Haberler

15 Temmuz Gecesi Hazırlık Yapan Askerlerin İlk Duruşması Başladı

Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında, Kırklareli 55. Mekanize Piyade tugay komutanlığında görev yapan eski askerlerin ilk duruşması başladı.

Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında, Kırklareli 55. Mekanize Piyade tugay komutanlığında görev yapan eski askerlerin ilk duruşması başladı.

İhraç edilen 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Bekir Koçak'ın da aralarında olduğu 15 tutuklu sanık hakkında 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 5 yıldan 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Kırklareli Halk Eğitim Merkezi'nde oluşturulan 2. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonunda başlayan duruşma devam ediyor.

3 kez ağırlaştırılmış müebbet

Askeri personelin Trakya sorumlusu olduğu öne sürülen ve kırmızı bültenle aranan 5. Zırhlı Tugay Komutan Yardımcısı Albay Uzay Şahin'in de aralarında bulunduğu sanıklar hakkında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "Türkiye Büyük Millet Meclisi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", " Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından 3 kez ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

"Böyle bir emir vermiş olsaydım, kendim gidip teslim olmazdım"

Duruşmada ilk olarak 55. Mekanize Piyade Tugayı eski komutanı Tuğgeneral Bekir Koçak Savunma yaptı. Koçak savunmasında, "Darbeye katkı sağlayacak hiçbir fiilim olmadı. Kelleyi koltuğa alarak Darbecilerin emirlerini yerine getirmedim. İmkan olduğu halde kaçmadım. Ben asla böyle bir emir vermedim. Zaten ben böyle bir emir vermiş olsaydım, kendim gidip teslim olmazdım. Ben, o gece bana verilen emir gereği diğer personeli göreve çağırdım. Bunun sorumlusu ben değilim. Bunun sorumlusu dönemin komutanları Alparslan Erdoğan ile Ümit Dündar'dır" dedi.

Koçak Alınan tedbirleri savunarak, "12 Temmuz'da Kırklareli Valiliğinde düzenlenen asayiş ve güvenlik toplantısında MİT tarafından terör örgütlerinin Çorlu'da eylem yapılacağı bilgisi verildi. Alınan duyum kritik bir bilgiydi. Tehlikenin sadece Çorlu değil, hedef yanıltmak için güvenlikleri az olan hudut karakollarına olabileceğini düşündüm. Ardından hudut karakollarına giderek incelemelerde bulunmak istedim" İfadelerini kullandı.

O gecenin ilk saatlerini anlatan Koçak ifadesine şöyle devam etti:

"14 Temmuz gecesi Edirne'ye giderek Kolordu Komutan Vekili Hidayet Arı ile yemek yiyerek görüş alışverişinde bulunduk. 15 Temmuz günü normal mesaime gittim. Öğleden sonrada yeniden incelemelerde bulunmak üzere resmi aracım ile İğneada'ya gitmek üzere yola çıktım. İncelemelerin ardından ailemin bulunduğu misafirhaneye geçtim. Daha sonra ailemle birlikte sahile giderek denize girdik. Misafirhaneye geri döndüğümde halamın eşinin vefat ettiği bilgisini aldım. Cenaze törenine katılmak üzere geri dönmeye karar verdim. Şoförümü arayarak geri döneceğimi ve gelirken acele etmelerini ve dikkatli olmalarını istedim. Bu arada darbe girişimine yönelik haberler çıkmaya başlamıştı. Bu gelişmeleri gördüğümde cenazeye gitmeyi bırakıp tugayın başına dönmeye karar verdim."

5. Kolordu Komutanı Alparslan Erdoğan'ın talimatı ile KOKTOD ekibini hazırlattığını dile getiren Koçak, "Ancak hiçbir personelin ve askeri aracın kışladan çıkması için emir vermedim. O gece yanlış anlaşılma olmaması için nöbet değişimini bile gerçekleştirmedim. Sıkıyönetim komutanları listesinde ismimin neden olduğunu bilmiyorum. Belki Kırklareli'nde tek general olduğum için olabilir, bu durum darbeye destek verdiğim anlamına gelmez. Listede olmam tutuklanmak için bir sebep olamaz. Darbe girişimine asla destek vermedim" dedi.

"Maksadım kışlanın güvenliğini sağlamaktı"

Tutuklu sanıklardan 2. bölük komutanı Dahi İbrahim Bilgiçataç 15 Temmuz gecesi nöbetçi amir olarak görevli olduğunu dile getirerek, Üst komutanı tarafından kendisine verdiği "Polis, savcı ve hiç kimseyi içeriye almayın" emrini nöbetçilere aktardım. Maksadının kışlanın güvenliğini sağlamaktı" dedi

Aynı dosyada ismi olan Firari Eski Komutan Uzay Şahin Hakkında ise Kırmızı Bültenli yakalama kararı bulunduğu öğrenildi. - KIRKLARELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Başsavcılığı Trakya Bölgesi Bekir Koçak Kırklareli Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title