Haberler

Demokrasi Olgunlaştı Artık Toplumsal Uzlaşma Bekliyoruz

Anayasa Mahkemesi'nin AKP ile İlgili Olarak Kapatmama Kararı Alması, İş Dünyasında Memnuniyetle Karşılandı. Aylar Süren Tartışmaları Türkiye Ekonomisinde Zaman Kaybı Olarak Yorumlayan İş Dünyası, Bu Kararın Olumlu Etkilerini Ekonomide Görmek İstiyor.

Anayasa Mahkemesi’nin AKP ile ilgili olarak kapatmama kararı alması, iş dünyasında memnuniyetle karşılandı. Aylar süren tartışmaları Türkiye ekonomisinde zaman kaybı olarak yorumlayan iş dünyası, bu kararın olumlu etkilerini ekonomide görmek istiyor.

Siyasi istikrarsızlığa ilişkin endişeleri bu kararla hafifleyen iş dünyası, artık toplumsal uzlaşma sağlanarak, ekonominin ön plana çıkarılması konusunda birleşiyor.

Anayasa değişikliği süreci başlatılmalı

Başkanlığını Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın yaptığı Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD): Türk demokrasisi olgunluk sınavını başarıyla tamamladı. Yaşanan bütün gerilimlere, toplumsal kutuplaşmayı artıran ve siyasi çatışma ortamına zemin hazırlayan gelişmelere karşın, Türk demokrasisi önemli bir olgunluk sınavını başarıyla tamamladı. Davanın açıldığı günden itibaren demokrasilerde parti kapatmalar ülkenin sorunlarına çözüm getirmedi. Bu aşamada demokrasimizin daha nitelikli, katılımcı ve çoğulcu bir yapıya kavuşturulması için yapılması gerekenler var. AB’ye tam üyelik süreci de göz önüne alınarak, ülkemizin ihtiyaçlarına uygun geniş kapsamlı ve geniş katılımlı bir anayasa değişikliği süreci başlatılmalıdır.

Karar olumlu, etkisi ekonomide görülecek

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş: Yüksek Mahkeme Türk halkının beklentileri yönünde tarihi bir karara imza attı. İş dünyası olarak bu karardan büyük memnuniyet duyduk. Ekonomi, siyasi istikrarla doğrudan doğruya ilgilidir. Hatta ekonominin sağlıklı gitmesinin yegane şartı siyasi istikrardır. Son 6 yılda gerçekleştirdiğimiz ekonomik büyümenin de en önemli unsuru kuşkusuz ki yıllardır özlemini çektiğimiz siyasi istikrar olmuştur. Kararın olumlu sonuçları Türk ekonomisinde çok kısa sürede görüleceğini umuyorum.

Türkiye’nin büyüme sürecini destekler

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı: Anayasa Mahkemesi’nin aldığı bu karar Türkiye’nin demokrasi konusunda ne kadar olgunlaştığının bir kanıtı oldu. Bundan sonraki süreçte Türk ekonomisinde önemli gelişmeler beklemek mümkün. Piyasalar zaten bu kararı bekliyordu. Açıklanan sonuç Türkiye ekonomisinin hızlı büyüme sürecine destek verecektir. Önümüzü görebileceğimiz bir dönem. Artık birlik ve beraberlik zamanı.

Demokrasi kazandı işe koyulma zamanı geldi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: Yüce mahkemenin verdiği karar, büyük milletimizin demokrasiye olan inancının tezahürü olarak kabul edilmelidir. Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır. Siyasi partilerin kolaylıkla kapatılması Türk demokrasisine zarar vermektedir. Artık işe yeniden koyulma zamanıdır.

Yatırımların da önünü açacaktır

Anadolu Grubu İcra Başkanı Tuncay Özilhan: Herkesin bu çıkan neticeden gerekli dersi çıkaracağına inanıyorum. Memleketin huzura ihtiyacı var. Davayla birlikte başlayan süreçte ortamda çok bilinmeyenler vardı. Karar verme aşamasında olan yatırımcılar önünü görememesi durumunda adım atamıyordu. Karar bu konuda yatırımcıların adım atmasına katkıda bulunacaktır.

Umutlu bir döneme giriyoruz

SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı: Anayasa Mahkemesinin bu konuya ilişkin olarak 4.5 ay gibi kısa bir zamanda karara varması, belirsizlikleri uzatmaması, memleketimiz için her bakımdan hayırlı olmuştur. Önümüzde, çözülmesi gereken sorunlar olmakla birlikte toplumsal uzlaşma adına umutlu olmamızı gerektiren bir döneme giriyoruz.

Bu gündemleri bir daha yaşamayalım

Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral: Demokrasimiz bu süreçten güçlenerek çıkmıştır. Yalnız Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın da konuşmasında belirttiği gibi Türkiye bir daha böyle gündemleri yaşamamalıdır. Artık çok çalışmamız lazım.

Bundan böyle gerçek gündeme dönülsün

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken: Yargı süreci çeşitli kesimlerce ifade edilenin aksine kendileri için uzun sürdü. Anayasa Mahkemesi yargıçlarının ellerinden geleni azami ölçüde yaptıklarına inanıyoruz. Bundan böyle ülkenin asıl meselelerine, ekonomiye yönelmesi gerekiyor. Halkın alım gücünün yükseltilmesi, istihdam politikasının geliştirilmesi lazım.

Artık ekonomiyi masaya yatırma zamanı geldi

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün: Türk toplumunun bu kararı saygıyla karşılaması, Türkiye’nin de artık gerçek gündemi olan ekonomiye ilişkin sorunlara odaklanması lazım. Demokrasi denince akla hukuk geliyor. Anayasa Mahkemesi’nin kararı, hukukun verdiği bir karar. Türk toplumunun bu kararı saygıyla karşılaması lazım. Eğer hukuka saygısı olan bir toplum isek ki öyleyiz.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title