Haberler

15 Temmuz'da Orhanlı Gişeleri'ndeki Olaylara İlişkin Dava

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde Tuzla Orhanlı Gişeleri ve Mehmetçik Vakfı'nda meydana gelen olaylarda 6 kişinin şehit edilmesi ve 42 kişinin yaralanmasına ilişkin 184'ü tutuklu 187 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde Tuzla Orhanlı Gişeleri ve Mehmetçik Vakfı'nda meydana gelen olaylarda 6 kişinin şehit edilmesi ve 42 kişinin yaralanmasına ilişkin 184'ü tutuklu 187 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.

İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısında yer alan binadaki büyük salonda yapılan 3. duruşmaya, 163 tutuklu sanık ile müştekiler ve avukatlar katıldı.

Eski Hava Harp Okulu öğrencisi tutuklu sanık Ali Mithad Emre, savunmasında, olay günüyle ilgili diğer sanıkların savunmalarının çoğunun aynı olduğunu, kendisinin farklı şeyler söyleyeceğini belirtti.

Olay günü içtimaya çıktıklarında eski Binbaşı Ferhat Günay'ın güzel bir eğitim hazırlandığı yönünde bilgilendirme yaptığını anlatan Emre, "Kara Harp Okulu öğrencileri de bulunduğumuz yerde kamp yapıyordu. Onlar da hazırlandı ve araçla dışarı çıktı. Daha sonra polis kontrol noktasında durdurulup okula geri geldiler. Bu kişiler şu anda eğitimlerine devam ediyor ama ben buradayım. Bunu anlamıyorum." dedi.

Müşteki avukatının "Hava Harp Okulu'nda FETÖ/PDY'ye şahit oldunuz mu?" sorusuna, "Hayır olmadım." cevabını veren Emre, diğer sorular üzerine, o gece herhangi bir eylemde bulunmadığını ve hukuka aykırı bir emir almadığını ileri sürdü.

Eski Üsteğmen Aydın Gülşan'ın "Otobüste ne kadar mühimmat vardı?" sorusu üzerine Emre, "Otobüste 30 kişiydik, kişi başı 100'er mermiden üç bin mermi vardı." dedi.

Eski Hava Harp Okulu öğrencisi tutuklu sanık Enes Öztürk, birinci sınıf öğrencisi olduğunu ve her sene rutin yapılan kampa katıldıklarını ifade ederek, kampta tablet, bilgisayar ve telefon gibi bütün iletişim araçlarının yasak olduğunu belirtti.

Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal ve heyetinin gündüz kampı ziyaret ettiğini anlatan Öztürk, eski Yüzbaşı Fatih Aksoy'un öğrencileri gruplara ayırdığını ve daha sonra eski Yüzbaşı Sinan Canlı'nın komuta ettiği otobüse bindiğini kaydetti.

Canlı'nın burada yaptığı otobüsü durdurmak isteyen olursa alnından vuracağını söylediğini aktaran Öztürk, "Otobüs hareket etti. Tuzla'da durduk. Sinan Canlı arabadan indi ve birkaç el ateş etti. Sinan Canlı, otobüse bindiğinde üç kişiyi hakladığını söyledi." dedi.

Otobüsün daha sonra Sultanbeyli'de durduğunu ve burada bir vatandaşın cama vurarak telefonundan haberleri göstermesiyle darbe girişiminden haberi olduğunu ifade eden Öztürk, daha sonra karakola götürüldüklerine değindi.

Duruşma sanıkların savunmalarıyla devam ediyor.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Bülent Başar ve Hikmet Pak tarafından biri polis 6 kişinin şehit edilmesi, 42 kişinin yaralanmasına ilişkin 4 subay, 178 Hava Harp Okulu öğrencisi ve 5 er olmak üzere 184'ü tutuklu 187 asker hakkında hazırlanan iddianamede, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Tuzla Orhanlı Gişeleri ve Mehmetçik Vakfı'nda meydana gelen olaylara yer veriliyor.

Orhanlı Gişeleri'nde darbecilerin tüm uyarılara rağmen teslim olmadıkları, bölgede görev alan kolluk kuvvetleriyle çatışmaya girdikleri anlatılan iddianamede, sanıkların "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

İddianamede, bazı sanıkların ise "kasten öldu¨rme, kasten öldu¨rmeye teşebbu¨s, silahla kasten yaralama, cebir ve tehdit kullanarak, silahla ve birden fazla kişi ile birlikte kişileri özgürlüklerinden yoksun kılma, mala zarar verme, iştirak halinde kamu malına zarar verme" suçlarından cezalandırılması talep ediliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Emre Kara Orhanlı Tuzla Politika Güncel Haberler

title