Haberler

Ganire Paşayeva: "Hocalı'da Katliam Yapanlar Şimdilerde PKK'ya Destek Veriyorlar"

Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN), Hocalı Katliamı’nın 24’üncü yıldönümünde hayatını kaybedenleri düzenlenen bir programla andı.

Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN), Hocalı Katliamı'nın 24'üncü yıldönümünde hayatını kaybedenleri düzenlenen bir programla andı. Anma programına katılan Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, "Hocalı'da katliam yapanlar şimdilerde PKK'ya destek veriyorlar" dedi.

26 Şubat 1992 yılında Azerbaycan'ın Dağlık-Karabağ bölgesindeki Hocalı Kasabası'nda 106'sı kadın, 63'ü çocuk toplam 613 Azeri sivil vatandaşın Ermenistan ordusu tarafından öldürüldüğü Hocalı Katliamı'nın 24'üncü yılında Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) anma programı düzenledi.

HASEN Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Halil Akıncı'nın moderatörlüğünde gerçekleşen anma programına Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, Azerbaycan Eski Milletvekili Havva Memmedova, HASEN Dış Politika ve Güvenlik Uzmanı Seda Birol katıldı. Yoğun bir katılımla gerçekleşen Hocalı Katliamı'nı anma programında HASEN tarafından oluşturulan 'Hocalı Soykırımı' raporu hakkında bilgiler aktarıldı. Program kapsamında HASEN tarafından 5 dilde hazırlanan 'Hocalı Gerçekleri' isimli belgesel ilk defa gösterime sunuldu.

"HOCALI SOYKIRIMINI SÖYLEMEKTEN ÇEKİNİLMEMELİDİR"

Hocalı Katliamını anma programına katılan Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, "Hocalı'da bütün Azerbaycan'da ve ülkenizde şehit olan kardeşlerimiz için baş eğerek konuşmaya başlıyorum. Hocalı soykırımı sadece Azerbaycan'a yapılmış bir soykırım değildir. Bütün Türk milletine yapılmış bir soykırımdır ve hepimizin sorunudur. Bu düpedüz bir soykırımdır, katliamdır, bunu söylemekten bizim kardeşlerimiz her yerde söylemekten korkmamalıdır. Bizim dedelerimizin yapmadığı soykırımları konuşarak, hiçbir delil olmadan bunu yapabiliyorlar. Ama bizim insanımız her delili, bilgisi ortada olan soykırımı söylemeye çekiniyorlar. Türk oldukları için katlettiklerini söylüyorlarsa, bu direk soykırım olduğu ortadadır, bizim insanımız bunu söylemekten asla çekinmemelidir" dedi.

"HOCALI'DA KATLİAM YAPANLAR ŞİMDİLERDE PKK'YA ASKER GÖNDERİYORLAR"

Hocalı Soykırımı'nın sadece Azerbaycan halkına karşı yapılmış bir soykırım olmadığını ifade eden Milletvekili Paşayeva, "Hocalı soykırımı tek Azerbaycan Türklerine yapılmış bir olay değildir. Azerbaycan Türklerine o soykırımı yapanlar şimdilerde ise PKK'ya asker gönderiyorlar. Sonra da o terör olaylarında hayatını kaybedenlere taziyeye gidiyorlar. Daha sonra da PKK ve Ermenistan bayrağına sarılı tabutun başında onlara güzel şeyler söylüyorlar. Görüyorsunuz değil mi o zamanki zihniyet cezasız kalırsa hangi olayın tekrarını getiriyor. Türk diplomatlarını yurtdışında öldüren ASALA örgütü daha sonra Karabağ'da başladı. Yani bu zihniyet bizim insanımıza karşı bir zihniyetti" şeklinde konuştu.

"ERMENİSTAN'I DEVLET YAPAN RUSYA'DIR"

Bu olayları yapanların arkalarındaki güçlere bakılması gerektiğini belirten Paşayeva, "Bazen bize soruyorlar, sayın vekilim bunu Ermenistan yaptı da kimse bunu görmedi mi? diye bize soruyorlar. Bunu Rusya gördü, ama görmesine rağmen hiçbir şey yapmadı. Tam tersine Ermenistan'ın o soykırımı yaptığı 366'ncı askeri üs, Sovyetler'den kalan Rusya'nın askeri üssüydü. Bu askeri üs bu olayların tam olarak içindeydi. Ama o zaman bu olayları yapanlar hiçbir şekilde ceza almadılar. Ermenistan o savaş yıllarında Rusya'dan çok silah aldı. Zaten Ermenistan'ı orada devlet gibi yaratan Rusya'ydı. Bu duruma Avrupa da destek verdi. Çünkü, Azerbaycan Türkleri Rusya'nın bünyesinde olsa bile, Çanakkale Savaşı'nda Anadolu'ya savaşmaya geldiler" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Hazar Strateji Enstitüsü Ganire Paşayeva Ermenistan Azerbaycan Politika Güncel Haberler

title