Haberler
BBC

Trump'ın ırkçı söylemle suçlanmasının bir etkisi olacak mı?

ABD Başkanı Donald Trump’ın Demokrat Partili dört kadın Kongre üyesine “geldiğiniz ülkeye dönün” demesi ırkçılıkla suçlanmasına yol açtı.

ABD Başkanı Donald Trump, Demokrat Partili Kongre üyesi dört kadın hakkında yazdığı tweetlerin ardından ırkçılıkla suçlandı.

Çoğu dünya liderinin böyle bir söylem kullanması küresel şoka yol açar, kınamalar yayımlanır ve belki de kalıcı siyasi hasar bırakırdı.

Fakat ABD'nin 45. başkanı söz konusu olduğunda buna şaşıran birilerini bulmak zor. Trump üç parçadan oluşan tweet zincirinde beyaz olmayan kongre üyesi kadınları hedef aldı, kökenlerinin olduğu ülkelere geri dönmesi gerektiğini söyledi:

"Neden geldikleri, suça bulamış, tamamen çökmüş yerlerine geri dönüp düzeltilmesi için yardımcı olmuyorlar. Sonra da dönüp nasıl yaptıklarını göstermiyorlar."

'Ekip'

Bu Trump'ın azınlıkları hedef gösterdiği ilk vaka değildi.





Trump daha önce de öncülü Barack Obama'nın ülke dışında doğduğuna dair doğru olmayan ifadeler kullanmıştı.

Başkanlık yarışının ilk günlerinde çoğu Meksikalı göçmen için "tecavüzcü" ifadesini kullandı.

New York Times Haziran 2017'de Oval Ofis'teki bir görüşme sırasında Trump ABD'yi bir kere gören Nijeryalıların "Afrika'daki barakalarına geri dönmeyeceğini" söylediğini yazdı.

2018'de ise ABD'ye göç veren El Salvador, Haiti ve Afrika ülkeleri için "bok çukuru ülkeler" ifadesini kullandı.

Trump'ın hedef aldığı ve tamamı Demokrat Parti'nin yüksek profilli politikacıları olan kadınlar "ekip" olarak biliniyor.

Ülkeye 12 yaşında sığınmacı olarak gelen Ilhan Omar ile ABD'de doğan Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib ve Ayanna Pressley, Trump'a ırkçı dedi.

'İğrenç'

Ekip, Demokrat Parti'den hızlı bir şekilde destek gördü. Trump'ı açıktan eleştiren Cumhuriyetçi politikacı Justin Amash da tweetin "ırkçı ve iğrenç" olduğunu söyledi.

Fakat herkes aynı düşüncede değildi.

Siyasi analiz programı Fox and Friends tweetin "mizahi" olduğunu söyledi ve "ekibin" kullandığı dilin hoş ve kolayca akılda kalan ifadelerden oluştuğunu, bu şekilde gençleri Trump karşıtı yapmak istediklerini ifade etti.

Kutuplaşmanın daha az olduğu bir dönemde böylesi bir olay günlerce, haftalarca veya aylarca konuşulabilirdi.

Siyasetçilerden gelen bilgiler, bunun da Trump'ın diğer sosyal medya tiradları için zamanla unutulacağını gösteriyor.

Fakat net olan bir şey var:

ABD'de siyaset her zamankinden daha kutuplaşmış durumda ve bu yüzden yeni seçim dönemi gelirken Başkan Trump'ın Demokratlara yönelik söylemini agresifleştirmesi şaşırtıcı değil.

Trump'ın ilk seçim kampanyası boyunca kurduğu dil aileleri ve arkadaşları birbirine küstürecek kadar kutuplaştırıcı bir dil olmakla suçlanıyor.

ABD'nin bir sonraki liderini seçmesine 16 ay kalmışken bu kampanyanın tonu da yine aynı derecede kutuplaştırıcı olacak gibi gözüküyor.


DO NOT DELETE - TRACKER FOR [48990049]

BBC

Amerika Birleşik Devletleri Donald Trump Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title