Haberler

Adliyede Kriz! Açığa Alınan Hakim Özçelik, Başsavcı Vekili ile Tartıştı

Güncelleme:

HSYK tarafından açığa alınan Hakim Metin Özçelik, Çağlayan Adliyesi'nde gazetecilerle vedalaşırken odaya giren Başsavcı Vekili ile tartıştı.

'Paralel yapı' soruşturmalarına bakan İstanbul'daki 10. Sulh Ceza hakiminin reddi kararına imza atan ve açığa alınan hâkim Metin Özçelik akşam saatlerinde Çağlayan Adalet Sarayı'na geldi. Metin Özçelik, adliyede bulunan basın odasına uğradı. Gazetecilere 'Odamı topladım. Sizinle de vedalaşmaya geldim." dedi.

SORUMLU BAŞSAVCI VEKİLİ POLİSLE BASIN ODASINA GELDİ: ÇIKIN DIŞARIDA YAPIN

Özçelik, gazetecilerle kararı hakkında sohbet ederken adliyenin idari işlerinden sorumlu başsavcı vekili Hacı Hasan Bölükbaşı ve bir grup polis basın odasına geldi. Bölükbaşı, odanın kapısını açarak, 'Burayı boşaltın. Burada basın açıklaması yapılamaz. Yapacaksanız çıkın dışarda yapın" dedi.

GAZETECİLER TEPKİ GÖSTERDİ

Bu duruma ilk tepkiyi gazeteciler gösterdi. Gazeteciler 'Başsavcı vekili Bölükbaşı'ya "Burası basın odası. Sohbet ediyoruz. Açıklama yapılmıyor. Basın açıklaması yapılsa kameralar ve fotoğraf makineleri olurdu. Biz sohbet ediyoruz" dedi.

"LÜTFEN DIŞARI ÇIKAR MISINIZ"

Basın mensuplarının itirazının ardından başsavcı vekili Bölükbaşı, açığa alınan hâkim Metin Özçelik'e dönerek 'Lütfen dışarı çıkar mısınız?' dedi. Özçelik de 'Tamam çıkıyorum başsavcım' diyerek çantasındaki yazılı açıklamaları basın mensuplarına dağıttı. Bu sırada Bölükbaşı yanındaki polislerle birlikte basın odasından ayrıldı. Ancak bazı basın mensuplarının "Çıkmayın" demesi üzerine bir süre daha odada kaldı.

"KARARIM HUKUKİDİR"

Kararının arkasında olduğunu belirten Özçelik, "Kararım tamamen hukukidir. Türkiye'de yaşananlar uzun süre sürdürülebilir bir durum değil. Türkiye'ye hukuk geri geldiğinde, şu an bu kararları verenler arkasında durabilecek mi? Umarım onlar da hukuki olarak kararlarını savunabilirler. Bu az önceki olay bile Türkiye'nin şu andaki geldiği durumu gösteriyor." dedi. Özçelik, bu sözlerinin ardından gazetecilerle tek tek tokalaşarak veda etti.

TAHLİYE KRİZİ

17-25 Aralık soruşturmalarının ardından, emniyetten tasfiye edilen polisler daha sonra 'devletteki paralel yapı' soruşturmaları kapsamında tutuklanmıştı.

Polislerin tahliyesini isteyen avukatları, geçtiğimiz hafta pazartesi günü nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği yerine İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Oysa sulh ceza hâkimlikleri kurulurken çıkarılan kanuna göre, 'soruşturma kapsamındaki tutukluluk hallerine ve itirazlarına ilişkin başvuruları sulh ceza hakimleri' değerlendirdi. Talebi değerlendiren Metin Özçelik, polislerin tarafsızlığını yitirdiği için 'redd-i hâkim talebinde bulunduğu 10. Sulh Ceza hâkiminin de reddi yönünde karar vermişti. Hâkim Özçelik tahliye taleplerinin gelmesi üzerine soruşturma savcılarından şüphelilerle ilgili dosyayı istedi. Ancak soruşturma savcılığı yetkinin Sulh Ceza Hâkimliği'nde olduğunu belirterek, dosyaları göndermedi.

Tahliye taleplerini değerlendirmesi için ise dosyayı İstanbul 32. Asliye Ceza Hâkimliği'ne gönderdi. Bu mahkeminin hâkimi ise, Hrant Dink davasına bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin üye hâkimi olan Mustafa Başer.

Hâkim Başer cumartesi gecesi kararını verdi. Ancak soruşturma dosyalarını savcılığın 'yetkili olmadığı' için göndermediği Hâkim Başer, soruşturma dosyalarını incelemeden kararını açıkladı. Hâkim Başer, Samanyolu TV yöneticisi Hidayet Karaca ile Yurt Atayün, Ali Fuat Yılmazer ve Ömer Köse gibi isimlerin de aralarında bulunduğu 70'e yakın polisin tahliyesine karar verdi.

Mahkemenin bu kararı ile yargıda yeni bir tartışma başladı. Çünkü Sulh Ceza Hâkimliği devreye girdi. Nöbetçi İstanbul 10. Sulh Ceza Hâkimliği bir karar verdi. Yetkinin kendisinde olduğunu belirten İstanbul 10. Sulh Ceza Hâkimliği 'İstanbul 29. ve 32. Asliye Ceza mahkemelerinin kararlarının geçersiz olduğuna, soruşturma aşamasındaki tutuklama ve itirazları değerlendirme yetkisinin Sulh Ceza Hâkimliği'nde olduğuna' hükmetti. Sulh Ceza Hâkimliği bu kararını polislerin tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nden sorumlu Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na da göndererek, polislerin tahliye edilmesinin önüne geçti. HSYK 2. Dairesi, Metin Özçelik ile Mustafa Başer'in, haklarındaki soruşturma sonuçlanana kadar tedbiren açığa alınmasına karar verdi.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Metin Özçelik Mustafa Başer İstanbul Türkiye Güncel Haberler

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

Bakan Özhaseki: Çöken binanın yapımında deniz kumu kullanılmış, 1,5 kat kaçak olarak eklenmiş

Bakan Özhaseki: Çöken binanın yapımında deniz kumu kullanılmış, 1,5 kat kaçak olarak eklenmiş

Bakmadan Geçme

LGS SONUÇ TARİHİ 2024 #128204 LGS sınav sonuçları ve yerleştirme tarihi ne zaman açıklanacak? MEB LGS sınavı cevap anahtarı! Okullar erken mi kapanacak iddiaları doğru mu? Okullar erken mi kapanacak, ne zaman kapanacak 2024? TV YAYIN AKIŞI 2 HAZİRAN #128250 Bu akşam hangi dizi ve filmler var? Pazar günü televizyonda neler var? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 2 Haziran Pazar Survivor yeni bölüm! Kuyumcular Pazar açık mı? Pazar günü kuyumcular açık mı, saat kaça kadar açık? Kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanacak iddiası doğru mu? 3 ay kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanır mı? İtalya Çin voleybol maçı ne zaman? İtalya Çin voleybol maçı hangi kanalda, saat kaçta? Dünya kahvaltı günü nedir? Dünya kahvaltı günü ne zaman kutlanır, ilk ne zaman kutlandı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 2 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? LGS sınav soruları ve cevap anahtarı ne zaman açıklanacak 2024? MEB 2024 LGS cevap anahtarı! YDUS cevap anahtarı yayınlandı mı? ÖSYM YDUS 2024 soru kitapçığı ve cevap anahtarı! 2024 ve 2025 okullar ne zaman açılacak? 2024 – 2025 eğitim öğretim dönem ne zaman başlayacak? Zorunlu askerlik kalkacak mı? Zorunlu askerlik kaldırılacak mı 2024? 2 Haziran hangi burç? 2 Haziran'da doğanlar hangi burç oluyor? 2 Haziran tarihi hangi burç olur? Kurban Bayramı hangi gün başlıyor? Kurban Bayramı hangi tarihte, ayın kaçında başlayacak?
Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

Pervin Buldan'dan Çiller'e: Senin eşin yatağında öldü, bizimkiler ise senin emrinle işkenceyle

500

Yorumlar (107)

akp liyiz:

paçavradır bu gazeteler sözcü cumhuriyet yurt taraf zaman ve diğer paçavralar

39
119
yanıtYanıtla
Uyan TürkiyemobilWeb@haberler.com:

AK PARTİ YİNE EZİCİ ÇOĞUNLUKLA İKTİDAR OLACAKTIR. 13 YILLIK KAZANIMLARI DIŞ DESTEKLİ BİR TERÖR ÖRGÜTÜ OLAN F TİPİNE KURBAN ETMEYECEĞİZ.

13
26
yanıtYanıtla
KAYSERİLİ:

AKP ÇARESİZCE ÇIRPINIYOR, ÇIRPINDIKÇA BATIYOR.

26
11
yanıtYanıtla
BABA:

Sohbet edeceksen kahveye git ulan. Orası Resmi müessese babanın çiftliği değil gugukcu. . .

17
20
yanıtYanıtla
BİR ANKET:

Ülkemizde adalet sisteminin bağımsız olduğuna inanıyor musunuz ? inanıyorsanız olumlu seçeneği , inanmıyorsanız olumsuz seçeneği tıklayınız.

15
20
yanıtYanıtla
akıllım:

pensilvanyaya hadi hadi vatanına

12
23
yanıtYanıtla
Ciamaat masum ayagina yatiyorMobil-IOS:

Bu kadar sabir edildigine dua etsinler.Erdogan son kaleydi,ülke elden gidecekdi.Bunu ilerde Akp karsitlari da anlar.

10
24
yanıtYanıtla
dede korkut:

her pislik akp. den çıkıyo chp. nin üstüne atın bunlardan birini CHP. yapaydı yırtarınız oranızı buranızı yobaz ürüeri

12
22
yanıtYanıtla
HasanMobil-IOS:

Paralelcilerin etekleri tutuşuyor

14
19
yanıtYanıtla
hayrlisi olsunmobilWeb@haberler.com:

Boş kafalı insanların istediği yönetim şekli “ din olsunda calsinlar, hukuksuz olsun, adi yeni turkiye olsun “ yasasin hukuksuz hirsiz yenilik

10
22
yanıtYanıtla
Tüm 107 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title