Haberler

Emine Naz'a Nazar Değdi

Henüz 14 aylık olan Emine Naz bebek, yanakları al al, gülen oynayan sağlıklı bir bebekken, ateş ve kusmanın şikayetlerinin ardından akut karaciğer yetmezliği gelişip karaciğer nakli olan çocuklar kervanına katıldı.

Henüz 14 aylık olan Emine Naz bebek, yanakları al al, gülen oynayan sağlıklı bir bebekken, ateş ve kusmanın şikayetlerinin ardından akut karaciğer yetmezliği gelişip karaciğer nakli olan çocuklar kervanına katıldı. Kahvaltıda çay termosunun devrilmesi sonucu ayağı yanan minik Emine Naz, bir gün sonra başlayan ateş nedeniyle hastanelik olurken, birkaç gün sonra koyulan toksik hepatit tanısı onu ameliyat masasına taşıdı. Kızıyla karaciğerini paylaşan anne Gülşen Bayrak, "Kızım nakille hayata döndü. Yaşam sevincimize rağmen hala şoktayız" dedi.

Manisa'nın Kula İlçesi'nde oturan, 4 yaşında Hurşit Enes adlı bir oğulları olan ev hanımı 25 yaşındaki Gülşen ve inşaat işçisi 28 yaşındaki Abdil Bayrak çiftinin kızları Emine Naz 26 Mayıs 2012'de dünyaya geldi. Geçen temmuz ayına kadar herhangi bir sağlık sorunu yaşamayan Emine Naz, o gün sabah kahvaltısında termosu devirip, sıcak çayla sol ayağını yaktı. Aile üzerine titrediği kızlarını hemen Kula Devlet Hastanesi'ne götürdü, gerekli müdahale yapıldı. Antibiyotik verildi, bu ilacı da Emine Naz olaydan iki gün sonra bir kez içti. Ama daha sonra minik kız ateşlendi, tekrar aynı hastaneye götürüldü.

Ateşi düşürülüp taburcu edilen Emine Naz'ın gece ateşi tekrar yükselince bu kez aile soluğu Salihli'de özel bir hastanede aldı. Burada hem çocuk hem de plastik cerrah Emine Naz'ı gördü. Yapılan tahlil sonucunda 'idrar yolu enfeksiyonu var' denilen bebeğe ateş düşürücü fitil ve ağrı kesici ilaç, günde bir kez kullanılmak üzere de antibiyotik verildi. Ayağındaki yanığın ikinci derece olduğu, herhangi bir enfeksiyon bulunmadığını da öğrenen aile rahatlayıp evlerinin yolunu tuttu. Ama bu kez Emine Naz verilen ağrı kesici sonrası ishal oldu. Bunun üzerine aile kızlarını yine Salihli'de bu kez başka bir özel hastaneye getirdi. Emine Naz bu hastaneye yatırıldı, tahlilleri yapıldı, kanda enfeksiyon olduğu söylendi, 24 saat sonra da İzmir'e Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gönderildi. Burada da 24 saat yatan minik kızın karaciğer değerlerinin bozulduğu saptandı.

Karaciğeri hızla tükenen, bilinci kapanan Emine Naz, nakil için ambulansla İzmir Kent Hastanesi'ne sevk edildi, yoğun bakıma alındı. Donörün belirlenmesinin ardından, Kent Karaciğer Nakil Programı Sorumlusu Doç. Dr. Murat Kılıç başkanlığında Doç. Dr. Murat Zeytunlu, Prof. Dr. Mehmet Alper, Prof. Dr. Çiğdem Arıkan, Opr. Dr. Cahit Yılmaz, Opr. Dr. Zafer Önen, Opr. Dr. Rasim Farajov ve Dr. Onur Duygu'dan oluşan ekip tarafından Emine Naz'a annesi Gülşen Bayrak'tan alınan karaciğer parçası nakledildi.

KIZIN ÇATAPAT MI YEDİ DİYE SORDULAR

Nakil sonrası hayata sımsıkı tutunup hızla iyileşen Emine Naz, neler yaşadığını bilmeden etrafına gülücükler dağıtırken, kızına ikinci kez hayat veren anne Gülşen Bayrak, şunları söyledi:

"Çocuklarımızın üzerine titriyoruz. Hiç olmayacak kazayla ayağı yandı. Yanıkla ilgili herhangi bir enfeksiyon sorunu yaşamadık ama ardından çok şey oldu. Çocuk Hastanesinde 'kızın çatapat mı yedi', diye sordular. Suçlu ilaçlar olabilirmiş, çünkü hiçbir şey yokken bazı bebeklerde, çocuklarda akut karaciğer yetmezliğine yol açabilirmiş, bizim başımıza bu geldi. Öyle bir şok yaşadık ki kızımın doğduğu tarihi bile unutuyorum. Kötü günler geride kaldı, kızım şimdi çok iyi. Bizim için yeni bir yaşam başladı."

--------KUTU -------

Prof. Dr. Arıkan: İlaçlarla bağlı olduğunu düşünüyoruz

İZMİR Kent Hastanesi Karaciğer Nakil Ekibinden Çocuk Gastroenteroloğu Prof. Dr. Çiğdem Arıkan, bebek ve çocukları karaciğer nakline götüren çeşitli nedenlerden birinin akut karaciğer yetmezliği olduğunu söyledi. Prof. Dr. Arıkan, şunları söyledi:

"Türkiye'de her yıl karaciğer nakli merkezlerinde gerçekleştirilen toplam bebek-çocuk nakillerinin yarısı bizim hastanemizde yapılıyor. Dolayısıyla nakil nedenlerinin belirlenmesi konusunda ciddi vaka sayısına sahibiz. Bilier atrezi (safra yolları yokluğu- gelişmemesi) ilk neden, ikinci sırada nedeni bilinmeyen karaciğer sirozu yer alıyor. Üçüncü sırada akut karaciğer yetmezliği var. Bunun nedeni de sıklıkla viral enfeksiyon, ilaçlar, bazı genetik hastalıklara bağlı, ani gelişen, ölümcül sonuçlanan karaciğer yetmezliği. Emine Naz'da akut karaciğer yetmezliğinin ilaçlara bağlı olduğunu düşünüyoruz. Toksik hepatite yol açmış. Bize geldiğinde bilinci çok iyi değildi, tedaviye yanıt vermedi, nakil yapıldı. Şimdi sağlık durumu çok iyi." - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çiğdem Arıkan Salihli İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title