Haberler

Edirne Maden İşçisi, Vagonların Arasına Sıkışıp Öldü

Güncelleme:

Edirne'nin Uzunköprü ilçesine bağlı Yağmurca köyündeki özel bir şirkete ait kömür madeni ocağında halatın kopması sonucu vagonların arasına sıkışan işçi yaşamını yitirdi.

Edirne'nin Uzunköprü İlçesi'ne bağlı Yağmurca Köyü'ndeki özel bir şirkete ait kömür madeni ocağında halatın kopması sonucu vagonların arasına sıkışan işçi 43 yaşındaki Ahmet Arslan başı koparak yaşamını yitirdi. Kaza anında çekilen bir video yaşanan paniği gözler önüne sererken, madende çalışan işçiler iş güvenliği olmayan madende çelik halatların da uzun süredir değiştirilmediğini öne sürdü.

Olay, dün Uzunköprü İlçesi'ne bağlı Yağmurca Köyü'ndeki özel bir şirkete ait ocağında meydana geldi. Madenden çıkışına doğru yürüyen Ahmet Arslan, halatın kopması sonucu kömür taşıdıkları iki vagon arasında kalarak başı koptu. Diğer işçilerin ihbarıyla gelen jandarma ve savcılık incelemesinin ardından Arslan'ın kopan başı ve vücudu önce Uzunköprü Devlet Hastanesi'ne daha sonra ise İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Madende feci şekilde hayatını kaybeden evli ve 3 çocuk babası 43 yaşındaki Ahmet Arslan'ın cenazesi İstanbul Adli Kurumu'nda yapılan incelemenin ardından ailesine teslim edildi. Yağmurca Köyü'ne getirilen Arslan'ın cenazesi ikinci namazının ardından köy mezarlığında toprağa verildi.

KARDEŞİMİ ÇÜRÜK HALAT ÖLDÜRDÜ

Halatı kopan vagonların arasında kalarak başı kopan Ahmet Arslan'ın ağabeyi Yılmaz Arslan, acı haberi telefonla aldığını söyledi. Uzunköprü İlçesi'nde kamyon şoförlüğü yaptığını anlatan ağabey Arslan, "Arkadaşları telefon etti ve kardeşimin öldüğünü söylediler. Hemen maden gittik. Kardeşim iş kazasından sonra dışarı çıkarılmıştı ve battaniye üstünde örtülüydü. Jandarmayı bekledik 2 saat sonra geldi. Kaza, son vardiyada çıkarken halat kopması sebebi, kardeşimde arkadaymış. Arkada kalınca vagonlar eziyor onu. Kardeşim 20 yıldır orada çalışıyordu. İş arkadaşlarından duyduğum kadarıyla ocak, üretim olarak değil de tahkimat olarak çalışıyormuş. Halatın bozuk olmasından dolayı ihmal var. Normalde 6 ayda bir halatın değişmesi gerekiyormuş ama 4 yıldır aynı çelik halat üstündeymiş. Şikayetimiz olacak, yasal olarak başvurularımızı yapacağız? şeklinde konuştu.

ECZA DOLABI BİLE YOK

Kazının yerin yaklaşık 500 metre derinlikte ve gözlerinin önünde meydana geldiğini anlatan maden işçilerinden Yılmaz Küçükköse, iş güvenliği olmayan madende küçük kazalar için bile ecza dolabının bulunmadığını söyledi. Vagon halatlarının değiştirilmesi için çürüdüğünü ve kazaya neden olduğunu anlatan Küçükköse olay anını şöyle anlattı:

"2.5 yıl önce yine aynı şekilde halat kopması sonucu yine böyle bir kaza madende gerçekleşti. O dönemden beri halat hiç değişmedi. Halat zaten eski çürük bir halattı. İş güvenliği açısından büyük bir ihmallik var. Maden, üretim yapmıyor gibi gözüküyormuş ama üretim yapılıyordu. Kömür çıkıyor faaliyette. Kaza sırasında beraberdik. Ben halatın ön tarafındaydım. Toplam 5 kişiydik ve sırasıyla arka arkaya duruyorduk. Halat kopunca ben en önde olduğum için bana bir şey olmadı. Diğer 3 arkadaştan sıyırdı ama sondaki rahmetli olan arkadaşımızı vagonlar üzerinden çiğnedi. Ocağın kaçak olduğu gibi bir durum var. Onu araştırırlar herhalde. Çalıştığımız madende iş güvenliği diye bir şey yoktu. Hiçbir şey yoktu. En ufak bir ecza dolabı bile yoktu. Birisinin kafası patlamasa bir oksijen suyu bile yoktu."

Kazanın meydana geldiği madende çalışan işçilerden Yücel Rusçuk da halatın zamanında değişmediği için çürüdüğünü ve kazaya neden olduğunu söyledi.

MADENCİNİN EVİNDE YAS VAR

Ahmet Arslan'ın toprağa verilmesinin ardından evinde büyük yas yaşandı. Eşi Eylem, çocukları Mehmet, Berin ve Timur Arslan köylülerin taziyelerini ve baş sağlığı dileklerini kabul etti. Dualarının okunduğu evde Ahmet Arslan'ın yakınları da gözyaşı döktü.

KAZA ANI KAMERADA

Kazanın yaşandığı madende çekilen görüntüler yaşananları gözler önüne serdi. Madenciler tarafından hatıra çekimi yapılırken yaşanan kazada maden işçilerinin kendi aralarında konuşmaları yürekleri burktu. Görüntülerde kazanın ardından işçiler mesai arkadaşları Ahmet Arslan'ın kafasının koparak öldüğünü görünce feryat ederken, "Eyvah ne yapacağız şimdi. Ne oldu, kafası yok. Aman Allah'ım bu ne, öldü. Eyvah burada" dedikleri duyuldu.

MADENİN HALİ HATIRA FOTOĞRAFLARINDA

Maden işçileri tarafından kazadan bir süre önce çekilen fotoğraflarda, çökme tehlikesi yaşanan alanlar ve vagonların halini de ortaya çıkardı. Kömür yüklü vagonlar ve halatların da göründüğü fotoğraflarda maden işçilerinin çalışma şartları da gözler önüne serildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Uzunköprü Devlet Hastanesi Ahmet Arslan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title