Haberler

Fetö/pdy'nin Yargı Yapılanmasına İlişkin İlk İddianame Tamamlandı (2)

FETÖ / PDY'nin yargı yapılanması iddianamesinde, bazı itirafçı hakim ve Cumhuriyet Savcılarının ifadelerine yer verildi.

FETÖ / PDY'nin yargı yapılanması iddianamesinde, bazı itirafçı hakim ve Cumhuriyet Savcılarının ifadelerine yer verildi. İddianamede, "Darbe girişimi üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturmada itirafçı olan hakim ve Cumhuriyet savcılarının beyanlarının, toplumun yargıya duyduğu güvenin kısa bir süre içerisinde neden dibe vurduğunu ve örgütün toplumdan gizlediği kirli yüzünü gözler önüne serecek mahiyette olduğu" ifade edildi.

İTİRAFÇI: KURAN'A EL BASTIRARAK SORULARI VERDİLER...

İddianamede bazı itirafçıların ifadelerine yer verildi. Bir itirafçı, (x) isimli bir kişiyle,(y) isimli bir ser murakıpla yapılan görüşmesini şöyle anlattı,

"Bize hitaben 'Size Adli Yargı Hakim Savcılık sınavının cevapları işaretlenmiş şekilde sorularını vereceğim, kabul eder misiniz?' şeklinde sordu. Akabinde bunu farklı farklı kesimlerin yıllardır yaptığını, muhafazakar kesimlerin geride kaldığını, sizin gibi insanların mesleğe geçerek gerekli adaletin sağlanması gibi sözler söyledi. Ben de bu sözleri duyunca kabul ettim. Ayrıca benimle gelen (x) de bunu kabul etti. Daha sonra Kur'an ile elinde sorularla geldi. Tek tek bize Kur'ana el bastırdı. Kur'ana elimiz basılı halde bize hitaben 'Hocaefendi bile gelse bu soruları aldınız mı' dese, 'almadık' şeklinde söyleyeceksiniz. ve bu hususta Kur'an üzerine yemin edeceksiniz' şeklinde söyledi. Biz de 'Kur'an üzerine yemin ederiz' diyerek yemin ettik ve bize fotokopi halinde kitapçık şeklinde tüm soruları verdiler. Kitapçıkta soruların doğru şıkları kurşun kalemle yuvarlak içerisine alınmış vaziyette idi. Soru kitapçığı bir tane idi. Daha sonra kendisi odadan çıkarak bize 'Bir saatiniz var soruların cevaplarını ezberleyin. Buradan çıktığınız da sorular ile ilgili olarak en ufak bir şeyden bile birbirinize dahi bahsetmeyin' şeklinde söyledi. Biz de bu soruları (x)'le birlikte bir saat çalıştık ve soruların cevaplarını ezberledik. Daha sonra tekrardan (y) gelerek bizden kitapçığı elden aldı ve bana 75-80 arası bir puan alacak şekilde doğru cevapları işaretlememi, (x)'e de 70-75 arası bir puan alacak şekilde doğru cevapları işaretlemesini söyledi. Ayrıca bize 'Sınav kağıdını boş bırakmayın. Karalama yaparak soru çözmüş gibi yapın' demişti."

"KİM İÇİN GÖZALTI KARARLARI VERDİK HİÇ HABERİM YOKTUR"

Örgüt mensubu bir özel yetkili mahkeme hakiminin tavsiyesiyle 2011'de Beşiktaş Adliyesi'nde özel yetkili savcı olarak görevlendirildiğini anlatan bir itirafçı ise şunları söyledi: "1,5 - 2 ay kadar burada çalıştım. Hiç iddianame yazmadım. Sadece bir kez bir hafta nöbet tuttum. Arama, elkoyma, gözaltına alma, telefon dinleme, teknik araçlarla izleme vb. tüm talepleri TEM Şube Müdürlüğü görevlileri flash bellekle hazır olarak getiriyordu. Ben de imzalıyordum. Gelen yazıları okumak istediğimde birlikte çalıştığımız Cumhuriyet savcısı …'Başsavcı vekili … kızıyor. Onun talimatı var, okumadan imzala geç' diye söylüyordu. Ben de tatsızlık çıkmasın diye imzalıyordum. Kendim fiilen hiç müzekkere, talimat, karar yazmadım. Polisin getirdiği ve bizim imzaladığımız soruşturma ile ilgili talep, müzekkere ve kararların kimler hakkında uygulanacağını bile bilmiyordum. Kimin için iletişim tespiti kararı verdik, kim için arama el koyma, gözaltı vb. kararlar verdik hiç haberim yoktur."

"EMİN AĞAOĞLU'NU BAŞKANLIKTAN ALMA PROJESİ"

"Cemaatin YAR-SAV'a üye olarak Emin Ağaoğlu'nu başkanlıktan alma projesi de vardı.Bu projenin devamı olarak cemaatten olan meslektaşlar YAR-SAV üyesi olup Emin Ağaoğlu'nun listesinden seçime giriyorlardı. Oylama zamanı Emin Ağaoğlu listesinde cemaatçiler doğaçlama gelişiyormuş gibi bir görüntü vererek oylama sırasında "ben de adayım" diyerek ortaya çıkıyorlar,bu şekilde listeyi delip gerçekte seçilmesi gereken grubun yani cemaatin seçilmesini sağlıyorlardı."

TEĞMEN MEHMET ALİ ÇELEBİ DOSYASI...

İtirafçı ifadelerinde, Ergenekon davasında yaklaşık 5 yıl tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen Teğmen Mehmet Ali Çelebi'nin telefonuna başka birisinin rehberinin yüklenmesiyle ilgili polislere yönelik iddianamenin iadesinin nasıl konuşulduğu da yer aldı: "2013 yılında Ergenekon dosyasından tutuklu Mehmet Ali Çelebi'nin polisler tarafından cep telefonuna başka birisinin rehberinin yüklenmesi olayı ile ilgili olarak görevi kötüye kullanmak suçundan yürütülen soruşturma dosyası ile ilgili teğmen ve anne-babası yanıma gelip dosyanın dört savcı değiştirdiğini söyleyip bir an önce bitirilmesini söylediler. Ben de soruşturma dosyasını ele aldım. Bazı polisler hakkında ek takipsizlik verdikten sonra birkaç sanık polis hakkında görevi kötüye kullanmak suçundan iddianame düzenledim. O dönem başsavcı vekilinin izinde olması nedeni ile yerine görevlendirilen başsavcı vekili … beni yanına çağırdı. Dosyanın kendi dosyaları ile alakalı olduğunu söyleyip 'Polis memurları bizim çocuklar bunların zarar görmesini istemiyorum. Bir şey yapamaz mıyız' dedi. Ben de 'Siz iddianameyi görevi kötüye kullanma, ihmal yönünden iade edin. Ben tekrar bakayım' dedim."

17 ARALIK OLAYI...

17-25 Aralık olaylarında yapılan bir usulsüz arama şöyle anlatıldı: "16 Aralık akşamı aynı binada oturduğumuz savcı …yanıma gelerek 'Bir avukat bürosunda arama var. …senin katılmanı istiyor' diye söyledi. 17 Aralık sabahı … yanına gittim. Bana 'bir avukat bürosunda arama var sen katılacaksın' dedi. Yanımdaki polisler ile birlikte yola çıktık. Bir binanı önünde durduk. Polisler binanın tamamında arama yapmak istediler. Ben itiraz ettim. Avukat bürosu olduğu için sadece avukatın kullandığı büroda arama yapılabileceğini söyledim. Bu arada savcı … ile görüşüldü. … 'Arama kararı binanın tamamı için, polisler binanın tamamını arayabilirler' dediler. Binadan girdik, ben sadece bina içinde bulunan ve dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler'in oğlunun ortağı olan ve soyadının ....olduğunu hatırladığım avukatın bürosundaki arama işlemine katıldım. Polisler tüm binada arama yaptı. Hatta avukat bürosu dışındaki yerlerde yapılan arama tutanağını da bana imzalatmak istediler."

HSYK SEÇİMLERİNDE BYLOCK ÜZERİNDEN TALİMAT VERİLDİ

Öte yandan iddianamede, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimi öncesinde FETÖ/PDY' nin aday olan sözde bağımsız adaylarının alacağı muhtemel oyları hesapladığı, seçimin başa baş geçeceğini düşüncesiyle işi şansa bırakmak istemeyen örgütün, stajını tamamlayan örgüt mensubu adayların seçimde oy kullanmasını sağlamak amacıyla Bylock üzerinden talimat verdiği de yer aldı.

HİLE İHBAR SONRASINDA BOZULDU

Henüz göreve başlamadıkları ve oy kullanma hakkına sahip olmadıkları halde örgüt mensuplarının, HSYK içerisindeki tetkik hakimlerine düzenlettikleri usulsüz belgelerle YSK'ya başvurarak seçimde oy kullanma talebinde bulundukları, ancak bu hilenin YSK tarafından HSYK'ya yapılan ihbarla bozulduğuna dikkat çekildi.

"YENİ OLUŞAN HSYK'Yİ İTİBARSIZLAŞTIRMAYI HEDEFLEDİLER"

Seçimlerin kaybedilmesi sonrasında örgüt mensuplarının, yeni oluşan HSYK'yi itibarsızlaştırmak için faaliyet başlattıkları belirtildi. Örgüt mensubu hakim ve Cumhuriyet savcılar hakkındaki karar süreçlerinin uzatılmasına yönelik çalışmalar yapıldığı, 2014 sonrasında başka mahallere atanan örgüt mensuplarının fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ederek uzun süreli sağlık raporları aldıkları, bu suretle yargılama faaliyetlerini aksatarak kurulu itibarsızlaştırmayı hedefledikleri anlatıldı. - Atik

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Ali Çelebi Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title