Haberler

Akil İnsanlar Üyesi Can: HDP'nin Olaylardaki Rolü Abartıldı

Güncelleme:

Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Bölgesi Grubu Üyesi Celalettin Can, "HDP'nin şu son olaylardaki rolü biraz abartıldı. HDP 'sokağa çıkın' demeden önce olaylar zaten başlamıştı. Dolayısıyla Demirtaş'ın sözlerini abartıp, her şeyin HDP'nin üzerine yıkılmaması gerektiğini söyledik" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Akil İnsanlar Heyeti ile yaptığı ve halen devam eden toplantıdan 2 isim erken ayrıldı. Mazeretleri olan İç Anadolu Bölgesi Komisyonu Üyesi Celalettin Can ve Doğu Ergil gazetecilere açıklamalarda bulundu.

ÖCALAN'IN MESAJLARI DOĞRUDAN AKTARILSIN

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Akil İnsanlar Heyeti ile yaptığı görüşmeyi gazetecilere değerlendiren Can, heyetin Öcalan'ın mesajlarını aracılar üzerinden değil doğrudan doğruya Türkiye toplumuna ve kamuoyuna hiçbir süzgeçten geçirilmeden ifade etmesi noktasında mutabık kaldığını anlattı.

"HÜKÜMET TEPKİYLE KARŞILAMADI"

Can, gazetecilere yaptığı açıklamasına şöyle devam etti:

"Benim görebildiğim kadarıyla hükümet yetkilileri de başta sayın Başbakan olmak üzere, dinlerken tepkiyle karşılanmadı. Hükümet bunu ne kadar yerine getirir... Ama olumlu karşılanıyor bu görüş. Doğrudan doğruya Öcalan'la muhatap olma ve Öcalan'ın Türkiye kamuoyuyla muhatap olması."

Celalettin Can, Akil İnsanlar Heyeti arasından 10 kişilik grubun oluşturulması, hükümetle Öcalan arasında görüşmeyi sağlaması yönündeki söylemler için ise "10 kişilik veya başka bir grubun görüşünden öte, akillerin genel ortak eğilimi bu. İstisnalar vardır ama genel eğilim bu. Hükümet bunu dinledi, tepkiyle karşılamadı. Sanırım bugün veya başka bir zaman sayın Başbakan veya hükümet yetkilileri, bu konuda bir açıklama yapar" ifadelerini kullandı.

"MÜSLİM, TÜRKİYE TOPLUMU İÇİN RİSK OLMADIKLARINI İLETTİ"

Kobani'yle (Ayn el Arap) ilgili konuşulan bir başlık olup olmadığı konusunda ise Can, "Sabah toplantıya giderken, Kobani Kantonu Başkanı Enver Müslim'le konuşarak gittim. Telefonla onun söylediklerini not aldım. Kobani direnişçileri, hükümetten silah istemiyor, insani bir koridor açılmasını istiyorlar. Buradan yiyecek içecek daha değişik araçların girmesi konusunda görüş vardı. Doğrudan doğruya silah istemiyorlar. Ayrıca sınır kapılarında bazı askerlerin ve Mardin valisinin engel olduğunu ve yaralıları içeri sokmak istemediğini, hatta bazı yaralıların da vefat ettiğini, heyetleri kabul etmediğini de bildirdi" diye konuştu.

Müslim'in Türkiye toplumu için risk olmadıklarını ilettiğini aktaran Can, bu görüşleri bir sayfa halinde Başbakan Davutoğlu'na sunduğunu bildirdi. Celalettin Can, Başbakan'ın Kobani ve İmralı konusunda olumsuz bir tepki vermediğini söyleyerek, hükümetin bu konudaki görüşlerini daha sonra açıklayabileceğini dile getirdi.

"OLAYLAR HDP'NİN ÇAĞRISINDAN ÖNCE BAŞLADI"

Can, Başbakan Davutoğlu'nun ve yanındaki yetkililerin talepleri dinlediğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"HDP'nin şu son olaylardaki rolü biraz abartıldı. HDP 'sokağa çıkın' demeden önce olaylar zaten başlamıştı. Dolayısıyla Demirtaş'ın sözlerini abartıp, her şeyin HDP'nin üzerine yıkılmaması gerektiğini söyledik. Kobani konusunda Türkiye halkı duyarlı ve Kobani konusunda daha başka bir siyaset izlemek gerekir. Kışkırtıcı ve tahrik edici dilden kaçınmak gerekir. Bunu yaparken de olan olaylar, ölümler, cam kırmalar çeşitli davranışlar da akiller tarafından eleştirildi."

"BU KADAR NİTELİKLİ TOPLANTIYA İLK KEZ ŞAHİT OLDUM"

Öte yandan Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Bölgesi üyesi Porf. Dr. Doğu Ergil de, toplantı çıkışında basın mensuplarına açıklamada bulundu. "Bu kadar nitelikli bir toplantıya ilk defa şahit oluyorum" diyen Ergil, "Sadece felsefi çerçeveyi çizmesi değil. Pratiğe yönelik önerilerin de dile getirildiği ve ciddi biçimde hükümet erkanı orada sadece başbakan yok. Bunu sadece asayiş bakış açısıyla görmediklerini anlıyorum. Yeter ki bu pratiğe böyle dökülebilsin" dedi.

"UMUDUM ARTTI"

Ergil, "Akil insanlar denilen heyetin şimdiye kadar çalışmalarında ve öğrendiklerinde çok ciddi bir tecrübe kazandıklarını, doğruyla yanlışı, duygusalla akli olanı ayırabilecekleri olgunluğa geldiğini gördüm. Ve umudum arttı, onu da söyleyeyim" diyerek düşüncelerini dile getirdi.

Kaynak: AA / Güncel

İç Anadolu Bölgesi Celalettin Can Türkiye Kobani Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Alita: Savaş Meleği filmi oyuncuları kim? Alita: Savaş Meleği filmi konusu, oyuncuları ve Alita: Savaş Meleği özeti! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! KDV'ye zam mı geliyor? Kafelerde KDV'ye zam mı gelecek?
500

Yorumlar (99)

aytekin:

akpye oy atanlar yazıklar olsun size şehitlerin hakkını nasıl ödeyeceksiniz acaba bunlara ragmen hala akpyi savunanlar yazık size.

12
14
yanıtYanıtla
KÜRT SERHAD:

Kobani Düşerse bırak Türkiyeyi dünyayı yakarız. Koridor açın Kobanide savaşmak isteyen Kürtler gitsin Kobaniye Kardeşlerimize Mühimmat silah yollamak istiyoruz. Akıllı olun Ülkeyi Kaosa sürüklemeyin ey AKP hükümeti. Kürtlerin sayesinde adam oldunuz Kim size oyveriyor sanıyorsunuz.

13
12
yanıtYanıtla
hamıdoo:

suruc kapısını kandıl kapısımı sandın

yanıt0
yanıt0
mustid 180:

keske vermeseydiniz oy

yanıt0
yanıt0
AHMRT:

15 YAŞINDAKİ KIZ BİLE GİTMİŞ ÇARPIŞMAYA BİR HAFTA ÖNCE DEFNEDİLDİ SEN HALA BURDASIN SERHAT

yanıt0
yanıt0
serdar:

en dogrusu, sayin ocalanin serbest kalmasi. hayirli olsun

13
12
yanıtYanıtla
VAHDET:

VATANA İHANET EDENLERİN HEPSİNE ER GEÇ HESAP SORULACAK SANMAYIN Kİ BU VATAN SAHİPSİZ BİZ SESSİZ YIĞINLARINSESİ PATLARSA ONLARIN HEPSİ KACACAK DELİK ARAYACAKLAR

17
5
yanıtYanıtla
sende kimsin can:

ez kurdim, ez muslimanim : ez köka pkk à tinimben Kürtum , ben Muslimanim : ben pkk anin sonu getirecegim

14
8
yanıtYanıtla
adem:

hdp ve pkk ayni pislik , her Türk ilinde onlara karsi savasilmali. . Her Askere ve polise karsilik pkkli ve hdpli yok edilmeli

7
14
yanıtYanıtla
zeki:

seni bölücü seni. senin gibi bölücüler yüzünden ülke bu hale geldi adem. ama unutma adem ajanmısın nesin bilmiyorum adem ama bu ülke senin gibi kafatasçılara ve bölücülere rağmen yinede bölünmeyecek.

yanıt0
yanıt0
Tüm 99 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title