Haberler

Diyarbakır'da Barış Süreci Bereketi

Güncelleme:

Diyarbakır'da düzerlenen Ortadoğu Ahşap İşleme ve Mobilya Yan Sanayi Fuarı açılışında konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Eskiden Diyarbakır'da fuar açmak hayal olarak görülürken, şimdilerde Diyarbakır marka şehir haline gelmiştir. Diyarbakır bir yılda 5 milyon turisti ağırlayabilecek bir sosyal donatı ve kentsel ihtiyaca cevap verecek perspektifle dizayn edildi

TÜYAP Fuar Merkezi'nde bugün açılan ve 3 gün devam edecek Ortadoğu Ahşap İşleme ve Mobilya Yan Sanayi Fuarı'nın açılış törenine, Diyarbakır Vali Yardımcısı Cemal Hüsnü Kansız, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Ticaret Odası Başkanı Remzi Can, TÜYAP Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Irak Parlamentosu'nun Kürdistan Yurtseverler Birliği' (KYB) Milletvekili Faris Yunus ile çok sayıda işadamı katıldı.

BAYDEMİR'E KEHRİBAR TESPİH

Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin petrol danışmanlığını da yapan KYB Milletvekili ve Rajgeri Aşireti'nin lideri Faris Yunus ile beraberindeki yaklaşık 100 Kürt girişimci, açılış öncesi fuar alanını gezerek, stand görevlilerinden bilgi aldı. Daha sonra Diyarbakır Vali Yardımcısı Cemal Hüsnü Kansız, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve TSO Başkanı Remzi Can ile diğer protokol üyeleriyle bir araya gelen Yunus, Baydemir'e Kehribar bir tespih hediye etti. Burada yapılan kısa sohbetin ardından açılış töreninin yapılcağı salona geçildi.

OLUMLU SİYASİ TABLO, FUARA DA YANSIDI

Açılış konuşmasını yapan TÜYAP Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü, 3 gün sürecek fuara yaklaşık 25 bin ziyaretçinin katılacağını söyledi. 12 ülkeden 130 firmanın fuarda stand açacağını belirten Ersözlü, Bu yıl özellikle son dönemde oluşan olumlu siyasi tablo, fuara da yansıdı. Bir çok şehirden iyi talepler var. Ziyaret anlamında geçmiş yıllarda 10-15 şehir arasında otobüs getirmeye zorlanıyorduk. Şu anda 40'a yakın şehirden 50 civarında otobüs kalkacak. Bu mobilya imalatında çalışan, imalatını yapan firmalardan büyük talep var. Geçtiğimiz yıl 20 bin civarında ziyaretçi vardı, bu yıl 25 bin civarında ziyaretçi bekliyoruz. Irak, Erbil, Duhok'tan da misafirlerimiz olacak. İstanbul'da yaptığımız bu konudaki fuarın ardından ikinci büyük fuarı Diyarbakır'da açıyor olacağız dedi.

CHP'YE ÇAĞRI DİYARBAKIR SİZE ELİNİ UZATIYOR, BUNU GERİ ÇEVİRMEYİN

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Remzi Can, çözüm sürecinin Diyarbakır'a baharı erken getirdiğini belirterek, Bildiğiniz gibi 21 Mart'ta Diyarbakır Nevru alanında milyonlarca insan, büyük bir coşkuyla barışa duydukları özlemi ortaya koydu. Diyarbakır'da tam bir umut ve iyimserlik hakim durumda. Bugün burada, bu iyimser havanın etkisini görebiliyoruz. Daha önce yurt dışından istediğimiz sayıda katılım sağlanmayan fuarlarımıza, bugün 12 gülkeden katılım sağlanmaktadır. Bugün fuarımıza katılan 130 firmadan, 50'si Diyarbakır'da ilk kez fuara katılıyor. Daha önce Türkiye içinden 10-15 arası ilden ziyaretçilerimiz olurdu. Bugün 40 ayrı ilden gelen ziyaretçilerimiz var. Çözüm süreci, Diyarbakır'a erken bir bahar havası yaşatıyor. Bu olumlu havanın dağılmaması için herkesin desteğine ihtiyacımız var. Özellikle çözüm sürecine, mesafeli duran ve destek vermekte kararsız davranan CHP'ye ve sayın Kılıçdaroğlu'na bir çağrı yapmak istiyorum. Diayrbakır size elini uzatıyor, bu eli geri çevirmeyin. Sayın Kılıçdaroğlu, çözüm sürecine destek olmak üzere sizi, şahsım ve Ticaret Sanayi Odası adına Diyarbakır'a davet ediyorum dedi.

BAYDEMİR BİR YILDA 5 MİLYON TURİST DİYARBAKIR'A GELECEK

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Türkçe ve Kürtçe yaptığı konuşmada, havaalanın uluslararası uçuşlara açılmasından sonraki ilk yılda, 5 milyon turistin kente geleceğini söyledi. Diyarbakır imar planının, gelecek 30 yıl içindek her şeyin öngürülerek yapıldığını ifade eden Baydemir, Diyarbakır'da fuar açmak, eskiden hayal olarak görülmesine rağmen, Diyarbakır şimdilerde marka şehir haline gelmiştir. Diyarbakır imar palınında değişiklik, gelecek 30 yıldaki her şey öngürülerek yapıldı. Diyarbakır bir yılda 5 milyon turisti ağırlayabilecek, bir sosyal donatı ve kentsel ihtiyaca cevap verecek perspektifle dizayn edildi. İddia ediyorum ki Diyarbakır Havaalanı, uluslarası uçuşlara açıldığından itibaren ilk yıl 5 milyon yolcunun gelmesine ve uğurlanmasına tanıklık edecektir dedi.

NÜFUSUN YÜZDE 65'İ 25 YAŞ, YÜZDE 29'U DA 19 YAŞ ALTINDA

Baydemir, fuarda stand açan girişimcilerin akıllı ve hayırlı bir ticaret merkezinde bulunduğunu belirterek,

kentli nüfusun genç ve işgücü potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Baydemir, şöyle konuştu

Diyarbakır nüfusunun yüzde 65'i 25 yaş ve altı, yüzde 49'u 19 yaş ve altı genç bir nüfusa sahip. Bu genç bir nüfusa sahip olduğumuzun, istihdam ve işgücü potansiyelimizin çok olduğunu, ancak evlenecek çok iyi bir potansiyelinin de olduğunu gösteriyor. Evlenmek, ev kurmak inşaat sektörünü, inşaat da, mobilya sektörünü zorunlu ve gerekli kılıyor. Bu itibarla da zincirin halkası gibi A'dan Z'eye, bütün ticari ve sosyal aktivitelerin olduğu bir kentte yaşıyoruz. Diyarbakır'dan Türkiye'nin dört bir bölgesine, Kürdistan'a, Ortadoğu'ya çağrıda bulunmak istiyoruz. Diyarbakır kapılarını dünyaya ve girişimcilere açmıştır. Bu kentin hizmetkarları olarak bizler de yüreğimizin kapılarını girişimcilere açmış bulunuyoruz. Bugün Diyarbakır'a gelen 10 yıl sonra kendisiyle zor rekabet edilir. Ama 10 yıl sonra gelen yatırımcı, bugün yatırım yapan girişimciye de zor yetişir diye düşünüyoruz. Bu itibarla tam da yatırım zamanıdır, fırsatları yatırıma dönüştürme zamanıdır.

DİYARBAKIR BAHARI, BARIŞ VE UMUDUN BAHARIYLA BULUŞMASI

Bahar mevsiminde dünyanın bir çok ülkesini ziyaret ettiğini hatırlatan Baydemir, Baharda dünyanın dört bir yanını gezdim ama Diyarbakır baharı en güzel bahardır. Bu bahar barış baharıyla, barış umudunun baharıyla da buluşmasıdır. Şu anda iş makinelerinin sesi geliyor. İnşaalah olabilecek en kısa sürede, bu bölgede, bu coğrafyada hiç bir annenin ağlama sesine tanıklık etmeyeceğiz. İmkanların güçlendiği, iş makinelerinin seslerinin duyulduğu, insanların fikirlerini özgürçe ifade edebileeği bir zemini yaşayacağız. Tam da bu noktada hepimizin eşit, özgür, adaletli ve onurlu bir barış için dünden daha fazla, kardeşlik tesisi için daha fazla çaba sarfetmemiz gerekiyor dedi.

Diyarbakır Vali Yardımcısı Cemal Hüsnü Kansız, fuarın daha sağlıklı olması için bir ay önce toplantı yaptıkalarını anımsatarak, bu yıl Diyarbakır'da 11 fuarın düzenleneceğini dile getirdi. Yapılan konuşmalardan sonra toplu olarak temsili fuar açılışı için kurdela kesimi yapıldı. Protokol üyeleri daha sonra fuar alanını gezerek, stand görevlilerinden makineler konusunda bilgi aldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Osman Baydemir Hüsnü Kansız Diyarbakır Remzi Can Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title