Haberler

Erdoğan Reinfeldt Ortak Basın Toplantısı

İsveç Başbakanı Reinfeldt: "Türkiye'nin AB üyeliğine destek veriyoruz"

İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, Türkiye'nin AB üyeliğine İsveç'in tam destek verdiğini söyledi.

İsveç'te temaslarda bulunan Başbakan Erdoğan, İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt ile Stockholm'deki Başbakanlık binasi Rosanbad'da bir araya geldi. Başbaşa görüşmenin ardından iki başbakan basın toplantısı düzenledi. Reinfeldt, Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmede çevre ve enerji konuları ile Suriye konusunun ele alındığını anlattı. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik başvurusunun üzerinden 50 yıl gibi uzun bir zaman geçtiğini de hatırlatan Reinfeldt, Türkiye'nin AB ile muzakereleri çerçevesinde yeni bir fasılın daha açıldığını, İsveç olarak ise Türkiye'nin daha fazla fasıl açması için destek verdiklerini söyledi.

İsveç ile Türkiye'inin ilişkilerinin eskiye dayandığını da hatırlatan Başbakan Reinfeldti, bugün ise İsveç'ten Türkiye'ye yılda 650 bin turistin gittiğini ve İsveç'te 100 bini aşkın Türkiye vatandaşının yaşadığını kaydetti.

Türkiye'de Erdoğan hükümeti tarafından gerçekleştirilen reform hareketlerinin İsveç tarafından ilgiyle takip edildiğini ve desteklendiğini kaydeden Reinfeldt, Türkiye'nin çok sayıda Suriyeli sığınmacıya sınırlarını açtığını, İsveç'e de Suriyeli sığınmacıların geldiğini hatırlattı. İsveç'in her zaman Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini de kaydeden Başbakan Reinfeldt, bir basın mensubunun Türkiye'nin AB üyeliği önündeki en büyük engel sizce nedir?"  şeklindeki sorusuna şu karşılığı verdi:

"En önemli engel konusunda mevcut görüşmeler çerçevesinde bu müzakereler neticesinde üyelik gündeme gelecek Türkiye için. Başka bir tür ilişki olup olmayacağı konusu var bir de. Yani Avrupa'daki farklı görüşlere bakacak olursanız tam üyelik mi olacak, başka bir tür ilişki mi olacak gibi. Müzakereler devam ediyor, İsveç olarak biz Türkiye için bir üyelik perspektifinin açık olması gerektiği görüşündeyiz. Tabii ki kriterler var. Kriterlerin sağlanması var ve müzakerelerin bu şekilde ilerlemesi lazım. Yeni bir fasıl açıldı ve diğer bazı fasılların da açılmasını umuyoruz, istiyoruz ama sorunuza cevap olarak Avrupa'da yapılması gereken bir tartışma var, bu müzakere sürecinin sonunda ne yapacağımız konusunda. Genişlemesinin yavaşlaması gerektiğini düşünenler var, İsveç böyle düşünmüyor. Daha başka ülkelere de yer var olduğunu düşünüyor. Daha fazla üye kazanmamız gerektiğini düşünüyor ama tabii ki önümüzdeki dönemde tartışmaları izleyeceğiz."

-Çözüm süreci -

Başbakan Reinfeldt, çözüm süreciyle ilgili atılan adımların nasıl değerlendirildiği yönündeki soruya "Biz bunu Sayın Başbakanla tartıştık, Daha önce de görüşmüştük. PKK bir terör örgütüdür. AB'de böyle tanımaktadır. Biz, şiddet yoluyla siyasi çözüm bulunacağına inanmıyoruz. Tabii ki Sayın Erdoğan tarafından, hükümeti tarafından pek çok reformlar yapıldı. Kürt halkına yönelik olarak. dille ilgili, kültürle ilgili. Bütün bunların çok önemli adımlar olduğunu düşünüyoruz ve bütün bunlar da zaten gerilimi azaltmanın yollarıdır. Türkiye'deki gerilim de azalmıştır. Şu ana kadar yapılmış olanı büyük bir memnuniyetle görüyoruz ve barış konusunda kalıcı çözümlerin bulunmasına doğru da ilerlemesini arzu ediyoruz. Avrupa'nın görüşü nasıldır dediniz. Tabii bu konudaki durum ve gelişmelerle ilgili olarak Avrupa'da farklı bakışlar var ama İsveç'te biz her zaman Türkiye'nin Avrupa'ya yaklaşması, AB'ye katılması konusunda hep olumlu görüş ifade etmişizdir" yanıtını verdi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Fredrik Reinfeldt Avrupa Birliği Türkiye İsveç Politika Güncel Haberler

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'si jandarma personeli 7 yaralı

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'si jandarma personeli 7 yaralı

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title