Haberler

Koronayı hafif atlatan çocuklarda görülen MIS-C hastalığında, ilk ölümcül vakalar görülmeye başlandı

Güncelleme:

Koronayı hafif atlatan çocuklarda farkına varılamayan MIS-C hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulunan Dr. Kamil Yılmaz, hastalığın komplikasyonları henüz bilinmediğinden çocukları yakından takip ettiklerini belirterek, "Koronanın kendisinden ölümü bu kadar görmezken, MIS-C'ye bağlı çocuklarda ölümcül vakalar görmeye başladık" dedi.

İlk olarak İngiltere'de tanımlanan ve daha sonra Türkiye'de görülmeye başlanan MIS-C hastalığı, çocuklarda fark edilmeden koronavirüs sonrası ortaya çıkıyor.

KALP VE DİĞER ORGANLAR ÜZERİNDE ETKİLİ

Dicle Üniversitesi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Kamil Yılmaz, hastalığın komplikasyonları henüz bilinmediği için çocukları yakın takibe aldıklarını söyledi. Hastalığın, kalp ve diğer organlar üzerinde etkileri olduğunu anlatan Dr. Yılmaz, ölümle sonuçlanan vakaların da olduğuna dikkat çekti. Yılmaz, "2020'nin Mart ayından itibaren Türkiye'de koronavirüs vakalarının görülmeye başlanmasıyla genel seyrimizin asemtomatik bir düzeyde geçirdiğini biz de yaptığımız çalışmalarda ortaya koyduk.

Koronayı hafif atlatan çocuklarda görülen MIS-C hastalığında, ilk ölümcül vakalar görülmeye başlandıDicle Üniversitesi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Kamil Yılmaz

İLKBAHARDA İNGİLTERE'DE ORTAYA ÇIKTI

Nisan ve mayıs aylarından itibaren İngiltere'de tanımlanan çocuklarda 'multisistem inflamatuar sendrom' olarak adlandırdığımız hastalık, koronavirüs sonrası oluşmaya başladı. Vakaların yoğun olarak yaşanmasının ardından bu vakaları görmeye başladık. Çocuklar asemtomatik olarak belli etmeyecek şekilde seyrederken yaklaşık üzerinden 4 ile 6 hafta geçtikten sonra çocuklarda ateşle devam eden ve birçok organı tutabilen inflamatuar yanıta bağlı hastalıklar görülmeye başlandı.

"ÖLÜMCÜL VAKALAR GÖRMEYE BAŞLADIK"

Bu hastalığın henüz oluşacak komplikasyonlarını henüz bilmiyoruz. Kalp üzerinde ve diğer organlar üzerindeki etkileri biliyor ve o anda tedavi edebiliyoruz. Bu durum maalesef ölümcül seyredebiliyor. Koronavirüsün kendisinden çok fazla ölümü görmezken, MIS-C'ye bağlı çocuklarda ölümcül vakalar görülmeye başladık. Koplikasyonların henüz ne olduğunu bilmediğimiz için çocukları yakın takibe alıyoruz. Biz şüphelenerek kandaki antikor düzeyinde bu çocukların daha önce koronavirüs geçirdiğini gördük" ifadelerini kullandı.

"OKULLARIN TATİL EDİLMESİ VE KISITLAMALAR SONRASI ARTIK ÇOK GÖRMÜYORUZ"

Kısıtlamaların ardından bu vakaların azaldığını, çocukların korumaya devam edilmesi gerektiğini kaydeden Dr. Yılmaz, "Birçok hasta koronavirüs olduğunu veya geçirdiğini bilmeden 1 ay veya belli bir süre sonra başka Kawasaki veya a tipik Kawasaki sendromu benzeri dediğimiz hastalık bulgularıyla bize başvurabiliyor. Hekim arkadaşların şüphelenmesi üzerine birçok hastaya MIS-C tanısı koymuştuk. Son birkaç aydır, bu vakaları görmemeye başladık. Okulların tatil edilmesi, hafta sonu yasakları ve kurallara riayet edilmesi sonrası artık çok vaka görmüyoruz. Yeni normalleşme sürecine girildiğinde vatandaşların rehavete kapılmamaları lazım. Çocuklar hafif seyrediyor ama İngiltere'de son çıkan mutant virüs sonrası uzun dönem Covid-19 dediğimiz ve 5- 6 hafta semptomların devam ettiğini aynı zamanda çocuklarda da hastalık şiddetinin artacağının bulguları gelmeye başladı. MIS-C'ye geçirdikten sonra uzun dönem hayatlarında hangi bulguları bırakacağında henüz net bir bilgi olmadığından çocukları da halen korumaya devam etmeliyiz. Kurallara aynı oranda riayet etmeliyiz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Dicle Üniversitesi Koronavirüs Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (19)

IHTIYAR:

NE İDEK LOOO, OTURUP AGLAYAK MI EYY

3
32
yanıtYanıtla
Malafat:

Öyle bir virüs ciksa ki, Senin gibi gereksiz yere nefes alanlari yok etse...

yanıt10
yanıt4
vatandaş:

1 sene cocuklar okula gitmese ne olur ölmelerinden hastalığın yayılımından onemlımı ? arkadas yapabilen uzaktan egitimini alsın yapamayan telafi gorur su hastalık gectikten sonra ya extra ders koy tanımla ama su hastalık varken cocuklar aracı tasıyıcı baskasından alıp eve getırıyor her gun eve giris cıkıs virus tehlıkesını evlere tasıyor anlamadım gitti bunun düsünülmemesi imkansız bir durum, hadi ekonomi dediniz dogru insanlar zor durumda e cocukları nıye actınız yahu uuu

21
0
yanıtYanıtla
Fps:

İşiniz gücünüz felaket tellallığı hiç birşey yok yalanınızı yiyeyim sizin

0
14
yanıtYanıtla
. Evlatlarımız değerli.:

Bir baba olarak yazıyorum. Uzak eğitimin ders saati artırılarak uzaktan eğitime devam edilmelidir. Çocuklar riske atılmamalıdır. Bağışıklıpı zayıf olan çocuklarımız var. Bir an önce öğretmen ve tüm öğrenciler aşılanmalı. Okullar ondan sonra açılmalıdır. Öğrenciler riske atıkmamalıdır.

12
1
yanıtYanıtla
mehmet:

böyle hastalıklar hep vardır hergün uydurmayın yeni şeyler

7
6
yanıtYanıtla
Realist:

Memet kafan çalışmıyor mu? Hastalık yeni çıktı demiyor zaten, ölümcül vakalar yeni görülmeye başladı diyor

yanıt6
yanıt1
şeyma:

başlarım okuluna öğrenimine. okul mokul yok, göndermiyorum!

6
2
yanıtYanıtla
...:

bir de okulları açıp sınav yapcaksınız

8
0
yanıtYanıtla
korku salmaya devam:

aferin aferin devam böyle milleti iyice paranoyak yapın

4
2
yanıtYanıtla
Tüm 19 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title