Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez Denizli'de

Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr.Mehmet Görmez, İstiklal Savaşı'nda din adamlarının düşmanla değil, savaşa öncülük yapan komutanlarla işbirliği yaptığını söyledi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Mehmet Görmez, İstiklal Savaşı'nda din adamlarının düşmanla değil, savaşa öncülük yapan komutanlarla işbirliği yaptığını söyledi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Mehmet Görmez, Denizli Valiliği, Denizli Belediye Başkanlığı ve İl Müftülüğü tarafından düzenlenen 'İlk Kıvılcım, Müftü Ahmet Hulusi Efendi ve Milli Mücadelede Denizli' konulu sempozyuma katıldı. EGS Kongre Merkezi'nde düzenlenen sempozyuma, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Fuat Güney, Denizli Belediye Başkan Vekili Şamil Çınar, protokol üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Prof.Dr.Mehmet Görmez, sempozyum öncesi bir süre önce umreye giden ve engellilerden oluşan Umut Çocukları Derneği yetkilileri ve çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi. İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşunun ardından Kur'an-ı Kerim okundu.

Açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr.Mehmet Görmez, İstiklal Savaşı'nda din adamlarının düşmanla işbirliği yaptığı ile ilgili kitap, sinema filmi ve tiyatroların kendisini kalbinden yaraladığını söyledi. Prof.Dr.Mehmet Görmez, yüreğinde vatan, istiklal aşkı ve bağımsızlık sevdası olan bir din görevlisinin çocuğu olarak dünyaya geldiğini belirterek şöyle konuştu: "Özellikle İstiklal Savaşımızı anlatan, Milli Mücadelemizi anlatan bazı tarih kitaplarını, bazı hikaye ve romanları okurken çok ağırıma giren bazı sahneler, çocukluk yıllarından beri kalbimi yaralar. Daha sonra bu kitaplara bazı sinemalar dahil edildi. Özellikle İstiklal Savaşımızı anlatan bazı sinema filmlerinde, bazı tiyatrolarda din adamlarının düşmanla işbirliği yapan insanlar olarak gösterilmesi hep kalbimi yaralamıştır. Bu tür toplantılar bilhassa Milli Mücadelemizin büyük manevi mimarları olduğunu, Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin şahsında her ilde ve ilçede, Anadolu'nun her köyü ve kasabasında bir Ahmet Hulusi Efendi olduğunu, ve onların istiklal ve bağımsızlığın, imanın ve İslamın ayrılmaz bir karakteri olduğu hareketle, nasıl milleti harekete geçirdiklerini, milletin önüne nasıl geçtiklerini, o gün bu savaşa öncülük yapan komutanlarla nasıl işbirliği içerisinde hareket ettiklerini gösteren çok önemli bir şahsiyet. Bu şahsiyetle ilgili belgeler çok önemli"

Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin İzmir'in işgalinden birkaç saat sonra halkı toplayarak verdiği fetvada, düşmana karşı mücadele başlattığını belirten Görmez, şunları söyledi: "Büyük örnekleri daima hatırlamak, yad etmek, genç kuşaklara anlatmak, milletimizle

paylaşmak mecburiyetimiz var. Hep bu vefa borcumuz, hem de geleceğimizi sağlama almak açısından önem arz ediyor."

Sempozyumun ilk bölümünden sonra resim sergisinin açılışı yapıldı. - DENİZLİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Mehmet Görmez Ahmet Hulusi Denizli Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title