Haberler

Dha İstanbul Bülteni - 2

1- TUZLA'DA ZABITANIN "TARİHİ MEZAR" NÖBETİ

Haber-Kamera: Cengiz ÇOBAN-İSTANBUL-DHA

Tuzla'da dün yol çalışması yapılırken bulunan ve lahit olduğu değerlendirilen tarihi eser çevresinde zabıta nöbet tutuyor. Bariyerlerle etrafı çevrilen lahitin yanına kimse yaklaştırılmıyor. Lahitin bulunduğu alanda herhangi bir çalışmanın olmadığı görüldü.

Görüntü Dökümü:

----------------

-Tarihi eserin bulunduğu alandan görüntü

-Zabıta ekiplerinden görüntü

-Çekilen demir bariyerler

-Mezarın yanındaki plastik eldiven

-Genel ve detay görüntüler

10.05.2017 - 11.38 Haber Kodu : 170510058

========================

2- 17 İLDE FETÖ OPERASYONU: 27 GÖZALTI

FETÖ'nün MİT, EGM, TSK ve bakanlıklardaki yapılanmasına yönelik operasyon düzenlendi

Haber: Çağatay KENARLI, İstanbul DHA

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü (TEM) ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) İstanbul Bölge Başkanlığı, FETÖ/PDY'nin devlet kadrolarına sızma çalışmalarını yaptığı öne sürülen yapılanmasına yönelik ortak operasyon başlattı.

İstanbul merkezli 17 ilde 53 kişinin yakalanmasına yönelik sabah saatlerinde eş zamanlı yapılan operasyonda 27 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 27 kişi, Vatan Caddesi'nde bulunan Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Şüphelilerin emniyetteki işlemleri devam ediyor.

Şüphelilerin çeşitli bakanlıklar ve devlet kurumlarının personel ihtiyacını karşılamak üzere yapılan sınav sorularını önceden temin ederek MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne  ve çeşitli bakanlıklara sızan veya sızmak için örgüt tarafından özel evlerde yetiştirilen FETÖ/PDY mensuplarının sorumluluğunu yürüten çeşitli devlet kurumlarında çalışan 'örgüt imamı' olarak görev yapan kişiler oldukları ileri sürüldü.

======================

3- FETÖ'NÜN  'UYUYAN HÜCRE' DAVASI (1)

Haber: Hayati KILIÇ - İstanbul DHA

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminde görev almayıp, daha sonra yapılabilecek eylemler için kendilerini gizledikleri iddia edilen, aralarında muvazzaf asker ile merkeze alınan vali yardımcısının da bulunduğu 41'i tutuklu 45 sanığın yargılandığı davanın üçüncü duruşması başladı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada yapılan üçüncü  duruşmaya, 41'i tutuklu 44 sanık katıldı. Sanıkların avukatları duruşmada hazır bulundu. Duruşmaya sanıkların yakınları izleyici olarak katıldı. Duruşma sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam ediyor.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca  FETÖ'nün "TSK'daki uyuyan hücreleriöyle ilgili yürütülen soruşturma sonucunda  41'i tutuklu 45 sanık hakkında hazırlanan İddianamede, örgütün asker yapılanmasının denetimini yapmakla  görevlendirdiği belirlenen "murakıp" Hasan Pakır, merkeze alınan vali yardımcısı  Şaban Erdoğan, Hasan Önder Demir, İsmail Sağızlı, Nihat Kaplan, Sezai Şaşmaz ve  Mücahid Aydın'ın "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" suçundan 15 yıldan  22,5'ar yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.  Aralarında 11'i kurmay 28 albayın da bulunduğu 38 kişi hakkında ise  "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis  cezası isteniyor. İddianamede, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimine katılmayan sanıkların "kripto,  uyuyan hücre" olarak darbenin başarısız olmasıyla birlikte  Türk Silahlı Kuvvetleri  (TSK) içinde gizlendikleri belirtiliyor. İddianamede, FETÖ'nün darbeye katılmayan üyelerinin  tasfiyesinin engellenmesini amaçladığına dikkat çekilerek, sanıklardan 14'ünün  direkt olarak, 2 kişinin ise eşleri üzerinden ByLock kullanıcısı olduğu  belirtiliyor.

============================

4- FETÖ'NÜN İSTANBUL'DAKİ ADLİYE YAPILANMASI DAVASI (1)

Haber: Hayati KILIÇ - İstanbul  DHA

FETÖ'nün adliye yapılanmasına yönelik 87'si tutuklu 129 sanığın, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın 7. duruşması başladı.

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada yapılan yedinci duruşmaya 87 tutuklu, 21 tutuksuz sanık ile avukatları katıldı. Sanıkların yakınları duruşmada izleyici olarak hazır bulundu. Duruşma sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam ediyor.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ'nün adliye yapılanmasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, 87'si tutuklu, 42'si adli kontrollü olmak üzere 129 sanık hakkında hazırlanan iddianamede, sanıkların "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

İddianamede, 103 zabıt katibi, 8 mübaşir, 2 bilgisayar işletmeni, 3 yazı işleri müdürü, 2 icra müdürü, 2 teknisyen, 2 öğretmen, 3 hemşire, 1 bilgisayar mühendisi, 2 özel sektör çalışanı ve 1 ev hanımı sanık sıfatıyla yer alıyor.

İddianamede ayrıca, 122 sanığın örgütün şifreli haberleşme programı "ByLock-Eagle" kullandığı, bunlardan 117'sinin adliye personeli olduğu belirtiliyor.

==========================

5- YAŞLI KADININ BANKADAN PARA ÇEKECEĞİNİ DUYDU, PEŞİNE TAKILIP GASP ETTİ

Pendik'te 71 yaşındaki bir kadın bankadan çektiği 20 bin lira ile evine giderken gasp edildi.

Polis yaşlı kadını takip ederken güvenlik kamerasına yakalanan kişiyi gözaltına aldı

Haber: Çağatay KENARLI, İstanbul DHA

Olay geçtiğimiz hafta Pendik'te meydana geldi. İddiaya göre, 71 yaşındaki V.V.   bir banka şubesinden 20 bin lira çekerek evine gitmek için bankadan ayrıldı. Yaşlı kadın evine yaklaştığı sırada bir kişi tarafından gasp edildi.

TAKİP ETTİ, BİR GÜN SONRA GASP ETTİ

Olayla ilgili Pendik İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği ekipleri bankanın güvenlik kameralarını inceleyerek yaptığı çalışmalarda yaşlı kadının bir gün öncede aynı bankadan bir miktar para çektiğini bir kısmını da ertesi gün çekeceğine ilişkin bankacıyla kısa bir konuşma yaptığını belirledi. Ekipler, o anda bankada bulunan gaspçının da yan bankoda işlem yaptığını tespit etti.

TUTUKLANDI

Polis ekipleri şüphelinin A.A.(44) olduğunu belirleyerek kısa sürede yakalayarak gözaltına aldı. A.A.'nın üzerinde yapılan aramalarda 9 bin 600 lira  bulundu. Emniyetteki işlemleri tamamlanan A.A. çıkartıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

Görüntü Dökümü

----------

(GÜVENLİK KAMERASI)

-V.V.'nin yanında bir kişi ile yürümesi

-A.A.'nın takip etmesine ilişkin görüntüler

-Genel ve detaylar

=======================

6- JANDARMADAN SAHTECİLİK OPERASYONU

İhsan YALÇIN - İSTANBUL DHA

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, sahte bandrol basımı ve sahte içki imalatı yapan şebekeye yönelik operasyon düzenledi. Matbaa gibi kullanılan yerlerde  binlerce sahte içki etiketi ve korsan kitap bandrolü ile çok miktarda sahte içki ele geçirildi.

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, sahte içki etiketi ve sahte TAPDK bandrolü basımı yapan kişilerle sahte içki imalatı yapan şüphelilerin  yakalanması için operasyon düzenledi.

Avcılar, Bağcılar, Büyükçekmece ve Beylikdüzünde 4 adrese eş zamanlı baskın yapıldı.

Yapılan operasyonlarda 160 bin adet çeşitli markalara ait sahte içki etiketi, sahte içki etiketi ve sahte bandrol yapımında kullanılan kalıp ve klişeler, 20 bin adet Milli Eğitim Bakanlığı logolu korsan kitaplara basılan sahte bandrol, 10 bin 900 adet sahte TAPDK bandrolü, 250 litre şişelemeye hazır sahte rakı, çeşitli markalara ait 156,8 litre votka, çeşitli markalara ait 101,5 itre viski, 25 bin adet marka etiket, 400 adet rakı ibareli şişe kapağı, 20 litre sahte rakı ile 574 adet 2'lik boş rakı şişesi ele geçirildi.

SAHTE MATBAADA SAHTE İÇKİ ETİKETİ

Jandarma ekiplerinin operasyon düzenlediği adreslerin, matbaa görünümünde sahte içki etiketi basımı yapan yerler olduğu ortaya çıktı. Devasa baskı makineleri bulunan iş yerindeki makinelerin piyasa değerinin yaklaşık 1 milyon TL olduğu beldirildi. Sahte matbaadaki 4 baskı makinesi, 4 bilgisayar kasası ve  elektrik güç trafosuna el konuldu. Operasyonlarda, 5 şüpheli yakalanarak adli makamlara sevk edildi.

Görüntü Dökümü:

-----------

-Operasyon görüntüleri

10.05.2017 -10.47 Haber Kodu : 170510036_

=========================

7- OYUNCU FIRAT TANIŞ: BUGÜNÜN MUHALEFETİ YARIN İKTİDAR OLURSA ONA DA MUHALİF OLURUM

İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL,

Oyuncu Fırat Tanış, dünya genelinde siyaseti kirli ve yalan üzerine kurulu olarak değerlendirirken, "Bugünün muhalefeti yarın iktidar olursa ona da muhalif olurum" dedi.

Bu sezon tek kişilik 'Gelin Tanış Olalım' ve Sevinç Erbulak ile 'Ayrılık' isimli oyunları aralıklarla Avcılar'daki Barış Manço Kültür Merkezi'nde de sahneleyen Fırat Tanış, seyircinin kendilerine gösterdiği yoğun ilginin çok büyük önemi olduğunu söyledi. DHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Tanış, Fikirtepe'de okuduğu Mehmet Beyazıt Lisesi'nde tiyatro ile ilgilendiğini, İstanbul Üniversitesi Konservatuvarı'nı bitirince Şehir Tiyatroları'nda çalışmaya başladığını anlattı. Fırat Tanış, rol arkadaşı Sevinç Erbulak ile Şehir Tiyatroları'ndan önce 1994 yılında tanıştıklarını, Ak Sanat'taki atölye çalışmasına katılan yüzlerce isimden biri olduğunu ifade etti. Şehir Tiyatrosu'nda 4 sezon çalıştıktan sonra 'Sır Çocukları' filmi ardından televizyon ve tekrar tiyatroda oynadığını anlatan Fırat, çeşitli durumlara uyum sağladığını bazen de "Ben buraya uymam kardeşim" deyip çektiğini, yaşamında büyük bir pişmanlık bulunmadığını ifade etti.

'GELİN TANIŞ OLALIM' VE 'AYRILIK'

Tanış, 'Gelin Tanış Olalım'dan önce her birinin ayrı öyküsü bulunan türkülerden müzikli oyun, gösteri olup- olamayacağı sorusuna kafa yorduğunu, bunun yanı sıra Anadolu'da 'Ezbere dayalı bir kabul' bulunduğunu göz önüne aldıklarını belirterek şöyle dedi:

"Yunus Emre, Mevlana, Kaygusuz, Anadolu erenleri, ermişlerinin Anadolu kültürünün bu mozaiğinin çocuklarıyız. Ezberden kaynaklı ön kabulü biraz sormak, sorgulamak istedik. Bunu yaparken de Amerika'yı yeniden keşfetmedik. En basit, yalın olandan yola çıktık. Abdallık kurgusu, Anadolu filozofu ekseninde bugünkü ifade ile 'bir yol hikayesi' kurduk. Oyunda ne zaman yaşadığı çok önemli olmayan biri; dedesini Kaygusuz, onun dedesinin Yunus, hatta kendi torununu başka bir abdal sayarak  anakronik zaman içerisinde, fantastik biri görmediğimiz bir çocukla birlikte yolculuğa çıkardık. Yolculukta yaptıkları sohbetten seyircinin de 'Nasiplenmesini' esas aldık. Sohbet adalet, yol arkadaşlığı, empati, paylaşım, kibir, tevazu  üstüne bir takım hikayeler anlatır. Aslında bunlar seyircimizin çok iyi bildiği kıssalar, hikayeler. Bu oyundaki seyircimiz; tam hedeflendiği gibi aslında. Beyaz yakalıdan mütedeyyine, ulusalcısından milliyetçisine pek çok temsiliyet, her partiye oy veren kişi gelip izledi, izlemeye devam ediyor. Orada 11 deyiş söylüyoruz, 12'ncisini seyircimiz ile birlikte söylüyoruz. Oyunumuzda Alevilik üzerinde folklorik bir tanıtım yapmıyoruz. Hatta Alevilik ile ilgili kavramları genelleştirdik. Reaksiyonlar bu çabamızın boşuna gitmediğini gösteriyor."

Fırat Tanış, bu oyunda eline çaldığı bağlamaya ilgisi sorulunca, "Benim yaptığım sadece tıngırdatmak. Bu oyuna çalışırken biraz daha fazla zaman ayırdım. Sürekli, saz, topuz kemane, mendir çalan bir ekibimiz var. Enstrümanlar orada olunca bir ilgim var. Ufak bir atölyemiz var onun içinde zaman zaman gidip onları tıngırdatıyor, akort ediyorum, kendimce bakımlarını yapıyorum" dedi.

Fırat, Behiç Ak'ın yazdığı bir 'Ayrılık' oyununda modern dünyadaki kadın erkek ilişkilerini çelişkilerini ele aldıklarını 'Cool', havalı, bir erkek dünyasının iflasını' oynadığını söyledi.

TİYATROYA İLGİ

Fırat Tanış, siyaseten çok çalkantılı bir dönemden geçen Türkiye'de insanlar sokağa küsmüş olabilecekleri, maddi ve manevi olarak tiyatroya gitmeyi kendilerine çok büyük bir lüks olarak görebilecekleri halde coşkulu ve seyircinin karşısına çıktıklarını vurguladı. Tanış, seyircinin bu ilgisini çok değerli bulduğunu önümüzdeki günlerde Almanya, Fransa ve Londra turneye çıkacaklarını ifade ederken 'Ayrılık' oyunundaki rol arkadaşı Sevinç Erbulak'ın geçen yıl kanun hükmünde kararname ile görevden bir süre uzaklaştırıldığı dönemde aynı sahneyi paylaşma fırsatını bulduğunu anlattı. Bugüne kadar sinema, televizyon dizilerinde de oynadığı halde tiyatrodan aldığı hazın bambaşka olduğunu vurgulayan Fırat Tanış, 'Politik düzlem' olarak nitelendirdiği her alandaki tiyatro oyunu veya sinema filmlerinde siyaset yapıldığını savundu.

SİYASET GÖRÜŞLERİ

Oyuncu Fırat Tanış, bir soru üzerine kimseyi yönetme gibi şahsi tasarrufu olmadığını, biri tarafından da yönetilmeyi de doğru bulmadığını anlattı. Tanış, tüm dünyada iktidar veya muhalefet ayrımı yapmadan siyaseti her zaman kirli ve biraz gerçeğe aykırı bulduğunu, ancak toplum içerisinde yaşayan herkesin bir anlamda bu siyasetin bir parçası haline gelindiğini söyledi. Fırat Tanış, Türkiye siyasetine ilişkin şöyle konuştu:

"Gördüğüm kadarıyla herkesin alınganlaşabileceği gerilimli bir süreç içerisindeyiz. Muhalefette bir sıkıntı olmasa, muhalif olma biçimi ve şekli ile ilgili bir şeyden söz ediyorum her halde böyle bir gerilim tablosu yaşanmazdı diye hissediyorum. Yani muhalefet bu kadar gevşek ki iktidar da böyle davranabiliyor. Burada muhalefet ile ilgili sıkıntı olsa gerek. Açıkçası bu 'bidon kafa- çomar' muhabbeti beni çok rahatsız ediyor. Bu ülke insanları böyle bir hitabı hak etmiyor. Demek ki yukarıdaki siyasi aktörlerin üslubu böyle ki bir şekilde bu üsluba dönmüş bir şekilde. Bundan kaçınılması gereken şeyler. Siyaset ilgimi çekmiyor. Benim yaptığım iş çok daha kalıcı. Kadın- erkek ilişkileri konusunda bakanlık nezdinde 20 saatlik çalışma olsa benim burada 'Ayrılık'ta 1 saat 20 dakikada anlattığımdan daha konsantre, etkili anlatabilir mi? 'Gelin Tanış Olalım'da siyasi farklılıklarına bakmadan insanlarla hep birlikte türkü söylüyoruz. İnsanlar salondan çıkarken yüzlerindeki ışığı gördüğüm zaman sanat ve tiyatronun ne kadar değerli bir şey olduğunu anlıyorum. Siyaset bu kadar etkileyemez. Dünyanın hiçbir çağında etkileyemedi."

Görüntü Dökümü:

---------

-'Gelin Tanış Olalım' oyunundan bölümler ve deyişler

-Fırat Tanış, bu oyunu değerlendirirken

-Fırat Tanış, Sevinç Erbulak ile oynadığı 'Ayrılık' oyununda ve bu oyun ile ilgili konuşurken

-Fırat Tanış, politika ile ilgili görüşlerini anlatırken

10.05.2017 - 10.52 Haber Kodu : 170510037

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sevinç Erbulak Fırat Tanış Silivri Tuzla Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title