Haberler

Kıbrıs Rum Yönetimi, Yanan Doğalgazın Havadan Çekilmiş Fotoğrafları Basına Dağıttı

Kıbrıs Rum Yönetiminin Doğu Akdeniz de "Afrodit" olarak bilinen 12'nci parselde sondaj çalışmaları yapan platformda, doğal gaz deneme ateşinin yandığı esnada çekilen fotoğrafların, dün basına dağıtıldığı haber verildi.

Kıbrıs Rum Yönetiminin Doğu Akdeniz de "Afrodit" olarak bilinen 12'nci parselde sondaj çalışmaları yapan platformda, doğal gaz deneme ateşinin yandığı esnada çekilen fotoğrafların, dün basına dağıtıldığı haber verildi.

Fotoğrafların havadan çekildiğini yazan Politis gazetesi, fotoğrafların, deneme ateşinin yandığı esnada, 12'nci parseldeki "Ensco 5006" platformunu gösterdiğini kaydetti.

Fileleftheros gazetesi ise "Umut Alevi Sönecek" başlığıyla ilk sayfadan yayımladığı haberinde, platformdaki ateş yakma denemelerinin tamamlanmasının ardından, ateşin söneceğini ve platformun başka bir yere taşınmasıyla ilgili hazırlık çalışmalarının başlayacağını yazdı.

Bunun Ekim ayı başında gerçekleşmesinin beklendiğini kaydeden gazete, Ensco 5006 platformunun Avustralya'ya kadar uzun bir yolculuk yapmak zorunda olduğunu belirtti.

İkinci doğrulama sondajını yapmak veya 12'nci parseldeki başka bir yatakta sondaj yapmak için, bu platformun yerini önümüzdeki Mart ayında yeni inşa edilmiş bir gemi-platformun alacağını anlatan gazete, bunun 40 bin ayak derinliğe kadar sondaj yapabilme olanağına sahip olduğunu ekledi.

Simerini gazetesi ise "Noble Energy 12'nci Parseldeki Ölçümlerini Kısa Zaman İçerisinde Tamamlıyor" başlığıyla yayımladığı haberinde, 12'nci parseldeki ölçüm çalışmalarının, sona yaklaştığını haber verdi.

Rum Devlet Hidrokarbon Şirketi (KRETİK) Başkanı Haralambos Ellinas'ın "Sigmalive'e" yaptığı açıklamada, Noble Energy şirketinin ölçümlerini tamamlamaya çok yakın olduğunu kaydeden gazete, sonuçların analiz edilmesine Ekim ayı başında başlanacağını ifade etti.

Öte yandan, sismik araştırmaların sonuçlarıyla ilgili çalışmalar yapılmakta olduğunu da belirten gazete, bunlarla birlikte, aynı parselde daha fazla yatak bulunduğuna dair güçlü kanıtlar ortaya çıktığını kaydetti.

Haberde, 2014 yılının ikinci yarısında, aynı parselde yeni bir araştırma sondajı yapılmasının ihtimal dışında olmadığına da işaret edildi.

Öte yandan, Fransız Total şirketinin, sismik araştırmalarını tamamladığını ve şu sıralar çıkan sonuçlar üzerinde analizler yapmakta olduğunu kaydeden gazete, ENİ şirketinin sismik araştırmalarıyla ilgili olarak ise, bölgedeki savaş gemileri ve savaş uçaklarından dolayı, endişe ortaya çıkmakta olduğunun görüldüğünü anlattı.

Gazete, şirketin, 2, 3 ve 9 numaralı parsellerde sismik araştırmalar yapmak istemesine rağmen, bölgede yaşanan gelişmelerin İtalyanlarda bazı endişelere yol açmakta olduğunun görüldüğünü ekledi.

ARA ÇÖZÜM KONUSUNDA YAŞANAN GELİŞMELER… VİTOL BİR HAFTALIK UZATMA İSTEDİ

Güney Kıbrıs kendi doğal gazına sahip olana kadar, Rum Elektrik İdaresi'nin (AİK) ihtiyaçları için doğal gaz temin edilmesi olarak adlandırılan "ara çözüm" konusunda gelişmeler yaşanmaya devam ederken, Hollandalı Vitol şirketinin, Rum Devlet Doğal Gaz İşletmesi'nin (DEFA), şirketin yeni öneri sunması yönündeki çağrısına dün yanıt verdiği haber verildi.

Fileleftheros gazetesi, elindeki bilgilere dayanarak, şirketin, DEFA'nın koyduğu 7 günlük zaman takviminin ötesinde, bir haftalık bir uzatma istediğini haber verdi.

Haberde, sürprizler yaşanmaması haricinde, Vitol şirketinin Rus ITERA şirketinden daha iyi bir fiyat vermesinin çok zor olacağını, çünkü şirketin teklifinin en başta oldukça yüksek olduğunu anımsattı.

Simerini gazetesi ise haberinde, Rum Hükümeti Sözcüsü Hristos Stilyanidis'in ara çözüm konusundaki açıklamalarına yer verdi.

Gazeteye göre, hükümetin en baştan ara çözümle ilgili görüşünü ortaya koyduğunu ifade eden Stilyanidis, hükümetin temel kuralının, ara çözümle birlikte, hane halkları ve işletmeler için, elektriğin fiyatının düşürülmesi olduğunu söyledi.

Öte yandan, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in Sayıştay Başkanı aracılığıyla ortaya koyduğu girişimin ise, Rum Elektrik İdaresi AİK'in yakıtlarla ilgili kullandığı formülün kontrol edilmesi ve değerlendirilmesi olduğunu izah eden Stilyanidis, Anastasiadis'in bu direktifi vererek, sürecin temel parametrelerinden birini değerlendirmek istediğini sözlerine ekledi.

Alithia ise haberinde, DEFA'nın gönderdiği mektubun, Vitol şirketinin eline geçtiğini yazdı.

DEFA'nın Vitol'a, başlangıçta sunduğu öneriyi iyileştirme niyeti olup olmadığını sorduğunu anımsatan gazete, elindeki bilgilere dayanarak, Vitol'un DEFA'nın çağrısına olumlu karşılık vereceğinin görüldüğünü belirtti.

Öte yandan Vitol'un, DEFA'nın müzakerelerin başlamasıyla ilgili olarak ortaya koyduğu zaman takvimine ilişkin bazı şartlar ortaya koyacağını kaydeden gazete, DEFA'nın mektupta, Vitol'un iyileştirilmiş bir öneriyle gelme niyeti olduğunu ifade etmesi halinde, müzakerelerin 25 Eylül'de başlamasını istediğini kaydetti.

Gazete, Vitol'un ortaya koyacağı şartların ise, müzakerelerin başlamasıyla ilgili zaman takviminin, Eylül sonu veya en geç 7 Ekim'e kadar uzatılmasıyla alakalı olacağını ekledi. - LEFKOŞA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Fileleftheros Doğu Akdeniz Noble Energy Avustralya Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title