Haberler

"Engelli Olmamak İçin Sigortamız Yok"

Güncelleme:

Ana teması engelli savaş mağdurları olan Engelsiz Dünya Kongresi Bağcılar'da başladı.

Yurt içinden ve yurt dışından 80 davetlinin katıldığı Kongre'de konuşan Azerbaycan Teknik Üniversitesi'nden Gülara Teymurova engelli insanların 30 yıldır göz önünde olmadıklarını belirterek, 'Engelsiz olmamak için sigortamız yok." dedi. Lübnan Al Amad Derneği Başkanı Bilal Hüseyin ise engellilerle ilgili dehşet rakamların olduğuna dikkat çekerek, engellilerin yüzde 80'inin gelişmekte olan ülkelerde yaşadığını söyledi. Hüseyin, 'Yemen, Irak, Libya, Filistin, Suriye'deki savaşlar sebebiyle engelli sayısı' her geçen gün artıyor" dedi.

Dünyada bir ilk olan "Engelsiz Dünya Kongresi" Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı'nda düzenlenen törenle başladı. Yurt dışından ve yurt içinden dalında uzman toplam 80 konuşmacının katıldığı Kongre'de ayrıca 'Engelsiz Dünya Çalıştayı' düzenlenirken, 'Engelsiz Dünya Ödülleri' de 10 Aralık 2016 tarihinde düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek.

Engellilerin iş, sosyal ve kültürel yaşamda yer alabilmesi amacıyla önemli hizmetlerin sunulduğu Bağcılar, farklı bir etkinliğe daha ev sahipliği yaptı. Engelsiz Dünya Kongresi'nin açılışı Engelliler Sarayı'nda düzenlenen programla yapıldı. Açılışta bir konuşma yapan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, hükümetin aldığı kararlarla Türkiye'de son yıllarda engellilere yönelik önemli hizmetler sunulduğunu belirtti. Bağcılar'da da yıllar önce dört duvar arasında yaşayan engelliler için yeni projeleri hayata geçirdiklerini de kaydeden Çağırıcı, "2011 yılında hizmete sunduğumuz Engelliler Sarayı'ndan 37 değişik branşta kurs veriyoruz. Rehabilite olan, meslek öğrenen engelli kardeşlerimiz aynı zamanda iş sahibi oluyor. Engelli basketbol takımımız 1.Lig'den Süper Lig'e yükseldi. Engelli atletlerimiz katıldıkları yarışlardan madalyalarla dönüyorlar." dedi. Bağcılar'da ülkemizde yine bir ilk olarak engellilere yönelik 5 yıldızlı bir otel inşa edildiğini de anlatan Çağırıcı, 23 katlı, 165 odalı otelin 300 yataklı olarak hizmet vereceğini kaydetti. Çağırıcı ayrıca hizmete sundukları kekemelik kursundan faydalanan 1500 kursiyerin sağlığına kavuştuğunu belirtti. Kısa süre önce I.Uluslararası Engellilik ve Din Sempozyumu düzenlediklerini de hatırlatan Çağırıcı, yurt içinden ve yurt dışından katılan uzmanların önemli konularda sunum yaptıklarını sözlerine ekledi.

"ENGELLİLER SARAYI'NA ÖRNEK GÖSTERİYORUM"

Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük ise Bağcılar Belediyesi'nin engellilere yönelik hizmetleriyle yüklerini aldığını söyledi. Engelliler Sarayı'nı her zaman örnek gösterdiğini de kaydeden Büyük, "Belediyeler yalnız altyapı, park bahçe ile değil aynı zamanda sosyal sorumluluk konusunda da güzel çalışmalar yapıyor. Özel Eğitim Rehberlik Genel Müdürlüğü bana bağlı olarak hizmet veriyor. Çalışma arkadaşlarıma bu mekânı gezmelerini ve Bağcılar'daki engellilere yönelik hizmetleri yerinde müşahade etmelerini söylüyorum. Örnek gösterilmesi gerektiğini anlatıyorum." dedi. Önceleri yurt dışına gittiklerinde sokaklarda çok sayıda engelli gördüklerini ve şaşırdıklarını da anlatan Büyük, "Engellilerin o ülkelerde çok olduğunu sanıyorduk. Bizde engelli yok sanılırdı. Oysa, ülkemizde yıllarca onları topluma kazandıracak pek çok şey eksik bırakılmış. Avrupa'daki gibi engelliler eğitildiğinde sosyal yaşama katılıyorlar. Onlarla yaşamanın azmi içinde olacağız." diye konuştu. Bakanlık olarak engellilere yönelik hizmetlerini sürdürdüklerini de kaydeden Büyük, onları ücretsiz taşıdıklarını, evlerine bıraktıklarını ve öğle yemeklerini verdiklerini söyledi. Büyük, "İşaret sözlüğünü hizmete sunduk, Yeni inşa edilen okularımızı, engellilerin hizmete rahat ulaşabileceği şekilde düzenliyoruz. Bilinci artırmak için broşür ve kitaplar hazırlıyoruz. Rehber öğretmenler, özel öğretmenler, okul müdürleri hizmet içi eğitime alınıyor. Daha çok yapacak işimiz var." şeklinde konuştu.

AK Parti İlçe Başkanı İsmet Öztürk de Kongre'nin engellilere yönelik hassasiyetin gelişmesinde önem kazandığını belirterek, "Ana temalar itibariyle engellilerimizle ilgili görsel ve düşünsel kaynak ortaya çıkıyor." dedi.

"ENGELLİLERİN YÜZDE 80'İ İSLAM ÜLKELERİNDE YAŞIYOR"

Filistin ve çevresindeki savaş mağdurlarıyla ilgili çalışmalar yapan Lübnan Al Amad Derneği Başkanı Bilal Hüseyin ise engellilerle ilgili dehşet rakamların olduğuna vurgu yaptı. Engellilerin yüzde 80'inin gelişmekte olan ülkelerde yaşadığını anlatan Hüseyin, "Buna karşın gelişmiş ülkeler bu konuda daha çok çalışma yapıyor ve imkanlar sunuyor." dedi. Yemen, Irak, Libya, Filistin, Suriye'deki savaşlar sebebiyle engelli sayısının arttığına dikkat çeken Hüseyin, "Onlar kanuni haklarından mahrum yaşıyor. Uluslararası şekilde çabalarımızı yoğunlaştırmalıyız. Özellikle Arap ülkeleri de Birleşmiş Milletler'den çıkan engellilerle ilgili haklara yoğunlaşmalıdır." dedi. Her insanın eşit hakka sahip olduğunu vurgulayan Engelsiz Dünya Kongresi Başkanı Doç. Dr. Mehmet Bahçekapılı da "BM verilerine göre, gelişmekte olan ülkelerde engellilerin yüzde 82 si yoksulluk sınırı altında yaşıyor." şeklinde konuştu.

"AZERBAYCAN'DA 573 BİN ENGELLİ VAR"

Azerbaycan Teknik Üniversitesi'nden katılan Doç. Dr. Gülara Teymurova ise engelli insanların 30 yıldır göz önünde olmadıklarını belirtti. Önceleri hiç engelli olmadığı algısının olduğuna vurgu yapan Teymurova, "Bunlar bilinmiyordu. İmkanları olmadığı için sokaklara çıkamıyorlardı. Sosyal hayata intibakta bulunamıyorlardı. Savaş sebebiyle engelli çocuklar ve gaziler var." diye konuştu. Azerbaycan'ın dünyada ilk olarak BM'nin anlaşmasına imza attığını da anlatan Teymurova, sözlerini şöyle tamamladı: "Azerbaycan'da 573 bin engelli insan var. Bunların 78 bini çocuk. Onlara yardımcı olmak için programlar yapıyoruz. Hiç kimsenin engelli olmama sigortası yoktur." dedi.

"ENGELLİ KURSİYERLER ALKIŞ TOPLADI"

Engelliler Sarayı kursiyerlerinin sundukları Kafkas Halk Dansları ile halk oyunları gösterisi de bolca alkışlandı. Kursiyerler, ritmik hareketleriyle davetlilerin takdirini topladı. Programa İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz, Başakşehir İŞKUR müdürü Köksal Tanış'ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Kongre kapsamında ayrıca 10 Aralık 2016'da da tanınmış isimlere, Engelsiz Dünya Ödülleri verilecek.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Yusuf Büyük Azerbaycan Filistin Lübnan Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title