Haberler

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

-İstiklal Marşı ve Almanya Mili Marşı'nın okunmasıyla başlayan resepsiyondan detaylar -Büyükelçi Ali Kemal Aydın'ın konuşması - Almanya'nın Berlin ve Köln şehirlerinde Cumhuriyet BayramıBERLİN - Başkent Berlin'de Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliğinin ev sahipliğinde 29 Ekim Cumhuriyet...

-İstiklal Marşı ve Almanya Mili Marşı'nın okunmasıyla başlayan resepsiyondan detaylar

-Büyükelçi Ali Kemal Aydın'ın konuşması

- Almanya'nın Berlin ve Köln şehirlerinde Cumhuriyet Bayramı

BERLİN - Başkent Berlin'de Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliğinin ev sahipliğinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla resepsiyon verildi.

Kançılaryadaki resepsiyonda davetlileri Büyükelçi Ali Kemal Aydın ve eşi Berna Aydın ile Elçi Müsteşar Ufuk Gezer ve eşi karşıladı.

Resepsiyona, AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, eski Avrupa Parlamentosu Milletvekili Ozan Ceyhun, Almanya Dışişleri Bakanlığı Doğu Avrupa, Kafkaslar ve Orta Asya Masası Sorumlusu Andreas Peschke, kamu görevlileri, büyükelçiler, diplomatik misyon temsilcileri, yerli ve yabancı sivil toplum örgütlerinin yetkilileri, akademisyenler, iş adamları, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

İstiklal Marşı ve Almanya Mili Marşı'nın okunmasıyla başlayan resepsiyonda Büyükelçi Aydın, Türk ve Alman halkların birbiriyle olan ilişkilerinin önemine vurgu yaptı. Büyükelçi Aydın, millet olarak ciddi sınavlardan başarıyla geçilen, haklı mücadelelerin kazanılmakta olduğu bu dönemde Cumhuriyet'in kuruluşunu her zamankinden daha büyük bir coşku ve sevinçle kutlamanın hak edildiğini söyledi.

Aydın,"Türkiye Cumhuriyet'i, kurulduğundan bu yana milli egemenliğine ve siyasi, ekonomik ve askeri bağımsızlığına halel getirecek hiçbir müdahaleye izin vermemiştir, bundan sonra da vermeyecektir. Türk milletine ve onun bağımsızlığına ve özgürlüğüne karşı kurulan tuzaklar hep hüsranla sonlanmıştır. 15 Temmuz'da anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkan FETÖ terör örgütünün darbe girişimi de aynı akıbete uğramıştır. Türk halkı, hür iradesini yok saymaya kalkışan zorbalara karşı, canı pahasına da olsa demokrasiye güçlü bir şekilde sahip çıkmış, hak ve hukukunu korumuştur. Bu noktada, hain darbe girişimi sırasında hayatını kaybeden aziz şehitlerimizi bir daha rahmetle anıyor, yiğit gazilerimizi buradan selamlıyorum." dedi.

Aynı anda birden fazla terör örgütüyle mücadele edilen bu kritik dönemde Türkiye'nin güvenliğinin her şeyin önünde geldiğini vurgulayan Aydın, "Dostlarımızdan beklentimiz bu önemli süreçte bizimle olmaları, dayanışma sergilemeleri ve gerekli anlayışı göstermeleridir. Bu alanda asgari bir işbirliği tesis edilmeden ilişkilerde ilerleme sağlamayı beklemek gerçekçi değildir. Siyasi, ekonomik, ticari ve en önemlisi insani bakımlardan en yoğun ilişkiler içinde olduğumuz Almanya ile münasebetlerimizde zor bir dönemden geçtiğimiz ortadadır. Son zamanlarda yaşadığımız bunca sorun ve görüş ayrılıklarına rağmen, geçmişi 300 yıla yaklaşan geleneksel dostluk bağlarımızın olduğu Almanya ile ilişkilerimizin önümüzdeki dönemde karşılıklı adımlarla yeniden normalleşme sürecine girmesi hepimizin ortak temennisidir." diye konuştu.

Almanya'daki Türk toplumunun, son yıllarda giderek artan bir şekilde yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve İslam karşıtlığına maruz kaldığını da vurgulayan Aydın, şöyle devam etti:

"Bu mağduriyet, fiili ve fiziki saldırıların ötesinde, ülkemiz ve toplumumuz aleyhinde yaratılan yanlış algı ve menfi atmosfer nedeniyle günlük hayatta ve kamusal alanda dışlayıcı ve ayrımcı davranışlar şeklinde de vücut bulmaktadır. Bu olumsuz gelişmeler buradaki toplumumuzu gönülden yaralamakta ve haklı endişelere yol açmaktadır. İnsanlarımız arasında, özellikle de genç nesilde dışlanmışlık ve ötekileştirilmişlik duygusunun giderek yer ettiğini gözlemliyoruz. Maalesef, üzülerek görüyoruz ki ikili ilişkilerimizdeki gerginliklerin faturası da buradaki toplumumuzdan çıkarılmak istenmektedir. Bunun son örneğini, Berlin'deki bazı belediyelerin Türkçe dersleri için ücret talep etmelerinde görüyoruz. Bu haksız talebe karşı dernek ve kuruluşlarıyla Türk toplumu gerekli tepkiyi ortaya koymaktadır. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesini bekliyoruz. Son zamanlarda giderek güçlenmekte olan yabancı düşmanı ve İslam karşıtı aşırı sağ görüşlü akımlarla mücadele edilmesini ve bunlara karşı gerekli bütün önlemlerin alınmasını acil olarak bekliyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

Ali Kemal Aydın Türkiye Almanya 29 Ekim Politika Güncel Haberler

title