Haberler

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü

ÜSKÜP/BRÜKSEL/ Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleştirilen 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yıl dönümü münasebetiyle ülkedeki basın mensuplarıyla bir araya geldi.

ÜSKÜP/BRÜKSEL/ Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleştirilen 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yıl dönümü münasebetiyle ülkedeki basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Büyükelçilik konutundaki toplantıda konuşan Kara, FETÖ tehdidinin yalnız Türkiye ile sınırlı olmadığını, terör örgütünün dünyanın birçok ülkesinde Türkiye'dekine benzer yapılanmalarının olduğunu ifade etti.

Örgütün okulları ile yurtlarının, "beyin yıkama" ve "militan devşirme" merkezleri işlevi gördüğünü belirten Kara, buralarda yetişen örgüt üyelerinin faaliyet gösterilen ülkelerde devlet kurumlarına sızmalarının sağlandığını aktardı.

Makedonya'da örgütün okulları, medya kuruluşları ve şirketlerinin hala faaliyetlerini sürdürdüklerine dikkati çeken Kara, "Şunun altını kalın çizgi ile çizmek isterim bu kurumlar hiçbir şekilde Türkiye'yi temsil etmemektedir. Bırakınız Türkiye'yi temsil etmeyi, aksine Türkiye'nin aleyhine olan çalışmalarını sürdürmekte, Türkiye- Makedonya ilişkilerini olumsuz etkilemekte, mükemmel düzeyde seyreden iş birliğini zehirlemek için fırsat kollamaktadır. Makedonya yöneticileri bu hain darbe girişiminin ardından Türkiye ile dayanışma gösteren ilk ülkeler arasında yer almıştır. Biliyoruz ki bu mücadelemizde Makedonya halkları da yanımızdadır, ancak bu desteği her daim hissetmek istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Makedonya'daki dostlarından büyük beklentilerinin bulunduğunu belirten Kara, şunları söyledi:

"Daha önceden alınan ve bugünkü yetkililerin de benimseyeceğine inandığımız kararların uygulanmasını umuyoruz. Zaten Makedon yönetimi ile yaptığım temaslar da bu doğrultudadır. Türkiye, Makedonya ile ilişkilerine büyük değer vermektedir. Bunun en önemli göstergesi Makedonya'yı anayasal ismi ile tanımasıdır. Türk dış politikasının temel unsurlarından biri hiçbir ülkenin içişlerine karışmamaktır. Dost Makedonya ile ilişkilerimiz de bu temel üzerine inşa edilmiştir. Zaten bu ilişkilerin bu kadar güçlü olmasının nedeni de budur. Türkiye kara gün dostudur, Makedon halkı ne zaman ihtiyaç hissederse Türkiye bütün gücü ile Makedon devletin yanında olmuştur, olacaktır da."

Gazeteciler, basın toplantısının ardından Anadolu Ajansı (AA) foto muhabirlerinin 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında ve sonrasında çektiği fotoğraflardan oluşan sergiyi görme imkanı buldu.

Belçika'da 15 Temmuz hain darbe girişimi anlatıldı

Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Mehmet Hakan Olcay, basın mensuplarına FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini anlattı.

Büyükelçilikte yapılan toplantıda basın mensuplarına, Türkiye'de 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimini görüntülerle özetleyen kısa film gösterilerek "Sizin ülkenizde bu olsaydı ne yapardınız?" sorusu yöneltildi.

Büyükelçi Olcay, burada yaptığı konuşmada, "O gece darbecilerin gösterdiği vahşet ve hıyaneti tanımlayacak uygun kelimeleri bulmak imkansız. Söz konusu teşebbüs, Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihindeki en kanlı terör eylemini teşkil etmektedir." dedi.

Darbe girişiminin arkasında FETÖ'nün olduğunun kanıtlarla ispatlandığını vurgulayan Olcay, "FETÖ ile en çok küçümsedikleri üç değer olan hukukun üstünlüğü, ahlak ve demokrasi çerçevesinde mücadele etmekte kararlıyız." ifadesini kullandı.

- KKTC'de 15 Temmuz basın toplantısı

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin yıl dönümü vesilesiyle Büyükelçilik rezidansında basın toplantısı düzenledi.

Kanbay, 15 Temmuz gecesi yaşananların Türkiye Cumhuriyeti tarihinde eşi görülmemiş boyutta bir terör saldırısı olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Maalesef 249 yurttaşımız şehit oldu, 2 binden fazla insanımız yaralandı. O ihanetin durduruluşu, ebediyen hatırlamamız ve dersler çıkarmamız gereken destansı bir hadisedir. O gece ve ertesi sabah Türk milleti, tek yürek olarak büyük bir cesaretle darbecilerin karşısına çıktı. Darbecilerin kullandıkları tankların önünde durdu. Devlet kurumlarının ele geçirilmesini engellemek için vücudunu siper etti."

Menfur darbe girişimi sonrasında, devletin ve ülkenin birçok kurumuna sızmış ve yerleşmiş FETÖ unsurlarının temizlenmesi için geniş çaplı adli süreçlerin devam ettiğine dikkati çeken Kanbay, "Bu hain şebekenin ele geçirilip, yargıya sevki için gerekli çalışmalar halen devam etmektedir." dedi.

Büyükelçi Kanbay, bu çalışmaların süratle ve etkili şekilde yapılabilmesi amacıyla Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamasının başlatıldığını anımsatarak, OHAL çerçevesinde yapılan düzenlemelerde Türkiye'nin iç hukuk kurallarına ve uluslararası yükümlülüklerine özen gösterildiğini dile getirdi.

FETÖ gibi kendini kolay kamufle edebilen, yaygınlığı ve şebeke ağı itibarıyla alelade bir örgüt yapısının ötesine geçmiş bulunan bir ihanet şebekesinin ele geçirilmesinin zorluğuna değinen Kanbay, bu nedenle devletin savcılarının ve güvenlik güçlerinin daha etkili takibat ve soruşturma yöntemlerine başvurmak durumunda kaldıklarını anlattı.

"Türkiye'de ne ölçüde, ne oranda bu hain şebekenin unsurları sistemlere nüfuz etmişlerse, Kıbrıs'ta da başka ülkelerde de buna yakın oranlarda maalesef sistemin içine girmişler." diyen Derya Kanbay, bu yapının, kendini ustaca gizleyen, bulunduğu ortamlara uyum sağlayabilen, sinsice o yapılarda duran bir örgüt olduğunu vurguladı.

Kanbay, KKTC'de de Türkiye'deki çalışmalara koşut olarak bazı soruşturmaların, başladığına ve devam ettiğine işaret ederek, "Burada da çeşitli kuruluşlar içinde eğitim, sivil toplum, sağlık, iş camiası, kamu kurumları, devlet, asayiş birimleri hepsinin içinde değişik ölçülerde, oranlarda bu yasa dışı örgütün, terör örgütünün, sızma emareleri var. Bu, kendi başına yapılan bir çalışma değil. Türkiye'deki emniyet makamlarımızla, resmi makamlarla iş birliği halinde titiz olarak yürütülüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Lefkoşa'daki Atatürk Kültür Merkezinde, yarın KKTC devlet ve hükümet mensupları ile STK temsilcilerinin katılacağı bir anma töreni yapılacağını dile getiren Kanbay, sözlerini şöyle tamamladı:

"Akşam da Büyükelçiliğimizin önündeki caddede Büyükelçiliğimiz ile sivil toplum kuruluşlarımızın birlikte organize ettiği 15 Temmuz şehitlerimizi anma, demokrasi ve milli birlik toplantısında yurttaşlarımız ile birlikte aziz şehitlerimiz için dua edeceğiz, şehitlerimizin ve gazilerimizin kahraman direnişlerini hatırlayacağız ve onlara bir kez daha saygı ve şükranlarımızı sunacağız."

Kaynak: AA / Güncel

Tülin Erkal Kara Makedonya Brüksel Üsküp Politika Güncel Haberler

title