Haberler

Çanakkale'den Yola Çıkarılan 'Kutsal Emanetler', Ankara Yolunda

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 97'nci yıl dönümü kutlamaları nedeniyle bu yıl 15'incisi düzenlenen Zafer Koşusu ve Halk Yürüyüşü kapsamında Gelibolu Yarımadası'ndan alınan toprak, Çanakkale Boğazı'ndan alınan deniz suyu ve Türk bayrağından oluşan...

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 97'nci yıl dönümü kutlamaları nedeniyle bu yıl 15'incisi düzenlenen Zafer Koşusu ve Halk Yürüyüşü kapsamında Gelibolu Yarımadası'ndan alınan toprak, Çanakkale Boğazı'ndan alınan deniz suyu ve Türk bayrağından oluşan 'kutsal emanetler', Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e teslim edilmek üzere Ankara'ya gönderildi.

Zafer Koşusu ve Halk Yürüyüşü'nün başlangıcı için Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi. Törene, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, bürokratlar, askerler ve yaklaşık bin öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende konuşan Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, "Milli birlik ve beraberliğimizin en büyük örneklerinden birinin yaşandığı, Mustafa Kemal'in tarih sahnesine zaferle çıktığı, binlerce şehit verdiğimiz Çanakkale'den yola çıkan emanetlerin anlamı çok büyük. Vatan topraklarını kendi hayatlarından değerli bilen şehitlerimiz, Çanakkale'de verdikleri unutulmaz savunma ile kahramanlık, bağımsızlık ve onurlu bir yaşam simgesi olmuşlardır" dedi. "Bugün bağımsız Türk devletinin vatandaşı olarak bu topraklarda yaşıyorsak, bunu dün canını ortaya koyan şehitlerimize borçluyuz" diyen Vali Tuna, şöyle devam etti:

"18 Mart 1915 günü zamanının en ileri donanması Çanakkale Boğazı'nda beklemediği bir savunma ile karşılaşmış ve geri çekilmek zorunda kalmıştır. Müteakip aylarda emperyal güçlerin başlattıkları kara harekatı da aynı şekilde hüsranla sonuçlanmıştır. Bu zafer, 1. Dünya Savaşı sonrasında başlattığımız Kurtuluş Savaşı'nın ilham kaynağı olmuştur. Bağımsızlığın simgesi şanlı bayrağımız, Çanakkale Deniz Zaferi'nin yaşandığı Çanakkale Boğazı'ndan alınan deniz suyu ve Kara Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası'ndan alınan kutsal toprağı Sayın Cumhurbaşkanımıza takdim ederek, bu destanı bir kez daha hatırlayacağız."

Vali Tuna'nın konuşmasının ardından Gelibolu Yarımadası'ndan alınan toprak, Çanakkale Boğazı'ndan alınan deniz suyu ve rengini şehitlerimizin kanından alan şanlı Türk bayrağından oluşan kutsal emanetleri, Ankara'ya götürecek olan atletler Çağrı Özel ile Özge Tütenocaklı'ya teslim etti. Halk oyunları gösterisinin ardından protokol üyelerinin start için havaya attığı karanfillerle birlikte koşu başladı.

Vali Güngör Azim Tuna, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan öğrencilerle birlikte bir süre yürüdü.

Kutsal emanetlerin sırasıyla Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Bilecik, Eskişehir ve Ankara illerinin sınırlarından geçirilerek, 18 Mart Cuma günü Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e teslim edileceği bildirildi.

KUTSAL EMANETTEKİ RAKAMA İTİRAZ

Zafer Koşusu öncesinde, Ankara'ya gönderilen Türk bayrağının bulunduğu camekanlı şilt, tartışma konusu oldu. Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, Belediye Başkanı Gökhan ile Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Doğan, kutsal emanetler arasında yer alan Türk bayrağının camekanlı çerçevesinde sağ alt köşedeki şiltte yazılı rakamla belirtilen şehit sayısında düzeltme yapılması gerektiğini savundu.

Kutsal emanet Türk bayrağının bulunduğu camekanlı çerçeve içinde, Cumhurbaşkanına hitaben, Vali Güngör Azim Tuna'nın imzası ile yazılan, "18 Mart 1915 Çanakkale Deniz Zaferi'nin 97'nci yıl dönümü anısına, bu büyük Zaferi gerçekleştiren 253 bin şehidimizin kanlarından da rengini almış kutsal bayrağımızın kabulünü zat-ı devletlerinizden arz ederim' yazılı bölümdeki Çanakkale şehitlerinin sayısının '253 bin şehit ve gazimizin' ifadesiyle düzeltilmesi gerektiğini savunan Vali Yardımcısı Yıldızer, Belediye Başkanı Gökhan ile Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Doğan, resmi kayıtlarda yer alan şehit rakamının 253 bin olmadığını, bu nedenle de bu rakamın içinde 'şehit ve gazi' denilerek gerçekçi bir sayının ifade edilebileceğini söyledi. Zafer Koşusu öncesi, Cumhuriyet Meydanı'nda kutsal emanetlerin bulunduğu köşede uzun süre Türk bayrağının yer aldığı camekan içindeki şildi okuyan ve doğru cümleyi bulmaya çalışan Yılmazer ve beraberindekiler, Çanakkale Deniz Müzesi Komutanı Albay Can Uzunsoy'u da yanlarına çağırarak, Çanakkale'deki şehit rakamının ne olduğunu öğrenmeye çalıştı.

ES,BG,EK(AÖ/SS) - Çanakkale

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çanakkale Gelibolu Politika Güncel Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Yüzde 40 ile ilk sırada çıktı! CHP'nin yerel seçim başarısının sırrı doğru aday seçimi

Yüzde 40 ile ilk sırada çıktı! CHP'nin yerel seçim başarısının sırrı doğru aday seçimi

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

title