Haberler

Gençler Yemekleriyle Yarıştı

Atılım Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümünün her sene gerçekleştirdiği FAT CHEF 7 "Liseler Arası Yemek Yarışması" renkli görüntülere sahne olurken TED Ankara Koleji birinci oldu.

Atılım Üniversitesi tarafından "Geleneksel Türk Mutfağı" temasıyla "Gastronomi ve Mutfak Sanatları" programını liselere ve sektöre tanıtmak, gastronomi eğitimiyle ilgili gençlerde bilinç oluşturmak ve sektör-üniversite işbirliğini geliştirmek amacıyla düzenlenen yarışmaya Ankara'nın farklı ilçelerindeki 20 liseden öğrenciler katıldı.

Atılım Üniversitesi spor salonunda gerçekleşen yarışmaya her lise, üç öğrencisinden oluşan takımıyla yer aldı. Öğrencilerin zorunlu olarak et ve patates kullanarak yaptıkları yemekleri tadan jüri, hijyen, yemeğin sunumu, lezzet ve kullanılan süre kriterlerini de göz önünde bulundurarak değerlendirme yaptı.

Atılım Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gonca Güzel, FAT CHEF 7 "Liseler Arası Yemek Yarışması" hakkında bilgi verdi. Güzel, "Gastronomi ve Mutfak Sanatları olarak FAT CHEF'in yedincisini gerçekleştiriyoruz. Adı eğlenceli ve komik olması ve liseli gençlere ilgi uyandırsın ve yarışmamıza başvurmalarını istedik. Son yıllarda gençlerde gastronomi konusunda artan bir ilgi var. Çok doğru bir ilgi değil aslında. Yemek Showlarını, televizyonda yemek yapan şefleri izleyerek uyanan bir ilgi. Biz bu ilgiyi biraz daha bilinçli hale getirmeyi amaçlıyoruz. Üniversite çatısı altında kurulan mutfaklarda arkadaşlarımız yarışıyor. Hem bir mutfak deneyimi hem de yemek yapma deneyimini burada yaşamış oluyorlar. Hem de sektörün deneyimli şeflerinden alanlarıyla ilgili çok önemli bilgi ediniyorlar. Bu yarışmanın bir misyonu olduğunu düşünüyorum. Türkiye'de ilk kez bir üniversite liseli gençlere yönelik böyle bir yarışma organize ediyor" dedi.

Mutfak sayısından dolayı 20 liseyi kabul edebildiklerini söyleyen Güzel, "20 liseyi ağırlıyoruz sınırlı mutfak sayımızdan dolayı. 30'a yakın lise başvurdu. Çoğu liseyi alamadık. Yıllar içerisinde devamı gelecek ve daha başarılı olacak. Çok sayıda genç insana ulaşacağını" ifadelerini kaydetti.

Yarışmayı kazanan öğrencilere çeşitli hediyelerin verileceğini belirten Güzel, şunları aktardı:

"Yarışma 1 saat sürüyor. Arkadaşlara sürpriz sepetler hazırladık. Ana yemek hazırlayacaklar. Bir et yemeği ve yanında da garnitür olacak. 1 saat içerisinde sepetten çıkan yardımcı malzemelerle tüm hayal güçlerini kullanarak onlardan müthiş yemekler bekliyoruz. Dereceye giren 9 arkadaşa Atılım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından üretilen bilgisayarları vereceğiz."

"Yarışmalar çocukları heveslendiriyor"

Jüri üyesi Nedim Atilla, yapılan yemeklerin kendisini şaşırttığını ve mutlu ettiğini söyledi. Atilla, "Gastronomi dünyada çok önemli bir hikaye haline geldi. Anadolu mutfağı da dünyanın en zengin mutfaklarından bir tanesidir. Bugün burada yarışan liseli kardeşlerimiz yaptığı yemekler beni çok şaşırttı. Kimi birinci kimi ikinci seçeceğiz konusunda bu jüri zorlanacak. Hepsi birbirinden lezzetli yemekler çıktı karşımıza. Çok mutlu olduk. Önemli olan liseli gençlerin anne ve anneannelerin yemeklerine sahip çıkmaları. Onların yemeklerini yeni bir modelle dönüştürmeleridir. Bunu da bu yarışmada gördük." dedi.

Başka bir jüri üyesi Mine Ataman ise yarışmalar sayesinde Anadolu mutfağının geleceğe taşınacağını ifade etti. Ataman, "Yarışmalar çok önemli ve değerli. Mutfak çünkü makinelerin insanları yönettiği ve yönlendirdiği ve makinelerle lezzete katkı sağladığı yerler. Zaman ne kadar geçerse geçsin insanın hep olması gerekiyor. Bu anlamda yarışmalar çocukları heveslendiriyor. Onlarda meslek aşkı oluşturuyor. Mesleki paylaşımlar buralarda çok fazla oluyor. Gençlerin bu tür etkinliklerinde beraber oluyoruz. Burada aslında Anadolu mutfak kültürü geleceğe taşınıyor. Bu büyük miras hem geleceğe hem de dünya sofralarına taşınmış oluyor" ifadelerini kaydetti.

FAT CHEF 7 Liseler Arası Yemek Yarışmasına katılarak birinci olan TED Ankara Koleji öğrencisi Emre Türkay, birinci oldukları için mutlu olduklarını söyledi. Türkay, "Ana malzemeler yarışmada belirtildiği gibi et ve patatesten oluştu. Onun yanında biz patatesimizi püreye değiştirdik. İçine kereviz ve baharatlar katarak püre haline getirdik. Az ve orta pişmiş et kullanarak yanında süslemeler yaptık. Birinci olmak için elimizden geleni yapmayı hedefliyorduk. Hedefimizi gerçekleştirmiş olduk. Bizim için çok güzel bir şey" ifadelerini kaydetti.

Yarışmaya öğrencilerini getiren Ümitköy Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Esra Tunça, "Öğrencililerimizi yarışmaya getirdik. İstiyoruz ki öğrencilerimiz bu keyifli ortamı yaşasın hem de Türk mutfağının lezzetleri konusunda bir farkındalık kazansınlar. Bu amaçla buradayız. Şeflerimiz son derece kararlılar. Güzelde deneyimleri var. Ellerinin lezzetli olduğunu da gördük" dedi.

Ümitköy Anadolu Liseli Felsefe Öğretmeni Çiler Arıkan ise, "Yemek kültürümüzü tanıtmak amaçlı yapılan böyle bir organizasyonda olduğumuz için mutluyuz. Kazanacağımızı düşünüyoruz. Eğlenceli bir ortam. Kaybedilse de önemli değil" dedi.

Ümitköy Anadolu Lisesi öğrencileri Dider, Nihal ve Açelya, heyecanlı olduklarını, eğlenmek ve arkadaşlarıyla güzel vakit geçirmek için geldiklerini söyledi.

FAT CHEF 7 Liseler Arası Yemek Yarışmasını, birinci TED Ankara Koleji, ikincisi Büyük Kolej olurken üçüncülüğü ise 100. Yıl Meslek Lisesi kazandı. Kazanlara Atılım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından üretilen bilgisayar verildi. Yarışmaya katılan diğer yarışmacılara ise sertifika takdim edildi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Nedim Atilla Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title