Haberler

Davutoğlu'ndan Yunan Mevkidaşına Düello Gibi Teklif

Güncelleme:

Bakan Davutoğlu, Yunan meslektaşı Venizelos'a 'Türk ve Yunan pilotlarının "Ege'de" değil, "sivil uçaklarda" karşılaşmalarını istediklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Atina'da Yunan meslektaşı Evangelos Venizelos'la düzenlediği ortak basın toplantısında, Türk ve Yunan pilotlarının " Ege'de" değil, "sivil uçaklarda" karşılaşmalarını istediklerini söyledi. Konuşmasında Türkiye ve Yunanistan arasındaki kültürel ve ticari bağların güçlenmesinden bahseden Davutoğlu, ikili ilişkilerde kazanılan ivmenin dış ticaret ve insani ilişkilere de yeni bir boyut kattığını ifade etti.

"YUNANLI DOSTLARIMIZIN ZİYARETİNDEN MUTLULUK DUYUYORUM"

Bakan Davutoğlu, "Ticari ilişkimiz son 10 yıl içinde neredeyse 8-9 misli aştı ve şu anda 5 milyar dolara ulaştı. Hedefimiz 10 milyar dolar. Türkiye'deki Yunan yatırımları 7 milyar dolara yaklaştı. Ve en güzel göstergelerden biri de takriben 1 milyon Türk bu yıl Yunanistan'ı ziyaret etti. Ve beni en çok sevindiren de, çok sayıda Yunanlı dostumuzun Türkiye'yi yoğun şekilde ziyaret etmeleri. Bazen THY şirketlerinde Yunanlı pilotlara rastlamak beni çok memnun ediyor. Pilotlarımızın sadece Ege'de karşılaşmaları değil, biz sivil uçuşlarda da böyle karşılıklı pilotlarla emniyet içinde seyahat edebildiğimizi görmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, ortak basın toplantısında konuşmasına "Her zaman olduğu gibi Atina'da gördüğüm misafirperverlikten, sıcak karşılamadan ve son derece samimi görüşmelerden duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum" şeklinde başladı.

"ÇOK VERİMLİ GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRDİK"

Başbakan Antonis Samaras ve Yunan mevkidaşı Evangelos Venizelos'la "çok verimli görüşmeler" gerçekleştirdiğini belirten Davutoğlu, taraflar arasında "sık" gerçekleşen görüşmelerin Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin "yoğunluğunu ve sıcaklığını çok açık bir şekilde ortaya koyduğunu" söyledi.

"TÜRK-YUNAN İLİŞKİLERİ ÖRNEK BİR MAHİYET KAZANDI"

Bakan Davutoğlu, "Türk-Yunan ilişkilerinin örnek bir mahiyet kazandığını kaydeden Davutoğlu, "Ben her yerde, her uluslararası zeminde, Türkiye ile Yunanistan'ın son yıllarda gerçekleştirdikleri bu olağanüstü iyi ilişkiyi örnek bir ilişki biçimi olarak takdim ediyorum. Çünkü 87 yılda Türkiye ile Yunanistan arasında 35 anlaşma imzalanmıştı. Son 4 yıl içinde yaptığımız iki yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyi toplantısında 50 anlaşma imzaladık. Bu da iki ülke yöneticileri vizyon sahibi olduklarında, ortak bir siyasi irade sergilediklerinde daha dün imkansız gibi görülen birçok hususun nasıl kolayca çözülebileceğinin güzel bir işareti. Biz bu geleneği sürdüreceğiz" dedi.

"VENİZELOS'LA SELANİK'İ ZİYARET EDECEĞİZ"

Bakan Davutoğlu, "Bu kültürel ilişkileri her zaman daha ileri düzeye getireceğiz. Geçen geldiğimde Palaio Faliro semtini ziyaret etmiştim ve orada gördüğüm muhabbet sanki Konya'da yada İstanbul'daki dolaşıyormuş gibi gördüğüm muhabbeti hiç unutmadım. Bu sefer de İmrozlular derneğini ziyaret edeceğim. Yani sadece siyasi görüşmeler değil, bu kültürel ilişkileri de güçlendirecek bağlar kuracağız. Ümit ederiz ki, bir daha ki ziyaretimde, Sayın Venizelos'un şehri Selanik'e gitmeyi planlıyoruz birlikte. Kendisi teşrif ettiğinde de benim şehrim Konya'ya ki, birçok Anadolu'dan göçen Rum kökenli Yunan vatandaşları Karamanlı olarak anılır. Orayı da birlikte Karamanlis isminin de geldiği Karamanlı bölgesini birlikte ziyaret ederiz. Bunlar dostluğumuzu pekiştiren unsurlar. Yine Sayın Venizelos'un söylediği gibi ortak tarihi, kültürel mirasımızı da, gerek Türkiye'de, gerek Yunanistan'da korumak bizi güçlendirir, zayıflatmaz. Her zaman dini mekanlara saygı, karşılıklı insan hakları ve evrensel değerlerine paralel olarak ve vatandaşlık hukukuna bağlı olacak şekilde azınlıkların bulundukları ülkeye entegre olmalarının dışında bizim aramızda köprü oluturmaları da bu açıdan önemlidir" diye konuştu.

"KIBRIS MESELESİNİN ÇÖZÜMÜ TÜRKİYE'Yİ VE YUNANİSTAN'I DAHA GÜÇLÜ KILAR"

Kıbrıs'ta son haftalarda yoğunlaşan bir müzakere ivmesi olduğunu hatırlatan Davutoğlu, "Biz Yunanistan, Türkiye olarak, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin 1950-1960'da kurucu garantör ülkeleri olarak da Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum halklarının güven unsurları olan iki ülke olarak da, bu sürece katkı verme iradesine sahibiz" dedi.

Türkiye ile Yunanistan'ın Kıbrıs konusuna ortak bir perspektife yaklaştıkça, bunun adaya barışın gelmesini kolaylaştıracağını söyleyen Davutoğlu, "2004'de yürütülen müzakerelerde Türkiye ve Yunanistan'ın verdiği destek, o zaman müzakerelerin referandumla neticelenmesini sağlayan en önemli unsur olmuştu. Türkiye ve Yunanistan olarak biz Doğu Akdeniz'de barış istiyoruz. Doğu Akdeniz'deki barışın önemli bir kiliti de Kıbrıs adasında barıştır. Doğu Akdeniz havzasında barış ne kadar gelişirse Türkiye'yi de, Yunanistan'ı da Avrupa kıtası içinde daha güçlü kılacaktır. Onun için Ege konusunda sürdürülen görüşmeler de dahil olmak üzere bir barış perspektifine sahibiz. Bugünlerde Kıbrıs'ta devam eden müzakerelerde, iki toplumlu, iki kurucu devlete dayalı bir Kıbrıs inşası konusunda bundan sonraki çabalarımızı da sürdüreceğiz. Bundan sonra da bu sürece katkıda bulunmak için istişareleri sürdürme kararı verdik Sayın meslektaşımla" diye konuştu.

"YUNANİSTAN'IN AB DÖNEM BAŞKANLIĞINI FIRSAT OLARAK GÖRÜYORUZ"

Davutoğlu, Atina ziyaretinin, Yunanistan'ın yılbaşından itibaren AB dönem başkanlığını üstlenecek olması nedenyile de ayrı bir önem taşıdığını belirtti. Bakan Davutoğlu, "Biz Yunanistan'ın AB dönem başkanlığını Türkiye için bir fırsat olarak telakki ediyoruz. Son dönemde AB-Türkiye ilişkilerinde bir ivme var. Bir faslı açtık, tıkanmış bir yolun, damarlarda bir yol açtık. Ama en önemlisi de önümüzdeki hafta Ankara'da vize muafiyeti anlaşması ile geri kabul anlaşmasını da imzalayarak, Yunanistan'ın dönem başkanlığına böyle altın tepsi ile imkan sunarak ve yeni bir dönem, ivme başlatacak bir dönem, çerçeve oluşuyor. Yunanistan dönem başkanlığında mümkün olan en fazla sayıda faslın açılması, vize müzakerelerinin bugünkü ivmeyle sürmesi ve Balkanlar ve diğer konularda iki ülke arasıdaki işbirliğinin artarak sürmesi, sadece iki ülkeye değil, AB'ye de katkı sağlayacaktır" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Evangelos Venizelos Ahmet Davutoğlu Yunanistan Ege Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title