Haberler

Fetö/pdy Davası

Isparta'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyon kapsamında, haklarında dava açılan ve aralarında eski Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ile bazı eski rektör yardımcılarının da bulunduğu 52'si tutuklu, 130 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Isparta 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşma, sanık sayısının fazlalığı nedeniyle adliyenin konferans salonunda görüldü.

Duruşmaya, aralarında eski SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicoğlu, eski Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şakir Şahin, Prof. Dr. Süleyman Seydi, Prof. Dr. Talip Türcan, Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız, eski Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Halil Karakoç, eski Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tuğrul Sezer, iş adamları Bedri Ayhan, Alper Bayhan, Özcan Pınarcı, örgütün "Isparta bölge imamı" olduğu iddia edilen Osman Demirhan'ın da bulunduğu 52 tutuklu sanık ile 64 tutuksuz sanık katıldı. Duruşmaya, tutuksuz olarak yargılanan eski Isparta Valisi Memduh Oğuz ve 6 tutuksuz sanık katılmadı. Davanın, aralarında Fetullah Gülen'in de bulunduğu 7 sanığı ise firari durumda.

Duruşmada söz alan eski SDÜ Rektör Danışmanı tutuklu sanık Ali Yavuz, danışmanlık görevinin tören ve protokol işleriyle ilgili olduğunu, bunlarla ilgili yaptıklarının üniversitenin internet sayfasında olduğunu söyledi. Üye olduğu ve FETÖ'ye finans sağladığı belirtilen Yüksek Öğrenim Sosyal Kalkındırma Eğitim ve Kültür Derneğinin üniversitede gerçekleştirilen bahar şenliklerinde dereceye giren projelere finansal destek sağlamak için kurulduğunu öne süren Yavuz, kendisinin de çok yoğun olmasına rağmen iyi niyet göstergesi amacıyla derneğe üye olduğunu savundu.

Derneğin tamamen yasalara uygun şekilde çalıştığını ileri süren Yavuz, Dernek Başkanı Adem Demiralay'ın üniversitedeki müstecirlerden "himmet" adı altında para toplamasından bilgisinin olmadığını iddia etti. Bir süre sonra dernekle ilgili kaygılarını Adem Demralay'a ilettiğini belirten Yavuz, daha sonra da derneğin kapatıldığını söyledi.

Yavuz, tutuklu sanık Abdullah Nuri Yolcu'ya 50 bin lira verdiği iddialarını kabul etmediğini, Yolcu'ya evine yaptırdığı mobilyalar için 5 bin lira ödeme yaptığını ileri süren eski SDÜ Bilgi İşlem Daire Başkanı Halil Karakoç'dan ele geçirilen hardisklerdeki belgelerde adının niçin yer aldığını bilmediğini savundu.

FETÖ üyesi olduklarını kabul etmediler

Eski SDÜ Rektör Yardımcısı Şakir Şahin, FETÖ üyesi olmadığını, buna bağlı olarak hiç telefon kaydığının olmadığını söyledi. Her zaman milli iradenin yanında olduğunu, 7 Haziran 2015 seçimlerinde AK Parti'den milletvekili aday adayı olduğunu anımsatan Şahin, 15 Temmuz darbe girişimini lanetlediğini ve kınadığını kaydetti.

Örgüte "resmi belgede sahtecilik" yaparak kadrolaşma sağladığı suçlamalarının doğru olmadığını ifade eden Şahin, müşteki Nevzat Özgür'ün kendisi hakkındaki suçlamalarının husumetten kaynaklandığını ileri sürdü.

Örgütün üniversitede kadrolaşmasına kolaylık sağladığı iddialarını reddeden Şahin, firari sanık eski SDÜ Rektör Yardımcısı Numar Tamer'in 17-25 Aralık'ın ardından görevden alınmasıyla bu kişinin FETÖ'cü olabileceği yönünde kendisinde bir algı oluştuğunu ancak Tamer'i tanımadığını savundu.

Tutuklu sanık eski Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Mustafa Kelen ise görevi kötüye kullanmak ve FETÖ üyeliği suçlarını işlemediğini ileri sürdü. Her zaman vatanına ve milletine bağlı olduğunu savunan Kelen, örgüt lehine kadrolaşmaya gittiği yönündeki suçlamalarının doğru olmadığını söyledi.

22 yıldır SDÜ'de görev yaptığını, müdürü olduktan sonra merkezi kar yapar hale getirdiğini kaydeden Kelen, bu nedenle kendisine husumet besler hale gelen kişilerin bu suçlamaları kendisine atmış olabileceğini ifade etti.

Eski SDÜ Yaşam Boyu Eğitim Merkezi Müdürü tutuklu sanık Orhan Adıgüzel de doğrudan veya dolaylı olarak örgütle bir bağının olmadığını iddia etti. Çocuklarını "dini duygularla" örgüte bağlı Altınbaşak Eğitim Kurumlarına gönderdiğini dile getiren Adıgüzel, kurum yetkililerinin, engelli oğlunun eğitim kuramında eğitim göremeyeceğini söylemeleri üzerine kızı ve oğlunu kurumdan 2010 yılında aldığını kaydetti.

Tutuklu sanıklar Alper Bayhan ve Salih Sarıkaya ile Atatürk Havalimanı'nda giriş ve çıkış tarihlerinin aynı güne denk gelmesinin tesadüfi olduğunu savunan Adıgüzel, 2 kez Amerika'ya gittiğini ve bunların üniversite adına resmi görevli olarak gerçekleştirdiğini öne sürdü. Adıgüzel, Yaşam Boyu Eğitim Merkezi'den verilen sertifikalarla örgütün kadrolaşmasına imkan sağladığı suçlamasına ilişkin, müdürlüğü döneminde verdiği 5 bin sertifikanın hepsini gerçek olduğunu iddia etti.

Eski SDÜ Rektörü Hasan İbicioğlu'nun özel kalem müdürü tutuklu sanık Süleyman Solmaz da FETÖ üyeliği suçlamalarını kabul etmedi. Örgütü Isparta İl İmamı Osman Demirhan ile birlikte yurt dışına çıktığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını savunan Solmaz, Demirhan'ın Atatürk Havalimanı'na olan giriş ve çıkış tarihlerinin aynı gün olmasının tesadüf olduğunu, söz konusu tarihte kendisinin Suudi Arabistan'a, Demirhan'ın ise Somali'ye gittiğini ileri sürdü. Solmaz, toplanan "himmet" paralarının kendisine verildiği suçlamalarını da kabul etmedi.

Esi SDÜ Tıp Fakültesi Başhekim Yardımcısı Murat Yarıktaş da hastanedeki herkesin KPSS puanına göre alındığını, herhangi bir usulsüzlük yapılmadığını iddia etti. Kendisinin İbicioğlu döneminde göreve gelmediğini belirten Yarıktaş, örgütün toplantılarına katılmadığını, rektörlük seçimlerinde etkili olan platformda da yer almadığını savundu.

Yarıktaş, Cumhuriyet Savcısı Murat Karakaya'nın "Örgüt üyelerinin kendi aralarında haberleşme ağı olarak kullandığı 'Bylock' uygulamasını kullandınız mı?" sorusuna "Hayır kullanmadım." cevabını verdi.

Mahkeme Başkanı Mustafa Yazıcı, duruşmayı yarına erteledi.

Kaynak: AA / Güncel

Hasan İbicioğlu Ali Yavuz Isparta Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title