Haberler

Altın Portakal'da Ödüller Sahibini Buldu

Altın Portakal'a Genç Yönetmenler Damgasını Vurdu

BU yıl 47'ncisi düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, 'En İyi Film', yönetmen Seren Yüce'nin ilk filmi 'Çoğunluk' oldu. Seren Yüce aynı zamanda 'En İyi Yönetmen' heykelciğini alarak geceden iki ödülle ayrıldı. 'Çoğunluk' ve Yönetmen Tolga Karaçelik'in ilk filmi 'Gişe Memuru', geceden üç ödülle ayrıldı. Yarışmaya katılan 14 filmden 11'i festivalde ödül aldı. 'Signoria Enrica ile İtalyan Olmak' filmindeki rolüyle Claudia Cardinale 'En İyi Kadın Oyuncu' olurken, 'En İyi Erkek Oyuncu' ödülü ise iki isime gitti. 'Gişe Memuru' filmindeki rolüyle Serkan Ercan, 'Çoğunluk' filmindeki rolüyle Bartu Küçükçağlayan ödülün sahipleri oldu.

Türk Sinemasının Oskarı kabul edilen 47'nci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin kapanış töreni, Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi'nde yapıldı. Kapanış gecesinin kırmızı halı töreni, yoğun yağmur altında gerçekleşti. Geceye katılan sanatçılara kırmızı halıda şemsiyeler eşlik ederken, şemsiye bulamayanlar ıslanmaktan kurtulamadı.

Sunuculuğunu Ebru Akel ve Engin Altan Düzyatan'ın yaptığı gece, Anadolu Ateşi'nin dans gösterisiyle başladı. Gecede klarinet sanatçısı Hüsnü Şenlendirici ve Özcan Deniz, Şef Orhan Şalıel yönetimindeki Antalya Devlet Senfoni Orkestrası'yla konser verdi. 9 Ekim'de başlayan festivalde, Ulusal Uzun Metraj dalında 14, Uluslararası Uzun Metraj dalında 11, Kısa Film dalında 24, Belgesel Film dalında 20 film Venüs Heykeli'ni kazanmak için yarıştı.

Gecenin açılış konuşmasını yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, güzel bir 5 gün geçirdiklerini belirterek, "Konukseverlikte kusurlarımız eksiklerimiz olduysa affola" dedi. Festivalin bu yıl Antalya'nın komşu illeri Isparta ve Burdur'da da coşkuyla karşılandığını belirten Akaydın, 48'nci Uluslararası Antalya Altın Portaktal Film Festivali'nde buluşma dilekleriyle sahneden indi.

HALKIN PORTAKALI

Gecede, ilk ödül Antalya'nın mahallelerinde amatör sinemacıların çektiği 14 film arasında yapılan seçimle Halkın Portakalı dalında verildi. Halkın Portakalı'nda üçüncülük ödülü 'Sen' filmiyle Dolunay ekibine giderken, ikincilik ödülü 'Es' filmiyle Kıssadan Hisse ekibine gitti. Halkın Portakalı'nda birincilik ödülünü 'Son Helva' filmiyle Karambol ekibi aldı. Karambol ekibi 60 bin TL'lik ödülün de sahibi oldu.

KISA FİLM ÖDÜLLERİ

Kısa Film dalında Övgüye Değer Jüri Özel Ödülü, 'Dönüşü Olmayan Yol' filmine giderken, Dijital Film Akademisi ödülünü iki film paylaştı. Serhat Karaaslan'ın 'Bisiklet' ve Bora Yüksel'in 'Teneke' filmi 5 bin TL'lik ödülün sahibi oldu. En İyi Kısa Film ödülünü ise Altın Palmiye ödüllü yönetmen Ser Avedikia 'Kar' adlı filmiyle Yönetmen Erol Mintaş'a verdi. Genç yönetmen Mintaş, konuşmasında, Doğubeyazıt halkı ve Doğubeyazıt Belediyesi'ne teşekkür etti. Mintaş, "Anadolu kültürü olmasaydı, bu film olmayacaktı. Benim filmim bu belirsiz savaşın bir ailenin üzerinde yarattığı trajediyi anlatıyordu. Sürekli o kadar politik şeylerin altında presleniyoruz ki, insana dair şeyler gündeme geldi. Bu ödülü uykuları helikopter sesleri arasında bölünmeyecek çocuklara adıyorum" diye konuştu.

BELGESEL FİLM ÖDÜLLERİ

Belgesel Film Dalı'nda Övgüye Değer Jüri Özel Ödülü, 'Ordu'da Bir Argonot' isimli belgeseliyle Rüya Arzu Köksal'ın oldu. Ödülünü Coşkun Aral'ın elinden alan Köksal, "Şoktayım, hiç beklemiyordum. Bir konuşma hazırlamadım. Bu ödülü bütün Ordulular için alıyorum" dedi. En İyi İlk Belgesel Ödülü'nü Reyan Tuvi'nin yönetmenliğini yaptığı 'Ofsayt' ve 'Herkes Uyurken' isimli belgesiyle Erdem Murat Çelikler paylaştı. Ödülünü alan Yönetmen Tuvi, "Bu ödülü bütün gözaltında öldürülenler için alıyorum" dedi. En iyi Belgesel Ödülü ise yüzyıllardır süregelen bir geleneğin, konar-göçer yaşam biçiminin Anadolu'daki son temsilcileri olan Sarıkeçililer'i konu alan 'Anadolu'nun Son Göçerleri Sarıkeçililer' isimli belgeseliyle Yüksel Aksu'nun oldu. Aksu, belgeseli sosyal sorumluluk olarak düşündüklerini belirterek, "Toroslardaki göçler, ormana zarar verdiği gerekçesiyle yasaklandı. Bin yıllık göçebe kültürünü kayıt altına alalım istedik. İki sene sürdü, mahvolduk. Keneler, çadırlar falan. Ödül falan beklemiyordum. Ödülü dağlarda özgürce dolaşan Yörüklere adıyorum" diye konuştu.

ÖZEL ÖDÜLLER

ULuslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Uluslararası Uzun Metraj filmler içinde değerlendirmesini yapan Gençlik Jürisi, ödülünü 'Vittorio Meydanında Bir Asansör'de Medeniyet Çatışması' filmine verdi. Festivalin Ulusal Uzun Metraj yarışmasına katılan filmler arasında seçimini yapan Kent Konseyi ise yönetmen Selim Demirdelen'in 'Kavşak' filmini ödüle değer buldu. SİYAD ise Uluslararası alanda Agusti Vila'nın 'Sineklik' isimli filmini ödüle değer buldu. SİYAD'ın ulusal jürisi Derviş Zaim'in 'Gölgeler ve Suretler'ini seçti. Yönetmen Zaim ödülünü alırken "Bu ödül bizi onurlandırdı. Güzel oğlum Ege için alıyorum" dedi.

ULUSLARARASI UZUN METRAJ ÖDÜLLERİ

Uluslararası Uzun Metraj Dalı'nda En İyi Erkek Oyuncu Ödülü 'Arnavut' isimli filmdeki başrolüyle Nik Xhelilaj'a gitti. Xhelilaj'a ödülünü CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç takdim etti. 'Sineklik' filmindeki rolüyle Emma Sußrez En İyi Kadın Oyuncu ödülünü alırken, 'Ateşkes' isimli filmiyle Lancelot Von Naso En İyi Yönetmen Ödülü'nün sahibi oldu. Uluslararası Uzun Metraj dalında En İyi Film ödülünü ise iki film paylaştı. Jüri Başkanı Bahman Ghobadi'nin açıkladığı En İyi Film ödüllerinde Danis Tanovic'in 'Güzel Bir Hayat Düşlerken' ve Zhang Lu'nun 'Tümen Nehri' ödülü paylaştı.

JÜRİNİN İŞİ KOLAY OLMADI

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj yarışmasının sonuçları açıklanmadan önce jüri üyeleri tek tek sahneye çağırıldı. Jüri Başkanı Kadir İnanır, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin iki büyük amacı olduğunu söyledi. İnanır, "Birincisi sinema endüstrisinin gelişmesini sağlamak, ikincisi Antalya'nın uluslararası alanda tanımıtını güçlendirmek. Bu iki büyük amaç, her yıl yeniden olgunlaşarak büyüyor" diye konuştu. Altın Portakal'ın her sinemacıyı 'Bu yıl güzel ve büyük bir film çekelim Antalya'da yarışalım' diye heyecanlandırdığını kaydeden İnanır, "Derecelendirmekte zorluk çektik. Jürinin işi kolay olmadı. İnce eledik, sık dokuduk. Kazananlar sevinebilir, seçilmeyenler üzülmesin. Onlar iyi film çekmiş olmanın onuruyla yaşasın. Bu yılki festivalin tek galibi var, Türk sineması. Küçük bir hayalle başlayıp tüm dünyayı yeniden kurabilecek büyü sinemadır. Dünyayı daha yaşanır kılmak için bu büyünün arkasında inatla koşacağız" diye konuştu.

ULUSAL UZUN METRAJ ÖDÜLLERİ

Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ilk olarak En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülü açıklandı. Ödülü bu yıl iki isim paylaştı. 'Kavşak' filmindeki rolüyle Cengiz Bozkurt ve 'Saç' filmindeki rolüyle Rıza Akın bu yılki ödülün sahibi oldu. Oyunculara ödülünün Büşra Pekin verdi. En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülü ise Sinan Çetin'in yönetmenliğini yaptığı 'Kağıt' filmindeki rolüyle Ayşen Guruda'nın oldu. Ulusal Uzun Metraj Yarışmasının özel ödüllerinden Dr. Avni Tolunay Özel Ödülü, 'Signoria Enrica ile İtalyan Olmak' filminin yapımcısı Elvan Albayrak'ın oldu. Behlül Dal Özel Ödülü ise iki isme gitti. 'Press' adlı filmle Aram Dilbar ve 'Atlı karınca' filmiyle Zeynep Oral'ın oldu. Aram Dilbar ödülünü tüm faili meçhul gazetecilere, özellikle de Musa Anter'e adadı. 47'nci Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Sanat Yönetmeni ise 'Hayda Bre' filmiyle Nihat Düşko'nun oldu. En İyi Kurgu Ödülü ise Derviş Zaim'in 'Gölgeler ve Suretler' filmindeki çalışmasıyla Aylin Zoi Tinel'e gitti.

SAHNEYE CEP TELEFONUYLA BAĞLANDI

Altın Portakal'da En İyi Müzik ödülü, 'Kar beyaz' film müziğiyle Mircan'a verildi. Mircan, ödülünü alırken "Ödül için yapmadım, çok sevdiğim, inandığım bir projeye en iyi müziği yapmaya çalıştım" dedi. En İyi Görüntü Yönetmeni ödülü ise 'Saç' ve 'Gişe Memuru' isimli filmlerle Ercan Özkan'a gitti. Altın Portakal'da En İyi Erkek Oyuncu ödülü de ikiye bölündü. Ödülü 'Gişe Memuru' filmindeki rolüyle Serkan Ercan ile 'Çoğunluk' filmindeki rolüyle Bartu Küçükçağlayan paylaştı. CHP eski Lideri Deniz Baykal, En İyi Kadın Oyuncu ödülünü 'Signoria Enrica ile İtalyan Olmak' filmindeki rolüyle Claudia Cardinale'ye gittiğini duyurdu. Festivale katılamayan Cardinale'ye ekip arkadaşları cep telefonuyla ulaştı. Sahneye cep telefonuyla bağlanan Claudia Cardinale, "Türkleri çok seviyorum. Orada olamadığım için üzgünüm" dedi. 'Atlıkarınca' filminin senaryosunu yazan İlksen Başarır ve Mert Fırat, En İyi Senaryo ödülünün sahibi oldu.

EN İYİ YÖNETMEN SEREN YÜCE

En İyi Yönetmen Ödülü, ilk filmi 'Çoğunluk'la Seren Yüce'nin oldu. Yüce, ödülünü Emek Sineması'nı yıkmakta ısrarcı olanlara adadı. Jüri Özel Ödülü'nü vermek üzere sahneye gelen jüri üyesi Atilla Dorsay, dünya teamüllerine göre bu ödülün ikincilik ve üçüncülüğe tekabül ettiğini söyledi. Jüri Özel Ödülü'nün yönetmelikte olmamasına rağmen jüri üyelerinin ricasıyla yönetmelik kapsamına alındığını belirten Dorsay, "Özel ödüller daha önce filmlere veriliyordu. Esas olan filmleri ödüllendirmektir. Eskiye dönülmesini ve özel ödülün korunup maddi karşılığı olmasını öneriyor ve bekliyoruz" diye konuştu. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü, 'Press' filminin oldu. Filmin yönetmeni ve yapımcısı Sedat Yılmaz, "Bu ülkenin sokaklarına barış gelebilmesi için yeni bir dil kurulması gerektiğini düşünüyorum. Bu film bunun için küçük bir çaba. Kürtlerin yaşadıklarını anlatma çabasıdır. İki genç gazeteci, Ferhat Tepe ve Nazım Babaoğlu, her ikisi de 18 yaşında öldürüldü. Bu ödülü onlara adıyorum" diye konuştu. 47'nci Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi İlk Film ödülü Yönetmen Tolga Karaçelik'in 'Gişe Memuru' filminin oldu.

ÇOĞUNLUK EN İYİ FİLM

Festivalde En İyi Film ödülü ise Yönetmen Seren Yüce'nin 'Çoğunluk' filmine verildi. Altın Portakal Jürisi; Bartu Küçükçağlayan, Settar Tanrıöğen, Nihal Koldaş, Esme Madra, Erkan Can'ın oynadığı filmi, oybirliğiyle 'En İyi Film' seçti. 21 yaşındaki Mertkan'ın sıradan hayatının garsonluk yapan Kürt asıllı Gül ile tanışmasıyla birlikte değişiminin anlatıldığı filmin yönetmeni Seren Yüce, "Bir arkadaşlık ürünü film. Ondan güzel oldu" dedi.

Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin kapanışında grafik sanatçısı Erkan Yüce tarafından hazırlanan 48'inci festivalin afişi de tanıtıldı. 47'nci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, Özcan Deniz konseriyle sona erdi.

- KUTU -

47'nci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Ödülleri:

ULUSAL UZUN METRAJ:

En İyi Film: Çoğunluk (330.000 TL + Altın Portakal heykeli)

En İyi İlk Film: Gişe Memuru (50.000 TL + Altın Portakal heykeli)

En İyi Yönetmen: Seren Yüce (Çoğunluk) (50.000 TL + Altın Portakal heykeli)

En İyi Senaryo: İlksen Başarır, Mert Fırat (Atlı Karınca) (30.000 TL + Altın Portakal heykeli)

En İyi Görüntü Yönetmeni: Ercan Özkan (Saç) (Gişe Memuru) (30.000 TL + Altın Portakal heykeli)

En İyi Müzik: Mircan (Kar beyaz) (30.000 TL + Altın Portakal heykeli)

En İyi Kadın Oyuncu: Claudia Cardinale (Sinyora Enrica ile İtalyan Olmak) (Altın Portakal heykeli)

En İyi Erkek Oyuncu: Serkan Ercan (Gişe Memuru), Bartu Küçükçağlayan (Çoğunluk) (Altın Portakal heykeli)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Ayşen Gruda (Kağıt) (Altın Portakal heykeli)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Cengiz Bozkurt (Kavşak), Rıza Akın (Saç) (Altın Portakal heykeli)

En İyi Kurgu: Aylin Zoi Tinel (Gölgeler ve Suretler) (Altın Portakal heykeli)

En İyi Sanat Yönetmeni: Nihat Düşko (Hayda Bre) (Altın Portakal heykeli)

Behlül Dal Jüri Özel Ödülü: Zeynep Oral (Atlı Karınca), Aram Dildar (Press) (Altın Portakal heykeli)

Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü: Elvan Albayrak (Sinyora Enrica ile İtalyan Olmak)(Altın Portakal heykeli)

SİYAD Ödülü: Gölgeler ve Suretler (Altın Portakal heykeli)

Jüri Özel Ödülü: Press (Altın Portakal heykeli)

ULUSLARARASI UZUN METRAJ FİLM YARIŞMASI:

-

En İyi Film: Güzel Bir Hayat Düşlerken ve Tümen Nehri

En İyi Yönetmen: Lancelot Von Naso

En İyi Erkek Oyuncu: Nik Xhelilaj

En İyi Kadın Oyuncu: Emma Sußrez

SİYAD Özel Ödülü: Sineklik

BELGESEL ÖDÜLLERİ:

-

Övgüye Değer Jüri Özel Ödülü: Ordu'da Bir Argonot

En İyi Belgesel: Anadolu'nun Son Göçerleri Sarıkeçililer

En İyi İlk Belgesel: Ofsayt ve Herkes Uyurken

ULUSAL KISA FİLM ÖDÜLLERİ:

-

Övgüye Değer Jüri Özel Ödülü: Dönüşü Olmayan Yol

En İyi Kısa Film: Kar

Dijital Film Akademisi Ödülü: Bisiklet ve Teneke

DİĞER ÖDÜLLER:

-

Gençlik Jürisi Ödülü: Vittorio Meydanında Bir Asansör'de Medeniyet Çatışması

Kent Konseyi Ödülü: Kavşak

Halkın Portakalı: Son Helva.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title