Haberler

Almanya'da Koalisyon Görüşmelerinde Çifte Vatandaşlık Tartışılıyor

CDU Yönetim Kurulu Üyesi Özkan: "Bu konunun bu dört yıllık dönemde çözüleceğini düşünüyorum"

Erbil Başay/Cüneyt Karadağ - Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Yönetim Kurulu Üyesi Aygül Özkan, Almanya'da çifte vatandaşlık konusunun gelecek 4 yıl içinde çözüleceğine inandığını söyledi.

Aşağı Saksonya eyaletinin eski Sosyal İşler, Kadın, Aile, Sağlık ve Uyum Bakanı olan Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya'da hükümet kurmak için Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında yürütülen koalisyon görüşmelerinde içişleri ve adalet komisyonunda çifte vatandaşlığın yoğun şekilde tartışıldığını ifade etti.

SPD'nin bir kısıtlama olmadan genel bir çifte vatandaşlık verilmesini istediğine işaret eden Özkan, Birlik partilerinin de değişik önerilerde bulunduğunu kaydetti.

Özkan, CDU ve CSU partilerinde Almanya'da doğan yabancı gençlerin 18-23 yaşları arasında Alman vatandaşlığı ve ebeveynlerin vatandaşlığı arasında seçime zorlayan "opsiyon modelinin" incelenmesi yönünde bir görüşün olduğunu ancak kendisinin buna sıcak bakmadığını belirtti.

Bu konuda gençlerin karar verme süresinin 23 yaşından 30 yaşına kadar çıkartılmasının önerildiğini söyleyen Özkan, "23 yaş değil de 30 yaşına kadar bu süreyi uzatırsak sorunlar değişmeyecek. Bir insanın 23 yaşına kadar sıkıntıları varsa 30 yaşında sıkıntıların daha da artacağını düşünüyorum" dedi.

Herkes için vatandaşlık değil, opsiyon modeli ile sıkıntıya giren gençler için başka bir model üzerinde durulduğunu belirten Özkan, "opsiyon uygulaması kaldırılsın, burada doğanlar otomatik çifte vatandaşı olsun" diye bir düşüncenin de bulunduğunu kaydetti.

Aktif ve pasif vatandaşlık modeli düşüncesi -

Burada "çifte vatandaşlık olsun derken bir aktif bir de pasif vatandaşlık düşünüldüğünü" belirten Özkan, "Yani burada yaşıyorsunuz, Alman vatandaşısınız. Yaşam ortamınız burasıysa Alman vatandaşlığınız aktif, Türk vatandaşlığınız pasif kalıyor. Yaşadığınız ülkede oy hakkını kullanabiliyorsunuz. İstediğiniz zaman Türkiye'ye gittiğinizde mesela 6 aydan fazla kaldığınızda Türk vatandaşlığınız aktif oluyor, Alman vatandaşlığınız pasif oluyor. Stand-by moda geçiyor, kaybolmuyor" diye konuştu.

Özkan, bu modelin İspanya ve Latin Amerika ülkeleri arasında ve İskandinav ülkelerinin kendi aralarında uygulandığı bir model olduğuna dikkat çekti. Özkan, böyle bir uygulamanın CDU'da ve halkın bir kesiminde bulunan endişeleri de giderebileceğini ifade ederek, bunun üzerinde daha ayrıntılı çalışma yapmanın faydalı olacağını kaydetti.

Bu uygulamanın CDU içinde bir kaç yıldan beri tartışıldığını ve üzerinde bilim adamlarının da çalıştıklarını ifade eden Özkan, "Bu konunun bu dört yıllık dönemde çözüleceğini düşünüyorum. Biz bu çalışmaları çok önceden başlattık" dedi.

SPD'nin çifte vatandaşlığı seçim kampanyasında malzeme yaptığını belirten Özkan, bu konuya çok dikkatli, çok hassas ve ayrıntılı yaklaşılması gerektiğinden seçim kampanyasında konu olmaması gerektiğine inandığını söyledi.

Birlik partileri ile SPD'nin gelecek 4 yıl istikrarlı bir hükümet kurmak için yoğun bir şekilde koalisyon görüşmeleri yürüttüklerini ifade den Özkan, Almanya'nın sorunları gelecek yıllarda çözülsün diye çaba sarf edildiğini sözlerine ekledi. - Berlin

Kaynak: AA / Güncel

Aygül Özkan Almanya Karadağ Erbil Politika Güncel Haberler

Bayram günü infial yaratan olay! Atatürk anıtına baltalarla saldırdılar

Bayram günü infial yaratan olay! Atatürk anıtına baltalarla saldırdılar

Namaz çıkışı Özel'i kızdıran sözler: Bayram sabahı ne konuştuğunu bil

Namaz çıkışı Özel'i kızdıran sözler: Bayram sabahı ne konuştuğunu bil

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

Atatürk Anıtı'na baltayla saldırı! Provokatörlerden 'Neden' sorusuna 'Sadece Allah rızası için' yanıtı

Atatürk Anıtı'na baltayla saldırı! Provokatörlerden "Neden" sorusuna "Sadece Allah rızası için" yanıtı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title