Haberler

Dünya Sofralarının Maydanozu Hatay'dan

Türkiye'de maydanoz ihtiyacının yaklaşık yüzde 40'ı Hatay'dan karşılanıyor Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Tüfekçi: "Dört mevsim hasadı yapılan maydanozu Romanya'nın yanı sıra Bulgaristan...

LALE KÖKLÜ - Hatay'da üretilen maydanoz, Türkiye'nin yanı sıra dünya sofralarını da süslüyor.

C vitamini bakımından zenginliğiyle bilinen, idrar sökrücü, kansızlık, halsizlik ve böbrek taşı gibi birçok hastalığa iyi gelen maydanoz, aynı zamanda iştah açıcı ve ateş düşürücü özelliğiyle şifa kaynağı oluyor.

Hatay'da yıllık ortalama 14 milyon lira gelir sağlanan maydanoz, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinin yanı sıra Romanya, Bulgaristan, Ukrayna, Moldova, Singapur ve Macaristan gibi ülkelere de ihraç ediliyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hatay'ın Türkiye'deki maydanoz üretiminin yaklaşık yüzde 40'ını karşıladığını söyledi.

Hatay'ın üretimde ülke ekonomisine de ciddi katkı sağladığını ifade eden Tüfekçi, "Hatay'da yetiştirilen, kokusu ve tadıyla salataların vazgeçilmezleri arasında bulunan maydanozun büyük bölümünü Romanya'ya ihraç ediyoruz. Dört mevsim hasadı yapılan maydanozu Romanya'nın yanı sıra Bulgaristan, Ukrayna, Moldova, Macaristan ve Singapur'a da gönderdik. Bölgemizde yetiştiriciliği yapılan maydanoz, dünyanın birçok ülkesinde sofraları süslüyor. Ülke ekonomisine de senede yaklaşık 14 milyon lira katkı sağlıyor" dedi.

Üretimde yüzde 8 artış bekleniyor

Tüfekçi, maydonozun kent genelinde 18 bin 500 dekarda üretildiğini, geçen yıl 21 bin 500 ton ürün alındığını söyledi.

İskenderun ve Samandağ ilçelerinde yoğun yetiştirilen maydanozun üretiminde bu yıl ise yüzde 8 artış beklediklerini vurgulayan Tüfekçi, "Verimli Amik Ovası başta olmak üzere Hatay, tarımsal ürün zenginliği açısından adından söz ettiren bir yer. Hatay'da birçok ürünün yetiştiriciliğinde 81 il içesinde ilk sırada yer alıyoruz. Maydanoz da bu anlamda üretimde ilk sırada yer aldığımız ürünlerin başında bulunuyor. Hatay'ın Samandağ ve İskenderun ilçelerinde yoğun yetiştirilen maydanozun ekim alanı, pazar bulması nedeniyle artıyor. Bu yıl da üretimde yüzde 8 oranında artış bekliyoruz" diye konuştu.

Toplayıcısınının da yüzünü güldürüyor

Samandağ ilçesine bağlı Mağaracık köyünde mevsimlik işçi olarak çalışan Yıldız Bayer (40), 15 yaşından beri maydanoz hasadında çalıştığını belirtti.

Ailece maydanoz toplama işiyle geçimlerini sağladıklarını ifade eden Bayer, mevsimlere göre aldıkları günlük yevmiyelerin 20 ile 80 lira arasında değiştiğini söyledi.

Maydanozun hem yetiştiricisine hem de toplayıcısına önemli gelir sağladığını vurgulayan Bayer, bu iş sayesinde ev ekonomise katkıda blunduğunu kaydetti. - Hatay

Kaynak: AA / Güncel

Aydın Tüfekçi Bulgaristan Romanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title