Haberler

Edirne Simsiyah Akan Ergene Nehri Çevreyi Kirletmeye Devam Ediyor -1 Hd

Trakya'nın en önemli su kaynaklarından biri olan Ergene Nehri, yapılan temizlik çalışmalarına rağmen 4'ncü sınır 'kirli su' sınıfından kurtulamadığı gibi zehir akmaya devam ediyor.

Trakya'nın en önemli su kaynaklarından biri olan Ergene Nehri, yapılan temizlik çalışmalarına rağmen 4'ncü sınır 'kirli su' sınıfından kurtulamadığı gibi zehir akmaya devam ediyor. Nehir yaz aylarında çok daha kirli ve yoğun kokuya neden olurken, Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, nehrin kirliliği azalma eğiliminde olsa da simsiyah akmaya ve çevresine zarar vermeye devam ettiğini ifade ederek, "Nehir kenarını, tarım, imar ve sosyal, kültürel olarak kullanamıyoruz" dedi. Uzunköprü halkı da eskiden balık tutulan, yüzülen ve tarımda kullanılan nehrin fabrikaların gelişiyle birlikte kirlendiğini belirterek temizlenmediğini istediklerini söyledi.

Istranca Dağları'ndan doğarak Trakya'nın ortasından Ege Denizi'ne dökülen 280 kilometrelik Ergene Nehri, yapılan temizlik çalışmalarına rağmen simsiyah akmaya ve çevresine yaydığı kokularla zarar vermeye devam ediyor. Nehrin, Uzunköprü İlçesi'nden geçen bölümünde her ay yapılan ölçümler sonucunda 4'ncü sınıf nehir özelliğindeki nehirde 20 mikrogram siyanürün yanı sıra, 10 mikrogram yağ ve gres, 112 mikrogram sülfat ile ağır metaller içerdiği görülüyor.

'NEHİR SANAYİNİN KANALİZASYONUNA DÖNDÜ'

Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, yıllardır nehirde testler ve incelemeler yaptıklarını ve 4'ncı sınıf kirli su niteliğinin sürdürdüğünü söyledi. Simsiyah akması ve ağır kokusu nedeniyle nehrin kirlenmeye devam ettiğini anlatan İşbilen, "Devletin bu anlamda çalışmaları ancak sıkıntısını 16 yıldır Uzunköprü halkı olarak çekiyoruz. Bu sıkıntıyı tarımda kullandığımız sudan çekiyoruz. İnsanların sağlıklarının bozulmasıyla çekiyoruz, çok sayıda kanser vakalarıyla çekiyoruz. Sosyal alanda çekiyoruz çünkü tarihi Uzunköprü'den kimse yürümüyor. Kimse Ergene'ye yakın dolaşmak, çevresinde oturmak istemiyor. Rengi, kokusu belli, geceleri özellikle ağır bir kokuya neden oluyor. Belediye olarak testler ve analizler yaptırıyoruz. Haziran ayı analizlerine bakarsak, hala 4'ncü sınıf kirli su özelliği devam ediyor. 4'ncü sınıf içindeki değerlerlerin biraz düştüğünü görüyoruz ama yine de hala 4'ncü sınıf kirli su. Nehrin içerisinde bir çok ağır metal var, canlı yaşamıyor. Trakya'nın can damarının sanayi kanalizasyonu haline geldiğini buradan rahatlıkla söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.

'FABRİKALARIN ATIK TESİSLERİNİ ÇALIŞTIRMASI GEREK'

Uzunköprü Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hacer Doğrugüven, Ergene nehrinin Trakya'nın can damarıyken, kirletilmesi sonucu 'dert damarı' haline geldiğini söyledi. Nehrin her geçen gün çevresine kötü koku yaymaya ve kirlenmeye devam ettiğini anlatan Doğrugüven, "Nehirler ve sular çok önemli ama biz bunlardan faydalanamıyoruz. İçme sularımızı bile etkiliyor. Ege Denizi'ne dökülüyor, orayı da kirletiyor. Uzun yıllar sanayinin kirlettiğini anlatamadık. Etrafındaki belediyelerin kirlettiğini söylüyorlar ama belediyeler ve nehir hep vardı. Ağır sanayiler açıldığından bu yana kirletiyor. Kanalizasyon niteliğinde olan bir su bu. Eylemler yaptık, temizleniyor deniliyor ama hala simsiyah ve kötü durumda. Balıklar yıllar önce öldü, etrafında insanlar kanser oluyor. Biz bunu Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin Onkoloji bölümünden anlıyoruz. Uzunköprülü çok hastamız var. Nehrin kirliliğinden Ergene ovasında binlerce dönüm tarım alanı kullanılamıyor. 4'ncü sınıf kirli su olduğu için tarımda kullanılamıyor. Bunun için 2'nci sınıf su olması gerekiyor. 2015 yılında nehirde balık tutacağını ve yüzüleceği söylenmişti ama 2018 oldu hala simsiyah akıyor. Nehre atık bırakan fabrikaların atık tesislerini çalıştırması gerekiyor" dedi.Uzunköprülülerde ağır koku yayan Ergene nehrinin tarımı bitirme noktasına getirdiğini savunarak bir an önce temizlenmesi gerektiğini söyledi. Eski yıllarda Ergene nehrine girerek yüzüldüğünü ve balık tutmaya gittiklerini ifade eden Uzunköprülü İbrahim Aslan, "Ben 72 yaşındayım, eskiden ben Ergene'de yüzerdim, hatta çok balık vardı. 20 kiloya kadar sazan balıkları tutardık. Sonra fabrikalar geldi ve kirlendi. Şimdi nehirde, balık yok, yılan, kurbağa ile üzerinde uçan kuş bile kalmadı. Bildiğin gördüğün simsiyah bir su. Ergene'ye girilmiyor, yüzülmüyor. Bu durum bizi çok rahatsız ediyor" diye konuştu.

Uzunköprülü 68 yaşındaki Halil İbrahim Cabalar da tarım alanların Ergene nehrinden çok etkilendiğini ifade ederek şunları söyledi:

"Önceleri balık tutup, yüzdüğümüz nehir şimdi zehir akıyor. Kurtköylüyüm, bizim oralarda kavun karpuz çok yetişirdi. Artık yetişmiyor, pirinç almak isteyenlerde nerede yetiştiğini sorarak alıyor. Gelen giden siyasetçiler hep Ergene diyor ama bir sonuç yok. kokusundan yanına bile gidemiyoruz"

AĞIR METALLER İÇERİYOR

Ergene nehrinin Uzunköprü'den geçen bölümünde tarihi taş köprünün ana göz altından alınan 2 saatlik numuneler Uzunköprü Belediyesi tarafından 2 ayda bir incelenerek internet sitesinden duyuruluyor. Geçen Haziran ayı verilerine göre nehirde hala aralarında siyanüründe olduğu ağır metaller yer alırken, bazı değerlerde de düşüş olduğu gözlendi. Daha önceki ölçümlerde 30 mikrogram siyanürün son ölçümde 20'ye düştüğü, 124 mikrogram olan sülfatın ise 112'ye gerilediği gözlendi. Diğer ölçümlerde ise oksijen ihtiyacı 88, yağ ve gres 37, toplam krom 30.1 mikrogram olarak tespit edildi.

NEHİRDE CANLI YAŞAMIYOR

Ergene nehri çevresindeki bazı pirinç tarlalarının kirli suyla sulandığı görüldü. Tarla sahiplerinden bazılarının nehir ile bitişik tarlası arasına su pompası kurduğu ve gelen suyu arıtmadan pirinç tarlasını suladığı gözlendi. Ergene Nehri, Marmara Bölgesi'nin Karadeniz kıyılarındaki Istranca (Yıldız) Dağları'ndan doğarak Çorlu, Çerkezköy, Lüleburgaz, Babaeski, Pehlivanköy ile Uzunköprü'den geçiyor. Meriç Nehri ile birleşerek Saroz Körfezi'ne dökülen Ergene Nehri, ağır kimyasal atıklar nedeniyle simsiyah akarken, içinde canlı türü de yaşamıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Trakya Bölgesi Ergene Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title