Haberler

Herkes olası İstanbul depremi için endişelenirken, İmamoğlu'ndan sitem dolu bir paylaşım geldi

Güncelleme:

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından beklenen İstanbul depremi için de hem endişeler arttı hem de megakentteki mevcut yapıların durumu merak edilmeye başlandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından birçok vatandaşın binalarında tarama yapılmasına izin vermediğini belirterek "İstanbullulara çağrımdır, riskli yapıları taramamıza izin verin" dedi.

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6'lık depremler; 10 ilimizde birçok binanın yıkılmasına, binlerce insanımızın da hayatını kaybetmesine neden oldu.

OLASI İSTANBUL DEPREMİ GÜNDEME GELDİ

Günler geçmesine rağmen deprem bölgesindeki enkazlarda arama kurtarmaları halen sürerken, tüm gözler İstanbul'da beklenen olası depreme çevrildi. Bu noktada megakentteki binaların durumları da merak konusu oldu. Uzmanlar art arda İstanbul depremi için uyarılar sıralarken, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da konuyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşımlar yapıyor.

"İSTANBULLULARA ÇAĞRIMDIR"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan da tüm İstanbulluları ilgilendiren önemli bir çağrı geldi. "Bu hayat meselesi başka bir şey değil." diyen İmamoğlu, şunları söyledi: "İstanbullulara çağrımdır, riskli yapıları taramamıza izin verin. Şu ana kadar, 1999 öncesi yapılmış 107 bin binadan ne yazık ki sadece 29 bini tarama yapmamızı kabul etti. Gerçek tabloyu görmek ve birlikte çözüm üretmek zorundayız."

Herkes olası İstanbul depremi için endişelenirken, İmamoğlu'ndan sitem dolu bir paylaşım geldi

"İBB HIZLI TARAMA METDOU İLE RİSKİ BİNALARIN TESPİTİNİ YAPIYOR"

İmamoğlu açıklamasıyla beraber bir de video paylaşırken, videoda İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe'nin konuşmaları vardı. Gökçe konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2019 yılından bu yana hızlı bina taraması adı altında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)'nin akademisyenleri ile birlikte yürüttüğü bir bilimsel analiz çalışması yapıyor. İBB ücretsiz hızlı tarama metodu ile riskli binaların tespitini yapıyor. Yaklaşık 3 buçuk yıldır uyguladığımız bu yöntem bundan bir önceki adım olduğu için binayı direkt riskli yapı olarak kodlamadığından vatandaşlarımız açısından bir fikir veren bir öğüt veren ve bundan sonraki aşamayı hem belediyelere hem de vatandaşa yol gösteren bir harita olarak önüne koyan bir içerik taşıyor.

"318 BİNAMIZ DURDUĞU YERDE ÇÖKEBİLİR"

İBB'ye 40 bin 379 bina için 'hızlıca inceleyin' talebi geldi. 318 tane binamız bu analizlere göre durduğu yerde çökebilir durumda E sınıfı bile değil. 1525 tane binamız ise D ve E sınıfı olarak yüksek risk içeren binalar olarak kodlanmış vaziyette ve biz bunun üzerinden bir eylem planı koymaya karar verdik.

"BİNALARIN YÜZDE 70'İ İÇİN HIZLI TARAMA MÜSAADESİ VERİLMEDİ"

Vatandaşların hızlı taramaya katılımı hayati önem taşıyor. İBB olarak 2019 yılının temmuz, ağustos ayından 2022 yılı sonuna kadar 107 bin binaya gitmiş vaziyetteyiz ne yazık ki 2022 sonuna kadar bunların 29 bin 700'üne girebilmiş vaziyetteyiz. Binaların yüzde 70'inden fazlası binasının depreme mukavemeti yönünde bir hızlı tarama yapılmasına müsaade etmemiş vaziyette.

"KİRACILARA DA YARDIM VERECEĞİZ"

İBB kiracılara da destek bulunacak. 318 tane kendi kendine yıkılma durumunda olan binadan başlayarak 2. aşamada 1525 tane D ve E sınıfı tespit ettiği binaları koyarak 4 bin 500 lira kira yardımı verilecek. Bu yardımı mevzuatımız esasında sadece ev sahibine vermeyi öngörüyoruz. Kiracıya kira yardımı yapılmasına ilişkin bir düzenlememiz yok. Kiracıya tek seferlik taşınma yardımı veriyor 6306 sayılı kanun uygulama yönetmeliği. Biz bu düzenlememiz ile kiracıya da yardım vereceğiz."

Olgun Kızıltepe
Haberler.com - Güncel

Ekrem İmamoğlu Kahramanmaraş Sosyal Medya İstanbul Deprem Güncel Haberler

Pervari Belediye Başkanı Tayyar Özcan'ın görüntüleri tartışma yarattı

Pervari Belediye Başkanı Tayyar Özcan'ın görüntüleri tartışma yarattı

CHP lideri Özel, Erdoğan'a seslendi: Madem atamayacaktın, bu 1 milyon günahsızı niye okuttun?

CHP lideri Özel, Erdoğan'a seslendi: Madem atamayacaktın, bu 1 milyon günahsızı niye okuttun?

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

500

Yorumlar (28)

MS Dos:

Sadece bir belediye başknının yapacağı bir iş değil, ne bütçesi ne hukuksal ağırlığı yeter. Hükümet halkın güvenliği için İmamoğlu takıntısını bırakmalı, kanal istanbul takıntısını bırakması gerektiği gibi.

139
180
yanıtYanıtla
Hasan Pervasiz:

pardon ? ac oku hele deprem parası ne kadarmış ve almış nere harcamış ? lan olum bu kadar ıdeolojik bagnazlık içinde olmayın. yarın o deprem bunun yaptıklarınıda yıkınca yılanamı sarılacan ?

yanıt5
yanıt2
Bülent Eyigun:

Ne gibi bi bir bağlandı kurdun kanal İstanbula bugüne kadar 24 yıl oldu derem riski yüksek diye kimse taşın altına elini sokmuyor eeeee devlet gelsin bedava yapsın kimsenin cebinden para çıkmasın eko 1.8 milyar reklam ve konser bucesi ayırdı depreme 12 milyon tl

yanıt10
yanıt5
şaban aydın:

Algı yapıyorsunuz. Bos konuşuyorsunuz..kat bina yapmış. Sıfır. Ne önlem almış sıfır. Ruhsat veren belediye denetlemesi gereken de belediye. Adam İstanbul uğramiyor ki.

yanıt8
yanıt3
Hüseyin Kırca:

Riskli yapıları taramaya izin mi verelim? İzne ihtiyacın mı var? Dört senedir kentsel dönüşüm namına ne yaptın? Hani 100.000 konut? 105 kreş yapacaktı. 10 tane bile yapmadı. Yaptığı da depremsiz çöküyor. Utanmaza bak!

201
58
yanıtYanıtla
Hakan Soyadi:

25 yıldır istanbulu yönetenler köstek olmasın sen gör daha neler yapacak kreşleri trrilyonlarda parayı ibb yurtlarını tarikatlara vermedi halka verdi bu bile tek başına başarıdır

yanıt1
yanıt7
Cabir Çomoğlu:

isin gucun kuru gurultu olaylari carpitma kactane binayi kentsel donusume soktun geldiginden beri

169
50
yanıtYanıtla
bekir yapici:

kentsel dönüsümü rantsal dönüsüme ceviren mütahitlerin yarim biraktigi evleri tamamliyarak sahiplerine teslim etti dönüsüm karari alanlar bunu uygulamaya koyanlar mafiya düzenine gecen olayi rantsal dönüsüme ceviren sözde mütahitlere ne yapti dürüst ol.

yanıt24
yanıt120
Arel Yapı:

Maltepe gulsuyu mahallesi kentsel dönüşüm projesi ne oldu başkan secim vaadındızdı rant saglayamadızmı buyurun gelin

158
41
yanıtYanıtla
Onemli Degil:

Ismininizin Sonunda YAPI Var..Insaat Isiyle Ugrasiyorsunuz Sanirim..Beklentiniz mi Var ??

yanıt1
yanıt3
Tüm 28 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title