Haberler

Güney Sudan'daki Olaylar

Güney Sudan Dışişleri Bakanı Benjamin : "Güney Sudan'ın yaptırımlara değil destek ve yardımlara ihtiyacı var" "Cuba hükümeti, 'insan hakları ihlalleri'nin soruşturulmasında Afrika Birliği ile ortak hareket ederek, çözüme kavuşturulması için hukuk çerçevesinde hareket etmektedir"

Güney Sudan Dışişleri Bakanı Barnaba Marial Benjamin, ülkesinde "barış ve istikrarın sağlanması için desteğe ihtiyaç duyduklarını" belirtti.

Benjamin AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Güney Sudan'da barış sürecini sekteye uğratan birey ve kuruluşlara yaptırım uygulanmasının önünü açan kararnameyi imzalamasına ilişkin "Ülkede barışın sağlanması için yaptırımlara değil, destek ve yardıma ihtiyaç duyuyoruz" dedi.

Afrika Birliği'nin, hükümet güçleri ile eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar yanlısı silahlı gruplar arasında meydana gelen insan hakları ihlallerin soruşturulması amacıyla eski Nijerya Devlet Başkanı Olusegun Obasanjo başkanlığında 5 kişilik bir heyet oluşturduğunu hatırlatan Benjamin, "Bu heyetle işbirliği içindeyiz. Dolayısıyla ABD'den yaptırım yerine bu mekanizmaları teşvik etmesini bekliyoruz" diye konuştu.

ABD'nin aldığı kararın artı ve eksi yönlerinin değerlendirilmesi için bir komisyon oluşturulacağını belirten Benjamin, "Kararın akabinde ikili ilişkilerde bir etkilenme söz konusu değil. Henüz yaptırım da yok. ABD, taraflara insan haklarını çiğneyen, barış gücü askerlerinin görevini engelleyerek barış sürecini sekteye uğratanların yaptırımlarla karşılaşacağını söylüyor" ifadesini kullandı.

Muhalif gruplarla yürütülen müzakerelere bağlı kaldıklarını savunan Benjamin, "Krizin çözümü için devreye giren Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD) arabuluculuğu konusunda ve insan hakları ihlallerinin soruşturulmasında kararlıyız. Bireysel olarak bazı hak ihlallerinin yaşanmış olması muhtemel. Cuba hükümeti, söz konusu ihlallerin soruşturulması konusunda Afrika Birliği ile ortak hareket etmekte, hukuk çerçevesinde tutum izlemektedir" şeklinde konuştu.

ABD Başkanı Barack Obama, Güney Sudan'da şiddetin alevlendirilmesine karışan bireyler ve kuruluşlara yaptırım uygulanmasının önünü açan başkanlık kararnamesi imzalamıştı.

Dünyanın en genç ülkesi Güney Sudan'ın en büyük etnik gruplarını oluşturan Cumhurbaşkanı Salva Kiir'in bağlı olduğu Dinka ile darbe planladığı iddiasıyla görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ın Nuer kabileleri arasında 16 Aralık 2013'ten bu yana çatışmalar yaşanıyor.

Güney Sudan'daki krize çözüm bulunması amacıyla hükümet yetkilileri ile Machar'a bağlı heyetler arasında Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da 3 Ocak'ta başlayan, IGAD'a bağlı arabulucu heyetin gözetiminde yürütülen ve bir çok kez ertelenen müzakerelerin, 22 Nisan'da yeniden başlaması bekleniyor. - Sudan

Kaynak: AA / Güncel

Umaru Yar'adua Barack Obama Afrika Sudan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title