yazıcı, aktif iş gücü piyasası programlarından 2007'de 23 bin kişinin, 2015 yılının bitimine iki ay kala 534 bin kişinin faydalandığını kaydetti.

Yazıcı, mesleki eğitim kurslarından yararlanan sayısının 2015 Eylül itibariyle 128 bine ulaştığı bilgisini verdi.

İş başı eğitim programından bu yılın on ayında 109 bin kişinin faydalandığını anlatan Yazıcı, 4 bin iş ve meslek danışmanı istihdam edildiğini anlattı.

"İşsizlik sigortası fonu işsizler için çare olmaktan çıkmış"

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan da İŞKUR'un işsizlikle mücadele, mesleki, hayat boyu, iş başında eğitim olmak üzere kadınlara, gençlere, dezavantajlı gruplara yönelik çözüm odaklı faaliyetlerinin heyecan verici olduğunu belirtti.

İŞKUR'un projelerinin ve performansının başarılı olduğuna dikkati çeken Arslan, İŞKUR ile çalışmalar yaptıklarını, geleceğe dönük projeler yapmayı sürdürmek istediklerini kaydetti.

Türkiye'nin temel sorunlarından birinin işsizlik olduğunu, insanların önce işi olma konusundaki hedefe kilitlendiğini dile getiren Arslan, İŞKUR'un aktif iş gücü programının, iş başı programının takdir edilecek durumda olduğunu belirtti.

Türkiye'de kayıt dışı istihdamın fazla olduğunu ancak olumlu bir düşüş yaşandığını dile getiren Arslan, işsizlik sigortası fonu konusunda dertli olduklarını söyledi.

Arslan, işsizlik sigortası fonunun sadece işsizlere ödeme yapmadığını, fondan yararlanmadaki şartların çok ağır olduğunu belirterek, "İşsizlik sigortası fonu işsizler için çare olmaktan çıkmış durumda" değerlendirmesinde bulundu.

İş verenlerin ve işçilerin burada söz hakkı olduğunu, bu primlerin çalışanlar ve iş verenler tarafından ödendiğini dile getiren Arslan, primleri ödeyenlerin işsiz kalması durumunda bu haklardan azami ölçüde yararlanması gerektiğine dikkati çekti.

Asgari ücret tespit komisyonunun aralık ayında toplanacağını belirten Arslan, komisyonun yapısının değişmesi ve demokratik, çoğulcu yapıya getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Arslan, İŞKUR'un genel kurul ve yönetim yapısının da çoğulcu ve katılımcı bir noktaya taşınmasının önemli olduğunu vurguladı.

"İstihdam ile eğitim ilişkisinin kurulması gerek"

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "İster ülkemizde, ister bölgemizde, isterse de dünyanın herhangi bir yerinde olsun işsizlik, insanlık ailesi için önemli bir risktir" dedi.

2015 yılı verilerine göre, Türkiye'nin toplam işgücünün 29 milyon 726 bin, toplam istihdamının 26 milyon 621 bin, toplam işsiz sayısının ise 3 milyon 105 bin olduğunu ifade eden Yalçın, "İşsizlik oranı da yüzde 9,9'lar seviyesinde. Yüzde 10 işsizlik, bir ekonomi ve ülke için tehdit değildir ancak risktir. İşsizliğin önce yüzde 10 risk bölgesinden uzaklaştırılarak, 'kontrol noktası' diyebileceğimiz yüzde 5'lerin altına, nihayetinde minimize edilmiş, hiçbir ekonomik ve sosyal risk oluşturmayacak yüzde 1 seviyelerine çekilmesi, temel hedefimiz olmalıdır. Bu noktada büyüme, insan ve istihdam odaklı olmalıdır" diye konuştu.

Yalçın, istihdam noktasında taşın altına gövdelerini koymaya hazır olduklarını dile getirdi.

Yeni istihdam alanlarının açılması ve istihdam ile eğitim ilişkisinin kurulması gerektiğini belirten Yalçın, "Bu çerçevede, eğitim-istihdam ilişkisinin sağlıklı kurulması için YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı ile sıkı işbirliğine girilmelidir" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Nusret Yazıcı Mahmut Arslan Ahmet Erdem Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title