Haberler

Güneydoğu'da Demokratik Özerkliği Hızlandırma Kutlamaları

Şırnak merkez ve Beytüşşebap İlçesi ile Mardin'in Nusaybin İlçesi'ndeki kent konseyi üyeleri "Demokratik Özerklik ve Öcalan" vurgusuna işaret edilen bir basın açıklaması yaptılar.

Diyarbakır Kent Konseyi'nin bir süre önce Demokratik Özerkliği hızlandırma kararı almasından sonra, Şırnak merkez ve Beytüşşebap İlçesi ile Mardin'in Nusaybin İlçesi'ndeki kent konseyi üyeleri de bu sürece destek verdiklerini açıkladı. Destek nedeniyle Beytüşşebap ve Nusaybin İlçeleri'nde çeşitli şölenler düzenlenirken, BDP'li Şırnak ve ilçe belediye başkanlarının katıldığı, "Demokratik Özerklik ve Öcalan" vurgusuna işaret edilen bir basın açıklaması yapıldı.

Şırnak Belediyesi önünde bugün saat 12. 30'da yapılan basın açıklamasına aralarında Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal, Cizre Belediye Başkanvekili Mehmet Saçı, İdil Belediye Başkanı Resul Sadak, Silopi Belediye Başkanı Emin Toğurlu, Uludere Belediye Başkanı Şükran Sincar, Beytüşşebap Belediye Başkanı Yusuf Temel, BDP Şırnak İl Başkanı Abit İke, İl Genel Meclisi'nin BDP'li Başkanı Leyla Birlik ile çok sayıda BDP'li katıldı.

"YENİ BİR DÖNEMİN BAŞLANGICI"

Grup adına açıklamayı İl Genel Meclisi'nin BDP'li Başkanı Okuyan Leyla Birlik, ABD, AB ve AK Parti'nin ortadoğuda halkların onurlu direnişini kırarak, yerine statükocu zihniyeti yerleştirmeye çalıştıklarını belirterek, "Başta ABD olmak üzere müttefik güçleri olan AB ve AKP, ortadoğuda halkların onurlu direnişini kırıp yerine statükocu konumlarını daha da güçlendirerek ortadoğuda amaçlarına uygun yeniden dizayn etmek istemektedirler. Buna karşı ortadoğuda demokratik halk serhıldanlarının (başkaldırı) giderek yayılması, birçok despotik sistemin çözülmesine neden olmaktadır. Giderek halkların baharının yaşıyor olmasının beraberinde yeni bir umut doğurmuştur. Bu aynı zamanda yeni bir dönemin başlangıcıdır" dedi.

"ÖCALAN, KAPİTALİST MODERNİTEYE ALTERNATİF DEMOKRATİK MODERNİTEYİ SUNDU"

Kürt Halkı'nın da 30 yılı aşkın özgürlük ve demokrasi mücadelesi verdiğini anlatan Birlik, "Mezopotamya'nın en kadim halkların biri olan Kürt halkı da 30 yıla aşkın süreden beri özgürlük, demokrasi ve kimlik mücadelesi vermektedir. Mücadelesiyle halklara örnek ve moral değerini yükselten bir umut ve zemin yaratmıştır. Bu nedenle ortadoğuda halkların geliştirdiği özgürlük ve direniş mücadelesini desteklemektedir. Kürt Halk önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın dünyada tıkanan kapitalist moderniteye alternatif olarak demokratik modernite sistemini öngörmüş ve sunmuştur. Bununla bağlantılı olarak ortadoğu halklarının demokratik konfedaralizm, demokratik ulus temelinde, demokratik cumhuriyet bünyesinde, demokratik özerk sistemi en uygun olarak önermiştir. Kürt halkı da bunu esas almış özgücüyle hayata geçirme kararlılığı ve pratiği içerisindedir" şeklinde konuştu.

"KÜRT HALKI ÖCALAN'IN ÖZERKLİK MODELİNİ BENİMSEMİŞTİR"

BDP'nin desteklediği bağımsız blok adaylarının da Öcalan'ın "Demokratik Özerk Bölgeler" önerisini benimsediğini savunan Birlik, şöyle konuştu: "Özelde Türkiye'de Kürt halkının bir çözüm modeli olarak sunduğu demokratik ulus demokratik, cumhuriyet ve demokratik özerk bölgeler sistemi emek, demokrasi ve özgürlük bloğu tarafından da benimsenen bir yönetim modelidir. Bu yönetim modeli içerisinde de demokratik özerk Kürdüstan'ı yaratmak Kürt halkının temel hedefidir. Dolayısıyla Kürt halkının meşru ve demokratik örgütleri bu projenin hayata geçirilmesinin mücadelesini vermektedir. Kürt Halk önderi sayın Abdullah Öcalan'ın barış ve diyalog çabalarının karşılıksız bırakılması ve ülkeyi kaotik ortama sürüklenmesinin nedeni başta AKP hükümeti ve sistemin diğer statükocu partileri MHP ve CHP'dir. Çözüme gelmeyen ve çözüm üretmekten uzak olan AKP ve devlete karşı Kürt halkı kendi öz gücüyle adım adım demokratik özerk Kürdistan modelini örme kararı almıştır. Bu bağlamda Amed (Diyarbakır) Kent Konseyi, Elih (Batman) Kent Konseyi ve Botan (Şırnak) Halk Meclisleri'nin yaptıkları toplantılarda demokratik özerkliğin inşa kararını almış ve kamuoyuna deklere etmişlerdir. Bizler Şırnak'ta yerel yönetimlerdeki tüm seçilmişler olarak alınan bu kararları destekliyor ve adım adım uygulama pratiği içerisinde olacağımızı kamuoyuna deklere ediyoruz. "Yapılan açıklamadan sonra kalabalık BDP'liler, olaysız bir şekilde dağıldı.

"KÜRTLER ARTIK DEVLETTEN BİR ŞEY İSTEMEYECEK"

Demokratik Halk Meclisleri'nin demokratik özerklik inşa sürecini hızlandırılma kararını alarak duyurması nedeniyle Mardin'in Nusaybin İlçesi'ndeki Mittani Kültür ve Sanat Merkezi bahçesinde dün akşam yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı bir kutlama yapıldı. Dev Abdullah Öcalan posterleri, PKK ve konfederalizm bayraklarının açıldığı etkinliklerde, PKK ve Öcalan lehinde sık sık slogan atıldı. Yaklaşık yarım saat süren bir havai fişek gösterisinin yapıldığı kutlamada konuşan Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, Kürtlerin özgürlük mücadelesi verdiğini belirterek, "Biz artık devletten ve hükümetten bir şey istemiyoruz. Çünkü AKP devlettir ve hükümettir. Artık siz operasyonları durdurmaya, zindanları boşaltmaya mecbursunuz. Devlet ve hükümet, dilimizi ve kültürümüzü kabul etmelidir. Devlet ve hükümet artık demokratik özerkliği kabul etmeye mecburdur" dedi.

"DEMOKRATİK ÖZERKLİK HAZIRLIKLARIMIZ TAMAMLANDI"

Çeşitli sanatçıların verdiği konserden sonra konuşan Nusaybin Halk Meclisi sözcüsü Zinar Yıldırım da, demokratik özerklik sürecinin hızlandırılması kararına destek olduklarını ve bu yöndeki hazırlıklarının tamamladıklarını söyledi. Adım adım demokratik özerkliğe doğru yürüdüklerini belirten Yıldırım, "Hazırlanacak yeni anayasada demokratik özerkliğin tanınması şartıyla demokratik anayasanın ilkelerine bağlı kalacağımızı deklere ediyoruz. Yani kendi sosyal, siyasal, kültürel, ekonomik, sağlık, eğitim, hukuki ve benzeri tüm alanlarda devlete bağlı kalmadan, sorunlarımızı kendimiz çözmeye, Kürt halkı olarak kendi irademiz ve öz gücümüze dayanarak ilerde ilanını gerçekleştireceğimiz demokratik özerkliğin inşa sürecini hızlandırarak, yaşamın her alanında eksikliklerimizle de gidererek hayata geçireceğimizi belirtiyoruz" diye konuştu.

GECE YARISINA KADAR APO POSTERLİ HALAY

Konuşmalardan ve konserden sonra alanda bulunan binlerce kişi Mitanni Kültür Merkezi önünden Musa Anter Parkı'ndaki Demokratik Çözüm Çadırı'na yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında dev PKK bayrakları ve Abdullah Öcalan'ın posterlerinin açıldığı görüldü. Demokratik Özerklik sürecinin hızlandırılmasına destek için Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi'nde de Halk Meclisi tarafından dün akşam bir kutlama programı düzenlendi. PKK'lıların giydiği elbiselerin aynısını giyen Belediye Başkanı Yusuf Temel'in de aralarında bulunduğu onlarca kişi, Halk Meydanı'nda Kürtçe müzik eşliğinde geç saatlere kadar halay çekti. "Şehit namırın (Şehitler ölmez), Biji serok Apo (Yaşasın başkan Apo), Mınafık Erdoğan, Dağda arama, Apocular burada, PKK halktır halk burada" şeklinde sloganlar atan BDP'liler, Abdullah Öcalan posterleri ve konfederalizmi sembolize eden bayrakları açtı. Gece geç saatlere kadar eğlenen BDP'liler, olaysız bir şekilde dağıldı.

-Şırnak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Fatih Karagümrük Süper Lig'e veda etti

Fatih Karagümrük Süper Lig'e veda etti

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

Pervari Belediye Başkanı Tayyar Özcan: Görüntüler 7 yıl öncesine ait, tamamıyla aile ortamı

Pervari Belediye Başkanı Tayyar Özcan: Görüntüler 7 yıl öncesine ait, tamamıyla aile ortamı

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

title