Haberler

Bakan Ağbal: "Şu Bürokrasi Denilen Benim de İçinden Geldiğim İlletten Kurtulacağız"

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yatırımcının önündeki bütün engelleri kaldıracaklarını belirterek, "Şu bürokrasi denilen berim de içinden geldiğim illetten kurtulacağız" dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yatırımcının önündeki bütün engelleri kaldıracaklarını belirterek, "Şu bürokrasi denilen berim de içinden geldiğim illetten kurtulacağız" dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ekonomi Muhabirliği Derneği (EMD) tarafından düzenlenen "7. Altın Kalem" Ekonomi Basını Başarı Ödülleri törenine katıldı. Törende yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisiyle ilgili beklentilerin genel anlamda olumlu olduğunu anlatan Ağbal, "Hükümet olarak birinci önceliğimiz özel sektörün arzu ettiği yatırım ortamını oluşturmak suretiyle ekonomideki yapısal dönüşümü sağlamak. Özel sektör ve kamu hep beraber el ele vereceğiz. Çözümleri birlikte oluşturacağız ve uygulamaya koyacağız. Fransa'daki yaşanan olaylara baktığımızda aslında özellikle işgücü piyasasıyla ilgili yasal değişiklik yapılmak isteniyor. Günlerce süren sokak eylemleri var. Orada da yapılmak istenen ekonominin katılıklarını gidermek, işgücü piyasasını esnekleştirmek ve üretim gücünü arttırmak. Ekonomilerdeki yapısal dönüşüm kırılganlıkların katılıkların ortadan kaldırılması Türkiye'nin gündemi olduğu kadar gelişmekte olan diğer ülkelerinde ortak sorunu. Türkiye olarak ödevimiz belli insana, teknolojiye, Ar-ge'ye yatırım yapacağız. İnovasyonu geliştireceğiz, devlet olarak teşvik getiriyor olacağız. Yatırımcının önündeki bütün engelleri kaldıracağız. Şu bürokrasi denilen benimde içinden geldiğim illetten kurtulacağız. Siz siyasetçi olarak ne kadar yatırımcıyla ilgili ne kadar güzel şeyler yapmak isteseniz de bu mevzuat hazretleri öyle oyunlar var ki içinde bazen bu kadar yıldır bu işlerin içinde olan adam olarak söylüyorum 'pes' diyorum. Kanunda bu kadar açık bir şekilde yapılan bir düzenlemeyi yönetmelikle nasıl vatandaşın elinden alıyorsunuz buna şaşırmamak elde değil. Ama o bürokrasinin bakış açısını dönüştürmek işi de gerçekten son derece önemli. Bürokrasiyi daha fazla yenidünya ekonomi anlayışıyla buluşturmak gerektiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

"2,5 GÜNDE İNŞALLAH ŞİRKET KURABİLECEKSİNİZ"

Çok kapsamlı bir düzenleme yaptıklarını aktaran Ağbal, ilk yaptıkları çalışmalardan bir tanesinin ticaret şirketlerinin kuruluşu işlemlerinin basitleştirilmesi, işlem maliyetlerinin azaltılması ve bu yolla şirket kuruluşlarının teşvik edilmesi olduğunu ifade etti. Ağbal, "Şuandaki mevcut mevzuata göre bir şirketi kurmak istediğinizde bu 8 günü alıyor. 8 günde şirket kurabiliyorsunuz. Yaptığımız yeni düzenlemeyle bazı bürokrasiyi kaldırdık. Bunu 2,5 güne indirdik. Bugün artık Türkiye'de şirket kurmak istediğinizde bu düzenlemeleri hayata geçirdiğinizde 2,5 günde inşallah şirket kurabileceksiniz. Bu bize ne sağladı? Eğer biz bu yasal düzenlemeleri hayata geçirirsek Türkiye şuanda 57'inci sıradan 14'üncü sıraya gelecek. dünya rekabet endeksinde bu kriter bakımından baktığımızda 43 sıra ileriye geliyoruz Türkiye'nin şirket kuruluşu performansını son derece iyileştiriyoruz. Artık şirket kuruluşu için bankaya gitmek, vergi dairesine gitmek, notere gitmek bunların hiçbirisi kalmayacak. Ticaret sicili memurluğunun kapısından gireceksiniz elektronik ortamda sözleşmeniz hazır ücretinizi orada ödeyebileceksiniz. Bütün işlemlerinizi orada yapıp sokağa çıktığınızda artık bir şirket sahibisiniz" açıklamasında bulundu.

"MUHASEBECİLERİMİZ TÜİK'E BU İSTATİSTİĞİ VERMEKTEN KURTULACAKLAR"

Bakan Ağbal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Mükelleflerimize dönük yasa dışında bir müjdeli haber vereyim. Bunu da bugün inşallah imzalıyorum. Geçen hafta Meslekte Birlik Toplantısına katıldığında bana bu sorunu gündeme getirmişlerdi. Bu TÜİK'e verilen muhasebecilerimizin verdiği bir takım bilgiler var. Mükellef içinde mükellefin muhasebesi içinde işkence. Arkadaşlar bu hafta boyunca TÜİK ile beraber konuştular, protokol metni hazırlandı. Buradan ayrılınca o protokolü imzalayacağım. Böylelikle muhasebecilerimiz TÜİK'e bu istatistiği vermekten kurtulacaklar. Devletin elinde zaten var. Gelir İdaresi Başkanlığı olarak bu istatistiği doğrudan doğruya vereceğiz. Muhasebeci kardeşlerimizin yükünü almış olacağız."

Teşvik vergili yatırımlarda damga vergisi uygulamaları olduğunu anlatan Ağbal, "Yapacağımız yasal düzenlemeyle belirsizlik oluşturan alanları ortadan kaldırıyoruz. Yasal düzenlemeyle yatırım teşvik belgesi kapsamındaki teşvik belgesi sahibi yatırımcıların yatırım malı alımına dair bütün sözleşmelerin damga vergisini istisna tutuyoruz. Her türlü gayri maddi hakların kiralanması ve satın alınması kapsamındaki işlemlerin damga vergisinden istisna tutuyoruz. Sabit kıymetlerin yatırımlarının imar ve inşası bu süreçte bu aşamada varsa bir sözleşme onun damga vergisini almayacağız" diye konuştu.

"AR-GE İNDİRİMLERİNDE UYGULAMAYI TAMAMEN BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞINA BIRAKIYORUZ"

Ar-Ge ile ilgili düzenlemelerde de yeniliklere gideceklerini bildiren Bakan Ağbal, "Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları kapsamındaki Ar-Ge indirimlerinde uygulamayı tamamen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bırakıyoruz. Böylelikle tek bir noktadan bütün Ar-Ge indirimleri uygulanır hale gelecek. Reel sektörle ilgili, Türkiye'yi bölgesinde bir yönetim merkezi haline getirmek istiyoruz. Global bir şirketin bölgesel yönetim merkezi olan şubesi Türkiye'de kurulmuşsa bu bölgede elde edilen kazançlardan dolayı herhangi bir şekilde bu şubeden kurumlar vergisi almayacağız. Bu bölgesel yönetim merkezlerinde çalışan nitelikli personel olacak. Burada çalışan personele ödenen ücretleri de gelir vergisinden muaf tutuyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından EMD Başkanı Turgay Türker, Bakan Naci Ağbal'a Altın Kalem ödülü takdim etti. Ardından Altın Kalem ödülüne layık görülen gazetecilere ödülleri verildi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Altın Kalem Naci Ağbal Türkiye Fransa Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title