Haberler

Anemi Hastaları İçin Bağışlanan Bina, Diş Merkezi Yapıldı

Adana'da anemi (kansızlık) hastası 61 yaşındaki Sadık Batuman'ın, yaşadığı sıkıntıları benzer hastaların yaşamaması için öncülük ederek inşaatını yaptırıp kurdurduğu, 'Kalıtsal Kan Hastalıkları Tanı ve Tedavi Merkezi' yazılı tabela asılan iki katlı bina, 'Diş Tedavi ve Protez Merkezi' olarak hizmet vermeye başladı.

Adana'da anemi (kansızlık) hastası 61 yaşındaki Sadık Batuman'ın, yaşadığı sıkıntıları benzer hastaların yaşamaması için öncülük ederek inşaatını yaptırıp kurdurduğu, 'Kalıtsal Kan Hastalıkları Tanı ve Tedavi Merkezi' yazılı tabela asılan iki katlı bina, 'Diş Tedavi ve Protez Merkezi' olarak hizmet vermeye başladı. Bağışçı Sadık Batuman bu duruma tepki gösterdi.

Anemi hastası olan Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Batuman, kendisinin öncülüğünde ATO tarafından yaptırılan ve Sağlık Müdürlüğü'ne devredilen binanın protokole aykırı şekilde kullanılmasına karşı çıktı. Hayır işlemek isterken mağdur olduklarını belirten Sadık Batuman, hastalığı nedeniyle hiç evlenmediğini, başka insanların da aynı acıları yaşamaması için soruna çözüm bulunmasını istedi.

BİNAYI ATO YAPTIRDI

Adana'nın merkez Seyhan İlçesi'ne bağlı Akkapı Mahallesi'nde doğup büyüyen, ticaretle uğraşan ve yaklaşık 15 yıldır da ATO Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapan Sadık Batuman, anemi hastalarının çok olduğu mahallesinde 'Kalıtsal Kan Hastalıkları Tanı ve Tedavi Merkezi' yapılması için, ATO yöneticilerinin desteğini alarak 6- 7 yıl önce girişimlere başladı. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın yardımlarıyla imar planında 'sağlık tesis alanı' olarak görülen hazineye ait 3 bin 100 metrekarelik arsa, ATO'ya hibe edildi. ATO da, hayırsever üyelerinin katkılarıyla 600 bin liraya, 601 metrekare kapalı alanı olan 2 katlı bina yaptırdı.

PROTOKOL BAŞKAYDI

4 şubat 2008 tarihinde, Vali İlhan Atış'ın oluruyla, binanın zemin katının 'Kalıtsal Kan Hastalıkları Tanı ve Tedavi Merkezi' ile '112 Acil İstasyonu', üst katının da doktor odaları ve idari bölüm olarak düzenlenmesi için protokol imzalandı. Bir süre sonra ise binanın aynı zamanda 'Diş Tedavi ve Protez Merkezi' olarak da kullanılabilmesi için ricada bulundu. Bu istek üzerine, imzalanan protokoldeki şartların yanı sıra diş bölümü de eklenerek 12 mayıs 2010 tarihinde tutanak hazırlandı ve bina İl Sağlık Müdürlüğü'ne devredildi.

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NE TEPKİ

Aradan uzun zaman geçmesine rağmen binanın bir türlü hizmete açılmadığını belirten Batuman şunları söyledi:

"Geçen ağustos ayında binada bir hareketlilik gördüm ve hizmete açıldığını öğrendim. Alt kata 'kan merkezi', üst kata da 'diş merkezi' olduğunu gösteren tabelalar asılan binaya giderek, kan sayımı yaptıracağımı söyledim. Oradaki görevliler, binada sadece diş tedavisi yapıldığını söyleyince şaşırdım. Bilirkişi gözetiminde binada tespit yaptırdık. Binada 10 diş hekiminin yalnızca diş tedavisi yaptığını öğrendik. Biz, o bölgede yaşayan anemi hastalarının ekonomik durumu kötü olduğu için, kolay ulaşıp tedavi olabilmeleri için bir yer yaptırmıştık. Kalıtsal bir kan hastalığı yaşadığım için hiç evlenmedim. Hastalık nedeniyle kriz geçirdiğimde yaşadığım ağrıyı tarif edemem. Bu hastalığın tedavisi çok güç. Hayatımı bu hastalığa karşı mücadeleyle geçirdim. Bu hastalık, Adana'nın güney mahallelerinde daha çok görülüyor. Duyarlı olmalarını, protokole uymalarını ve bu soruna çözüm bulmalarını istiyoruz. Oradaki insanların dolmuşa, belediye otobüsüne verecek yol parası bile yok. Bu insanlara ve bize yardımcı olmalarını talep ediyoruz. "

SAĞLIK MÜDÜRÜ: BASİT TEDAVİLERİ YAPACAĞIZ

Kalıtsal Kan Hastalıkları Tanı ve Tedavi Merkezi'nin çok kapsamlı olması gerektiğini ancak yapılan binada tam anlamıyla bu hizmetin verilemeyeceğini savunan Adana İl Sağlık Müdürü Aytekin Kemik ise şöyle dedi:

"Bu merkez, Türkiye'de yalnızca 8 tane var. Bir tanesi Adana'da. Böyle bir merkezin içinde hematolog, onkolog, dahiliyeci, çocuk doktoru gibi birçok uzmanı bulundurmak gerekir. En başta hematoloji uzmanı bulundurmak gerekiyor ve Adana'da sadece 1 tane hematoloji uzmanı var. İmzalanan ikinci protokolde, diş ve kan merkezi olarak bir ayrım yapılmamış ama biz orada yine de kalıtsal kan hastalıklarıyla ilgili hizmet vereceğiz. Hazırlıklar sürüyor. Yatak ve cihazlar taşınıyor. Birim açılacak ve hastaları kabul edeceğiz. Basit tedavileri orada yapacağız, ağır hastalarımızı da Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi içindeki merkeze taşıyacağız. " - Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title