Haberler

Yapı Kredi'ye İki Buçuk Koçbank Daha Eklenecek

Yapı Kredi Bankası'nın 'Hızlandırılmış Büyüme Planı'nı Açıklayan Yeni Genel Müdürü Tayfun Bayazıt, Halen 2009 Sonuna Kadar 100 Olan Yeni Şube Hedefini 350'ye Çıkarmayı Planladıklarını Söyledi.

Yapı Kredi Bankası’nın ’hızlandırılmış büyüme planı’nı açıklayan yeni Genel Müdürü Tayfun Bayazıt, halen 2009 sonuna kadar 100 olan yeni şube hedefini 350’ye çıkarmayı planladıklarını söyledi. Yapı Kredi Bankası, bu planı gerçekleştirirse halen 624 olan şube sayısı 2.5 yılda 974’e ulaşacak. Böylece, bankaya yaklaşık 2.5 Koçbank daha eklenmiş olacak.

EKİM 2006’da tamamlanan Koçbank-Yapı Kredi birleşmesinin ardından Yapı Kredi Bankası’nda yeni bir büyüme planının devreye alındığı Yapı Kredi Bankası’nda 350 şubelik yeni bir büyüme atağı planlanıyor. Mevcut büyüme planına göre 2009 sonuna kadar 100 şubelik planın yürüdüğü Yapı Kredi’de bu sayının 350’ye çıkarılması üzerinde çalışılıyor.

ŞUBE AĞI YETERSİZ:

Mayıs ayından bu yana Yapı Kredi Bankası’nda Murahhas üye ve Genel Müdür olarak iş başı yapan Tayfun Bayazıt, 624 şube ile Türkiye’nin en yaygın bankalarından biri olduklarını vurgulamakla birlikte, bankacılık sektörünün bu konuda Avrupa’nın oldukça gerisinde kaldığına dikkat çekti. "Şu andaki şube ağı Türkiye için yeterli değil" diyen Bayazıt, "Alternatif dağıtım kanalları kadar şubeleşmeye de ağırlık vereceğiz. Operasyonları mümkün olduğu kadar merkeze kaydırıp, operasyondaki çalışanlarımızı da satışa yönlendireceğiz" dedi.

HIZLANDIRILMIŞ PLAN:

Yapı Kredi Bankası’nda iş başı yaptıktan sonra ilk kez basın mensuplarıyla biraraya gelen ve sektörün büyüme potansiyeli ile bankasının büyüme planları hakkında bilgi veren Tayfun Bayazıt, aktif büyüklüğü ile Türkiye’nin 4’üncü büyük bankası olan Yapı Kredi’de hedefin liderlik olduğunu vurguladı. Bunu "Sermaye getirisi ve büyüm potansiyeli yüksek segmentler ve ürünlerde liderlik" olarak açıklayan Bayazıt, bunun için odaklanacakları 4 ana iş hedefini de "Şube ağını belirgin bir şekilde genişletmek, kredi kartlarında liderliği pekiştirmek, KOBİ bankacılığında büyümek ve bireysel bankacılık alanında kárlılığı artırmak" şeklinde sıraladı. Bayazıt, "Hızlandırılmış büyüme planı" sayesinde Pazar payını artırarak, daha güçlü ve sürdürülebilir değer yaratımı hedeflediklerini söyledi.

RAKİPLER RAHAT BIRAKMIYOR:

Bayazıt, büyüme hedeflerini de şöyle açıkladı: "Şube açılışları ile 2009 onuna kadar yüzde 2 pazar payı ile sektörde 3’üncü sıraya yükselmeyi hedefliyoruz. Açık ara önde olduğunuz bir yerde rakipleriniz rahat bırakmıyor ama kredi kartlarındaki 1991’deki ilk kredi kartı verilişinden bu yana devam eden liderliği kimseye kaptırma niyetinde değiliz. 2009 sonuna kadar kredi katlarında yüzde 30 pazar payına ulaşma hedefimiz var. KOBİ kredileri Pazar yapımızı 2009 sonuna kadar yüzde 4 artırmayı, öncelikle mortgage olmak üzere tüketici kredilerinde büyümeyi planlıyoruz."

GİDECEK ÇOK YOL VAR:

Bu doğrultuda yürüyen iş planında bir değişiklik yaparak, 2009 yılı sonuna kadar 350 şube daha açmayı düşündüklerini açıklayan Bayazıt, organik büyüme planları konusunda şunları söyledi: "Bankacılık sektöründe gidecek çok yol var. Sektörde bundan sonra hızlı bir şube artışı olacağını düşünüyoruz. Gelişmiş ülkelerdeki penetrasyon oranı ile karşılaştırıldığında Türkiye hálá başlangıç seviyesinde. 2006 sonu itibariyle Türkiye’de 6 bin 735 banka şubesi bulunuyor. Türkiye’de 2006 sonu itibariyle milyon kişi başına 92 şube düşüyor. Euro bölgesinde ise bu rakam 540. Şu andaki şube ağı Türkiye için yeterli değil. Yapı Kredi Bankası olarak bu fırsatı değerlendirmek istiyoruz. Bir şubenin başabaş noktasına gelmesi için 9-12 ay gibi bir süre gerekiyor, yoğunlaşma ile bunun 12-18 ay olacağını düşünüyoruz. Halen 624 şubemiz, en büyük 10 ilde yüzde 12’nin üzerinde şube pazar payına sahibiz. Bundan sonra da paranın ve ticaretin olduğu, müşteri kazanabileceğimiz yerlerde yeni şubeler açacağız. 350 yeni şube konusunda henüz alınmış net bir karar yok, üzerinde çalışıyoruz, planlarımızı buna göre şekillendireceğiz. Hem hızlı büyüyeceğiz hem de pazar payımızı artıracağız."

Bankada birleşme sancısı kalmadı

KOÇBANK-Yapı Kredi birleşmesinin Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en büyük banka birleşmesi olduğunu vurgulayan Tayfun Bayazıt, "birleşme sancısının" giderildiğini söyledi. Birleşmelerin sancılı bir işlem olduğunu belirten Bayazıt, bundan sonraki bütün planların büyüme üzerine kurgulandığını anlattı. Birleşme öncesinde yüzde 40’larda olan ve yüzde 20’lere düşen halka açıklık oranının artırılması yönünde bir plan bulunmadığını belirten Bayazıt, bankanın piyasa değeri konusunda ise "24 yıldır bu işi yapan biri olarak hiçbir zaman piyasanın değerlemesini yeterli bulmadım. Yapı Kredi’nin 60-65 bin civarında bireysel yatırmcısı var. Bundan sonra onları daha fazla bilgilendireceğiz. Bankamızdaki yabancı payının artırılması için değil, biz yatırımcı ilişkilerine çok önem vereceğiz. Öncelikle dediklerimizi yapacağız."

Faiz 2010’da düşer, mortgage patlar

YAPI Kredi bankası olarak mortgage’ı öncelikli büyeme alanları arasına aldıklarını belirten Tayfun Bayazıt, tek haneli faizin gelecek sonundan önce görülmeyeceğini ve faizlerdeki düşüşe bağlı olarak burada asıl patlamanın 2010 yılında olacağını dile getirdi. Faizlerin genel seviyesine ilişkin olarak "Merkez Bankası haklı olarak birinci önceliği enflasyona veriyor ve elindeki tek araç da kısa vadeli faiz oranları. Merkez Bankası’nın çok kısa vadede faiz indirimi konusunda acele etmeyeceğini düşünüyorum. Faizde yıl sonuna kadar yarım puan, bir puan inebileceğimiz yer olduğu düşüncesindeyim. Yine de bankaların faiz konusunda daha agresif davranıp, bu düşüşü önceden satın alacaklarını sanmıyorum. Burada akıllı davranıp yapmayacaklardır."

Türkiye’de ciddi bir büyüme hikáyesi var

TÜRKİYE’de yüksek büyüme potansiyelinin yanı sıra iç dinamiklerle de iyimser olmak için pekçok neden bulunduğunu söyleyen Tayfun Bayazıt, "Burada ciddi bir büyüme hikayesi var, yabancı gelişlerinin nedeni de bu hikaye" dedi. 25 avrupa Birliği (AB) ülkesinde 43 olan yaş ortalamasının Türkiye’de 29 olmasının da yabancıların gelişinde etkili olduğunu vurgulayan Bayazıt, öngörülerini şöyle dile getirdi: "Yakın zamandaki dalgalanmaya rağmen makro görünüm hálá sağlam. AB ve IMF çapalarının da önemli bir rolü bulunuyor. Ülkemiz yüksek büyüme potansiyeline sahip, risk devamlı azalıyor ve hızla büyümeye devam ediyor. Önümüzdeki dönemde de yüzde 5’in üzerinde büyüme öngörüyoruz. Risk primi son 5 yılın en düşük seviyesinde. Eurobond spread’leri 40 baz puanla şu ana kadar gördügümüz en düşük oran. Marjlarda bir miktar düşüş olabilir, sektörde 2007’de yüzd 4.8’den 2008’de yüzde 4.5’e düşmesi bekleniyor. Ama bunun da hacim artışlarıyla telafi edilmesi söz konusu. Enerji fiyatları sabit kalsaydı, 2002’dn bu yana cari açıkta ciddi bir boyut görmeyecektik. Önümüzdeki dönemde tedricen azalacağını düşünüyoruz. Seçim sonrası yeni hükümetin uygulamaları önemli ama şu andaki göstergelerle böyle düşünüyoruz."

Aktif büyüklük her şey değil

YAPI Kredi Bankası’nın 46.7 milyar YTL’lik aktif büyüklüğü ile sektörün 4’üncü bankası olduğunu hatırlatan Tayfun Bayazıt, şunları söyledi: "Tek başına aktif büyüklük bizim için önemli değil. Aktif olarak bankayı büyütmek için, iç borç stoğuna ya da kurumsal kredilere ağırlık verebilirsiniz. Aktif büyüklük açısından şu anda yüzde 10 gibi bir pazar payımız var. Türkiye yüzde 5 büyüyecekse, bizim aktif büyüklüğümüz de yüzde 6’nın üzerinde olacaktır. Yüzde 15-16 gibi bir pazar payı ile sektörde önümüzdeki dönemde iyi bir yere gelmeyi hedefliyoruz. Aktif olarak lider olmayabiliriz ama bizim liderlik anlayışımız gelir ve pazar payını içeriyor. Bazı alanlarda ikiden birinciliğe, bazı alanlarda 5’den birinciliğe çıkacağız."

Yabancı gelişinden hiç bir şey olmaz

YAPI Kredi Bankası Genel Müdürü Tayfun Bayazıt, bazı Avrupa ülkelerindeki bankacılık sektöründe yabancıların payının yüzde 98’e kadar çıkabildiğini belirtti. Bayazıt, "Ancak bizde o olmaz. Bizde yüzde 30, 40, 50 olmuş çok fazla bir şey değişmez. Zaten gözetim ve denetim bizde. ’Yarısından fazla olmasın’ deniyor. Yüzde 50 değil de 51 olsa ne olacak? Bana sorarsan hiçbir şey olmaz. Ayrıca yabancılar niye geliyorun yanı sıra, yerlilerin neden sattığını da sorgulamak lazım" görüşünü dile getirdi.

Bayazıt vücut dilini geliştirme dersi aldı

DOĞU Avrupa ve Balkanlarda aktif olan İtalyan Unicredit Grubu, bu bölgede özellikle üç ülkeye, Türkiye Rusya ve Polonya’ya çok önem veriyor. Tayfun Bayazıt, Yapı Kredi Bankası’nda göreve geldiği günlerde, Rusya ve Polonya ülke müdürleri ile birlikte bir sunum yapmaları gerekiyordu. İtalyanlar, vücut dillerini en iyi kullanan ülke olarak biliniyor. Bu yüzden her üç ülke müdürü de yapacakları sunumdan önce ellerini, kollarını nasıl kullanacaklarına dair ayrıntılı bir cücut dili dersi almış. Ardından yaptıkları sunumlarda da vücut dillerini de kullanmaya çalışmışlar.

Taşıdığımız risk ve seçim endişemiz yok

YAPI Kredi Bankası olarak seçim sonuçlarına ilişkin bir tahmin yapmadıklarını, herhangi bir araştırma şirketi ile de bu konuda çalışmadıklarını söyleyen Tayfun Bayazıt, şu değerlendirmeyi yaptı: "Taşıdığımız risk yok, endişemiz yok. Ya tek parti ya da güçlü bir koalisyon çıkacağı yönünde beklentiler var. Biz de ekonomide 3-4 yılda yapılan reformların, bundan sonraki dönemde deval edeceğini, belki de daha iyi bir şekilde süreceğini düşünüyoruz. Seçim büyüme planlarımızı etkilemiyor."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title